24 Eylül 2024 Salı

Çimsataş'ta fiili grev işten atılma gerekçesi yapıldı

Üyesi oldukları Birleşik Metal-İş'in baskısıyla fiili grevlerini sona erdiren Çimsataş işçilerine patronun saldırısı sürüyor. İşten atılan ikisi işyeri temsilcisi 12 işçinin geri alınması için yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. 12 işçi fiili grev örgütledikleri bahanesiyle işten atıldı.

Çimsataş işçilerinin MESS grup sözleşmesinde sendikal ihanete karşı başlattığı insanca yaşam ve çalışma koşulları için başlattığı fiili grev sendikal ihanete uğradı. İşçiler üzerinde baskı kuran üyesi oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası, fiili meşru mücadeleyi ve işçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasını sendikal örgütlülüğe ihanet olarak nitelendirdi. Sendikadan güç alan patron, işten attığı ikisi işyeri temsilcisi 12 işçiyi işe almayacağını bildirerek, ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemeden iş sözleşmelerini feshetti.

İşten atmaya, "İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi" ifadesinin yer aldığı 4857 sayılı yasanın 25/II.h maddesi ve "Kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devama teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir" ifadesinin yer aldığı 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu Sözleşmeler Kanunu'nun 70. maddesi gerekçe yapıldı.

Fiili grev örgütlenmesini sınıf mücadelesinin gündeminden kaldırmayı amaçlayan ve sarı sendikacılığın onayladığı 70. maddeye karşı tutum alan Çimsataş işçilerinin mücadelesi yine sendika bürokrasisi tarafından engellenmiş oldu.

Fiili grev örgütleyen işçileri patronun saldırısının hedefi haline getiren Birleşik Metal-İş Sendikası 15 Ocak günü yaptığı açıklamada, işçileri, "metal işçisine yabancı", "işkolundaki sendikal mücadeleden ve grup toplu iş sözleşmesinin işleyişinden ve güçlüklerinden bihaber" olmakla suçlamıştı. İşten atma saldırısından işçileri sorumlu tutan Birleşik Metal-İş Sendikası, işçilere sahip çıkmayacağının sinyalini de vermişti.