24 Eylül 2024 Salı

Çorlu tren faciasının sorumlularının yargılanması talep edildi

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü tren kazasında yakınlarını yitiren ailelerin nöbet eylemi Sirkeci Garı'nda devam etti. Aileler, katliamda sorumluluğu olanların yargı önüne çıkarılmasını istedi.
25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu tren kazasının sorumlularının yargılanması talebiyle düzenlenen nöbetin bu haftaki adresi Sirkeci Garı'ydı. Adalet Arayan Çorlu Tren Katliamı Aileleri'nin 19 Nisan'da başlattıkları eylemde yapılan açıklamada, on aydır hiç bir yetkilinin soruşturma kapsamına alınmadığı, sadece dört teknik elemanın göstermelik şekilde yargılandığı vurgulandı.
 
Nöbete HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ve dava avukatları katılırken çok sayıda kişi destek verdi.
 
Dönemin Ulaştırma Bakanı ve TCDD Genel Müdürü'nün katliamda birinci dereceden sorumlu olduğunu belerten aileler, "Gerçek sorumlular bulunana kadar, suçlulara hak ettikleri cezalar verilene kadar adliyede, sokakta, meydanlarda, sesimizi duyurabildiğimiz her yerde bu adaletsizliği teşhir edeceğiz. Bu hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz" dedi.
 
Adalet Arayan Çorlu Tren Katliamı Aileleri adına yapılan basın açıklamasında şunlar kaydedildi: "Bundan yaklaşık on ay önce anamız, babamız, eşimiz, çocuklarımız, kardeşlerimiz devletin demiryollarında devletin trenin altında kalarak can verdi, yüzlercemiz yaralandı. Elim kaza dediler... On ay boyunca sesimizi çıkarmadan adliyelerde hakimlerden, savcılarından, bilirkişilerden medet umduk acımızı bir az olsun hafifletsinler diye, bir daha böyle katliamlar olmasın diye, suçlular açığa çıkarılsın diye."
 
Olaydan on ay sonra soruşturma savcısının, katliamda sorumluluğu bulunan şirketlerden birinin yönetim kurulu üyesini ve soruşturmanın yürütüldüğü şirketlerden birinin danışmanını bilirkişi olarak belirlediğine dikkat çakan aileler, "Bu bilirkişiler de 25 canın sorumlusu diye küçücük görevleri olan dört kişiyi gösterdiler ve bunu kabul etmemizi istediler, istiyorlar. Yetkilileri de ayrı soruşturuyoruz dediler" diye belirtti.
 
Açıklamanın devamında "Bizleri acılarımız bir araya getirdi. Sizlerle acılarımızla değil dayanışma için, güvenli demiryolları için, adaletli bir ülke için, daha güzel bir Türkiye için bir araya gelmek istiyoruz. Hepinizi sesimize ses katmaya, bulunduğunuz her yerde ve her şekilde destek olmanızı ses vermenizi istiyoruz. Gerçek suçluların ancak bu şekilde açığa çıkarılacağını biliyoruz" denildi.