21 Eylül 2024 Cumartesi

'Cigerxwîn Kürt şiirinin Piri?ydi'

Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), sosyalist şair Cigerxwîn'i Rojava'nın Dirbesiye kentinde andı. Anmaya Rojava'nın bir çok kentinden edebiyatçı ve aydın da katıldı.
Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG), sosyalist şair Cigerxwîn'i Rojava'nın Dirbesiye kentinde andı. Anmaya bir çok kentten yazar, şair ve aydın da katıldı.
 
Kürtçe öğretmeni Fehed Eyüp, etkinlikte Cigerxwîn’in sevdiği şiirleri okudu. Etkinliği düzenleyen SYPG'ye teşekkür eden Eyüp, "Cigerxwîn Kürt halkı için akan bir ırmaktır. Kendisine şairim diyen, sanatçıyım diyenler Cigerxwîn’in bu akan pınarından içmezlerse onun şiirlerine dokunmadan yaşam mücadelesi veremezler, kendilerini var edemezler. Kürt edebiyatı ve şiiri için Cigerxwîn oldukça önemli bir fırsat, bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.
 
ETHA'ya konuşan Cizire Bölgesi Aydınlar Birliği üyesi Abdülrahman Mihemed, Cigerxwîn’i andı. Mihemed şunları söyledi: "Cigerxwîn Kürt şiirinin Piri’ydi, Kürt şiirine önemli katkıları oldu. Cigerxwîn sadece şair değildi aynı zamanda devrimci ve komünistti. Yazdığı şiirler ve yazılar komünist devrimci fikri ile geleceğe son derece umut veriyordu. Cigerxwîn kadın özgürleşmesi konusunda oldukça açık fikirlere sahipti. Yaşamın her alanında Kürt kadının özgürleşmesi gerektiğini şiirleri ile dünyayaya anlatmaya çalışıyordu. Ayrıca ölümsüz şair Cigerxwîn’ in Kürt halkının dört parça Kürdistan’da birleşmesi için önemli çabaları vardı. Bu konu onun gündemini sürekli meşgul ediyordu. Kürtlerin birliğini önemsiyordu."
 
Amude kentinden anmaya katılan tiyatro yazarı ve şair İbrahim Mihemed, Cigerxwîn'in Kürt edebiyatına büyük bir katkı sunduğunu belirtti, "O dönem ortaya çıkan kirli savaşlar karşısında Kürt halkının birlik içerisinde mücadele etmesini ve statüye kavuşması içinde şiirlerinin yanı sıra politik mücadelenin içerisinde yer aldı" dedi.
 
TÜM ŞİİRLERİ ÖZGÜRLÜĞE ATFEDİLMİŞTİ
 
Anmada sahne alarak Cigerxwîn’in şiirlerinde bestelenen şarkıları seslendiren Berbanga Rojava Müzik Grubu'ndan Cudi Fırat, Kürt halkının tarihinin oluşumunda büyük bir katkısı olduğunu vurguladı. Fırat, "Cigerxwîn’in yazdığı şiirlerde, hikayelerinde ifade edilen her şey özgür yaşama atfedilmiş, halkların özgürleşmesine atfedilmiş satırlardır. Rojava devriminden bakacak olursak devrimci şair Cigerxwîn’i ideolojik olarak kendimize yakın görüyoruz, onun fikirlerini önemsiyoruz. Aynı zamanda bir toplumun kültürel gelişimini örgütlemek anlamında büyük öneme sahip” dedi.
 
Şair Ferhad Mardin de SYPG'nin çağrısıyla etkinliği katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi ve ekledi: "Seydaya Cigerxwîn bizim için değerlidir. Bugün hayalleri halklarımızın, savaşçılarımızın direnişleri ve mücadelelerinde yaşıyor, ilerliyor. Gençlerimiz ve kızlarımız kalemleriyle onun yolundan yürümeye devam ediyor. Bugün bu etkinliğe katılmak istedik bizim için değerlidir. Seydaya Cigerxwîn’i anmak onun hakikat yürüyüşünün takipçisi olmak oldukça önemli."
 
Dirbesiye Meclisi Kadın Komitesi'nde yer alan aynı zamanda geceye şair olarak katılan Remziye Remavane, Cigerxwîn'in şiirlerinde kadınların özgürlüğüne yer verdiğini belirtti, "Onun hayalleri ve umutları bugün Rojava kadın devriminde yaşıyor. Bizde kadın şairler olarak onun kadın özgürlük mücadelesine ilişkin şiirlerini halka anlatmaya, geleceğe taşımayı hedefliyoruz.Şiirlerimiz ile Rojava kadın devrimi içerisinde yer alamaya devam edeceğiz” diye belirtti.