24 Eylül 2024 Salı

CKŞ Sözcüsü Destan Serhat: Zaman Zîlanlar zamanı

Ölümsüzleşmesinin 2. yılında CKŞ Sözcüsü Destan Serhat genç komünist öncü Zîlan Destan'ı ETHA'ya anlattı. Destan Serhat gençlere şu çağrıyı yaptı: "Zaman Zîlanlar zamanı gelin komünist hareketin çizgisine, bu devrime katılın. Gelin birlikte Zîlanların çizgisine sahip çıkalım."

Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Sözcüsü Destan Serhat 13 Haziran 2021'de devrimci görevleri başındayken ölümsüzleşen genç komünist öncü Zîlan Destan'ı şehadetinin 2. yılında ETHA'ya anlattı.

Destan Serhat, Kobanêli Kürt bir kadın olan Zîlan Destan'ın kentine faşist Türk devletinin saldırdığı günleri hatırlatan Serhat, Zîlan Destan'ın o dönem Kuzey Kürdistan'a göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Zîlan Destan'ın Türkiye/Kuzey Kürdistan'da bulunduğu yıllarda hem bir Kürt olarak dilini konuşamamasının hem de bir işçi olarak sömürüye maruz kalmasının zorluklarını yaşadığını belirten Serhat, Zîlan Destan'ın örgütlenme sürecinde ölümsüzleşenler ve özelinde Destan Temmuz'un tuttuğu yerin önemine dikkat çekti.

'GELENEKSEL KADINLIKTAN KURTULUŞUN ANLAMINI GÖSTERMEK İSTİYORDU'
Zîlan Destan'ın örgütlendikten sonra yüzünü dağlara döndüğünü belirten Serhat, "Bir Kürt kadını olarak erkek egemen sisteme, aile bağlarına karşı güçlü ve büyük bir mücadele yürütüyor. Siyasi, ideolojik ve askeri eğitimlerden sonra bilinci gelişiyor ve bir kez daha yönünü Rojava'ya dönüyor" dedi. Zîlan Destan'ın halkları, kadınları ve gençleri bilinçlendirmek isteğiyle dolu olduğunu kaydeden Destan Serhat, "Çünkü Rojavalı gençlerin, genç kadınların ne kadar acı ve şiddet gördüğünü iyi biliyordu. Aile baskısı, kapitalist sistem ve özel savaşın herkesin gündemi olmasını isterdi. Gençlerin devrimin içinde işgalcilerin onlara karşı hangi yöntemle nasıl bir savaş yürütüldüğünü bilmeleri için mücadele ederdi. Kapitalist devletler hangi biçimlerde kendisini gençlerin üzerinde var etmek, onlara ulaşmak istiyor. Gençler devrime ne kadar uzak? Ya da genç kadınlar diyelim çünkü Şehit Zîlan bir kadının ailenin içinde olduğunda ne kadar acı, şiddet ve işkence gördüğünü iyi biliyor. Bu yüzden bu devrimde ne kadar kadın varsa Zîlan Destan o evlere girerdi. Genç kadınlara destek vererek onları zulümden kurtarmaya çalışırdı, bu devrimin saflarına katmak isterdi. Mücadelenin anlamını, geleneksel kadınlıktan kurtuluşun anlamını onlara göstermek istiyordu" ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN GENÇLER, KADINLAR GÜCÜNÜ ŞEHİT ZÎLAN'DAN ALIYOR'
Zîlan Destan'ın her gencin, genç kadının yüreğinde kendini yarattığını vurgulayan Destan Serhat, şunları kaydetti: "Gerçekten de Zîlan yoldaştan bahsettiğimiz zaman biliyoruz ki Zîlan Destan bütün alanlarda çalışma yürüttü. Bütün şehirlerde emeği var. Rojava'nın bütün bölgelerinde Zîlan Destan'ın gülüşü, anısı var. Ne kadar Zîlan yoldaş yanımızda değil desek de 'Şehit namirin' dediğimiz zaman bize bıraktığı anılar, duygular, fikirler için ölmüyor diyoruz. Bu yönden Zîlan Destan'ı her gün yüreğimizde yaşatıyoruz. Her gün gençlerin, genç kadınların yüreğinde yaratıyoruz. Bütün gençler, genç kadınlar gücünü Şehit Zîlan'dan alıyor."

'ZÎLAN YOLDAŞIN EMEĞİNE SAHİP ÇIKALIM'
Zîlan Destan'ın Rojava'da komünist hareketin kuruluşunda önemli bir rol oynadığını vurgulayan Destan Serhat, "TKŞ'nin kuruluşunda ya da JKŞ'nin, CKŞ'nin öncülüğü anlamında şehit Zîlan Destan'ın büyük bir emeği vardı. Burada bütün bilincini, çabasını, aldığı eğitimlerle ve halka verdiği eğitimlerle gerçekleştirdi. Bütün kadınlara ulaşmak istiyordu, JKŞ'de örgütlenmelerini, özgürlüklerini iyi bilmelerini istiyordu. Bu yüzdende komünist öncü dedik çünkü gerçekten de her örgütün kuruluşunda, her gençte, her kadında Zîlan yoldaşın emeği vardı. Bu yüzden bu emeğe sahip çıkalım, bu emeği yarım bırakmayalım diyoruz" ifadelerini kullandı.

'ZİLAN DESTAN'IN GENÇLERDE YARATTIĞI RUH GENÇLERİN DİRENMESİNİ SAĞLIYOR'
Zîlan Destan'ın bütün zorluklara ve faşist Türk devletinin saldırılarına rağmen baş eğmeden mücadele ettiğini vurgulayan Destan Serhat "Zîlan yoldaş yorulmak nedir bilmezdi. Her gün daha büyük bir emekle direnmek isterdi. Hatta şehadet anına kadar büyük bir direniş verdi. Herkes yaşamını sonlandırabilir ama herkes yaşamını kahramanlıkla sonlandıramaz. Zîlan Destan katılımından son dakikasına kadar yaşamını direnişle ve büyük bir mücadeleyle sürdürdü. Güzellik ve mücadeleyle de yaşamını sonlandırdı. Bu devrimde de zorluklar karşısında bütün çabaları kadınları geleneksellikten, örf ve adetlerden, aşiret sisteminden kurtarmaktı. Biz de buna inanıyoruz çünkü onun çalışmaları ve şehadeti bize ne kadar büyük bir mücadele verdiğini ispatladı. Her gence sorduğumuzda Zîlan Destan'ın ne kadar etkilediğini görüyorduk. Zîlan Destan yoldaşın gençlerde yarattığı ruh gençlerin hala direnmesini sağlıyor. Gençlerin verdikleri mücadele Zîlan Destan'ın ve binlerce şehidin yolunu takip etme mücadelesidir. Bu yüzden Zîlan Destan yoldaşın kişiliğinden bahsettiğimiz zaman bize ve herkese örnek olmuştur. Bu yüzden ona genç komünist öncü diyoruz. Tam da bu yönüyle militan bir kişilik yarattı. Herkes için gerçekten de çok değerli bir sembol oldu" ifadelerini kullandı.

'ZÎLANLARIN ÇİZGİSİNE SAHİP ÇIKALIM'
Ölümsüzleşenlere söz verdiklerini hatırlatan Destan Serhat şunları belirtti: "Şehitlerimizin hayallerini sürdüreceğiz dediğimizde yarım bırakmıyoruz. Çalışmalarımızla, mücadelemizle sürdürüyoruz. Şehit Zîlan'ın çizgisinde yürüyeceğiz. Bu devrimde binlerce şehit bize örnek oldu. Bu devrimin militanlarından, öncülerinden, kahramanlarından biri de Zîlan yoldaştır. Bu yüzden gençlere çağrımızı bu şekilde iletmek istiyoruz, 'Zaman Zîlanlar zamanı' gelin komünist hareketin çizgisine, bu devrime katılın. Gelin birlikte Zîlanların çizgisine sahip çıkalım. Birlikte mücadele yürütelim."