28 Eylül 2024 Cumartesi

Çok sayıda kentte Maraş anması

Çok sayıda kentte gerçekleşen etkinliklerde Maraş'ta katledilenler anıldı. Katliamın 44. yılında gerçek bir yüzleşme gerçekleme gerçekleşmediğinin altı çizilen anmalarda, "Aleviler tarih boyunca katledildi ama inancından vazgeçmedi" denildi.

Maraş'ta katledilenler 44. yılında çok sayıda kentte anıldı.

İSTANBUL
İstanbul'un Sarıgazi ilçesinde HDP İstanbul İl Örgütü, Sancaktepe Demokrasi Caddesinde "Maraş'tan Roboskî'ye tüm katliamları unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankartla katledilenleri andı.

Basın metnini okuyan Hüseyin Bulut, Maraş katliamının 44 yıldır bir yara iken Türkiye halkları için de bir yüzleşme olduğunu kaydetti. Bu yüzleşme gerçekleşmedikçe sağlıklı bir gelecek inşa edilemeyeceğini belirten Bulut, "Bizler için gelinen eşik güçlü bir yüzleşme süreci ile ancak aşılabilir" dedi.
Anma, "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Maraş'ı unutma, unutturma" sloganlarıyla sona erdi.

BURSA
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) adına basın açıklamasını Evrensel Sevgi Derneği Başkanı Fedai Fidanoğlu okudu.

19 Aralık 1978 yılında başlayan ve bir hafta süren katliamda yaşananları hatırlatan Fidanoğlu, "Biz Aleviler olarak, laik, demokratik, özgür bir ülkede herkesin eşit haklarla, eşit koşullarda, barış içinde, birlikte, bir arada yaşama iradesinden ve inadından vazgeçmeyeceğiz. Bizler; demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün, adaletin yeşermesini istediğimiz bu coğrafyada katliamlarla yüzleşmenin şart olduğunu düşünüyoruz. Türkiye Halkları ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti geçmişiyle, tarihiyle, katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Bu yüzleşme gerçekleşmeden bu ülkeye demokrasi asla gelmeyecektir. Demokrasinin olmadığı bir yerde, barıştan, özgürlüklerden ve en önemlisi yaşam hakkından ve hatta ekmek ve aştan bahsetmek mümkün olmayacaktır" dedi.

SAMSUN
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Samsun Şubesi ve Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, "Kanlı Maraş" ve "Maraş, 19 Aralık, Roboskî katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız" pankartlarının açıldığı açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Basın metnini  PSAKD Samsun Şube Başkanı Cem Sultan Ermiş okudu. Maraş Katliamının sorumlularını bilerek ve isteyerek ortaya çıkarmayanın devlet ve siyasal iktidarlar olduğuna dikkati çeken Ermiş, "Çorum, Sivas, Madımak, Gazi, Gezi, Suruç, Roboskî, Cezaevleri, Soma, Amasra ve adını sayamadığımız binlerce katliam ve cinayetin işlenmesine de cesaret vermiştir. Bu saydığımız hiçbir katliamla, faili meçhul cinayetlerle, siyasi suikastlarla hesaplaşılmamıştır. Gelinen aşamada da siyasal iktidarın böyle bir niyeti de yoktur. Hakkını arayanlara ve adalet isteyenlere yönelik, yok etme ve öldürme arzusunun, insanlık dışı bir hırsla devam ettiği topraklarda yaşıyoruz. Katliamlardan hesap sormak yerine katilleri aklayanları ve saklayanları da unutmadık. Akıtılan bunca kanın hesabı sorulana kadar, her alanda var olacağız. Bu ülkedeki farklı inanç ve kültürlere mesafe koymadan, ötekileştirmeden, bu kan gölüne çevrilmiş topraklara barış, eşitlik ve adalet gelene kadar mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ANTALYA
Antalya Alevi Bileşenleri ile Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı'nda açıklama yaptı. Basın metnini Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube Başkanı Nurettin Erdoğan okudu. Maraş Katliamı'nın sorumlularını bilerek ve isteyerek ortaya çıkarmayan devlet ve siyasal iktidarların Çorum, Sivas, Madımak, Gazi, Gezi, Suruç, Roboskî, 19 Aralık, Soma, Amasra gibi katliamların yapılmasına cesaret sunduğunu söyleyen Erdoğan, katliamlardan hesap soracaklarını kaydetti.

MERSİN
Mersin Cemevi'nde Demokratik Alevi Dernekleri Mersin Şubesi, Emep İl örgütü, Haçova, Pazarcıklılar, Dersimliler Derneği, Haçova Derneği yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce kişinin katılımıyla anma düzenlendi. Katliamda yaşamını yitirenler için çerağ uyandırılırken, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede, gülbang okudu,

Açılış konuşmasını yapan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, katliamların ne ilk ne de son olduğunun altını çizerek, Alevilerin tarih boyunca katledildiğini ama inancından vazgeçmediğini belirtti.

Anma Mersin Cemevi Korosu'nun seslendirdiği deyişlerle sona erdi.