24 Eylül 2024 Salı

Çorlu tren katliamı aileleri bu hafta Çerkezköy'den seslendi

Çorlu tren katliamına ilişkin yürütülen soruşturmada, üst düzey sorumlular için verilen takipsizlik kararının ardından ailelerin başlattığı adalet nöbeti sürüyor.
25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300'ü aşkın kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından başlatılan adalet nöbeti sürüyor. Çorlu Adliyesi önündeki nöbet; Uzunköprü ve Sirkeci'nin ardından bu hafta da Çerkezköy'e taşındı.
 
Çerkezköy Belediye Meydanı'ndaki nöbette, ailelerin avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, yargı sürecine dair bir açıklama yaptı.
 
Yeşil, "Bilirkişilere demişler ki; 'sen alt düzey 4 kişiyi taksirle suçla, biz gerisini hallederiz.' Böyle olmayacak. 25 kişinin hesabını mutlaka yargı önünde verecekler. 4 kişiyi 3 Temmuz'da yargılamaya başlayacaklar. Onlar için de talimat yazmışlar, mahkemeye getirmiyorlar. Yani aileler duruşma salonuna gelip sanıklara, 'siz bu işi nasıl eksik yaptınız' diye soramayacaklar. 'Siz bu kazadan haberdar mıydınız', 'Siz bu eksiklerden haberdar mıydınız', 'Size bu konuda daha önce rapor verildi mi', 'Siz bu hususları üstlerinize bildirdiniz mi', 'Bildirdiğiniz halde önlem alındı mı' diye soramayacaklar. Buna yargılama denmez. Buna soruşturma denmez. Buna ancak, katillerin adaletten kaçırılması denir. Benim de bir hukukçu olarak, burada yer alan herkesten bir ricam var. Bu trende olsun olmasın, yaralanmış olsun olmasın, yakınını yitirmiş olsun olmasın. Hepimiz o tren olabilirdik. Buna izin vermeyin. Bu davanın takipçisi olun, 3 Temmuz'daki davanın takipçisi olun, takipsizlik kararı verilen soruşturmanın takipçisi olun. Tüm sorumluların; dönemin Ulaştırma Bakanı'nın, Ulaştırma Bakanı Yardımcısı'nın, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın'ın, genel müdür yardımcılarının yargı önünde hesap vermesi için lütfen hepiniz takipçi olun. Çünkü bu katliam, hepimizin çocuklarının katlini amaçlamaktadır. Buna hiçbiriniz izin vermeyin. Buna izin vermeyeceğiz" die konuştu.
 
Katliamda anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal ise aileler adına yaptığı konuşmada, kendilerini acılarının bir araya getirdiğini söyledi. "Sizlerle dayanışma için, güvenli demiryolları için, adaletli bir ülke için, daha güzel bir Türkiye için bir araya gelmeyi istiyoruz" diyen Kartal şöyle devam etti: "Sizlerden sesimize ses katmaya, bulunduğunuz her yerde, her şekilde bize destek olmanızı, ses vermenizi istiyoruz. Gerçek suçluların ancak bu şekilde açığa çıkacağını biliyoruz."
 
Katliamda yaşamını yitiren 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'in dedesi de yaptığı konuşmada milletvekillerine seslendi. "Özellikle Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı'na seslenmek istiyorum" diyen acılı dede, yemin törenlerinde söylenenleri hatırlattı.
 
Konuşma şöyle devam etti:
 
"Andınız tren yollarının altında kaldı. Sizler bu aileleri görmemezlikle, görev yapma bilincinde değilsiniz. Bu aileleri göreceksiniz, bütün sorumluları yargılatacaksınız, adaletin üzerinden ellerinizi çekeceksiniz, adalet tecelli edecek, ondan sonra bu insanlar huzura erecek ki sizin namusunuz, şerefiniz rayların altından kurtulsun."