24 Eylül 2024 Salı

Çiçek Otlu'dan İstanbul depremine ilişkin araştırma önergesi

Beklenen İstanbul depremine ilişkin soru önergesi ve Meclis Araştırma önergesi veren Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul'da 600 bin binanın güçlendirmeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, yaklaşmakta olan büyük İstanbul depremine ilişkin Meclis Araştırması önergesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul'un deprem bölgeleri haritasında 1.-4. derece deprem bölgesinde yer aldığını kaydeden Otlu, 15 milyon nüfusu olan İstanbul'da olası 7-7.5 büyüklüğünde bir depremin ağır hasarlara neden olacağını dile getirdi.

Bakırköy, Beyoğlu ve Fatih'in depremden en fazla etkilenecek yerler olduğunu ve İstanbul'da güçlendirme yapılması gereken bina sayısının 600 bin civarında olduğunu vurgulayan Otlu, depreme dayanıklı yapıların artırılması gerektiğinin altını çizdi.

“26 Eylül 2019 gerçekleşen 5,7 büyüklüğündeki Marmara Denizi depreminin ardından binaların güçlendirilmesi gündeme alınmış olmasına rağmen ilgili kurum ve kuruluşlar 8 Mart 2018 tarihinde yayımlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemiştir" diyen Otlu, toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden 300'ünün ise rant için imara açıldığını ifade etti.

Otlu, bakanlığa şu soruları yöneltti:

🔹"İstanbul'da meydana gelecek olası depremin etkilerinin en aza indirilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmıştır?
🔹Olası İstanbul depremi üzerine belediyeler, meslek odaları ve demokratik kitle örgütleri ile bilimsel ve teknik işbirliğiniz var mıdır?
🔹Son beş yılda İstanbul'un hangi ilçelerinde, kaç binada güçlendirme yapılmıştır? Maliyeti ne kadardır?
🔹Deprem riski yüksek hangi mahallelerde kentsel dönüşüm başlatılmıştır? Kaç ev sahibi bu haktan yararlanmaktadır?
🔹1999 depreminden sonra toplanma alanı olarak belirlenen 300 yer neden imara açılmıştır? Deprem toplanma alanlarının imara açılmaması için yasal düzenleme yapacak mısınız?
🔹İstanbul'un mevcut kaç adet toplanma alanı vardır? Her mahallede toplanma alanı var mıdır? Toplanma alanlarının büyüklüğü 16 milyona yakın kişinin çadır kurmasına, ihtiyaçlarını karşılamasına yeterli midir?
🔹Halk sağlığı ve çevrenin korunması için olası İstanbul depreminde ortaya çıkacak atıkların bertarafına ve depolanmasına ilişkin ne gibi projeleriniz vardır?
🔹Yeni yapılan binaların depreme dayanıklı ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmesi için etkin denetimler yapılmakta mıdır?
🔹İstanbul'da mevcut sanayi tesislerinin, depreme dayanıklılık yönünden incelemeleri yapılmış mıdır? Deprem bölgesi dışına taşınacağı söylenen sanayi tesislerinin kurulacağı alanlarda bütüncül çevresel etki değerlendirmesi yapılmakta mıdır?
🔹İstanbul Deprem Hızlı Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi aktif çalışmakta mıdır? Marmara Denizi tabanına yerleştirilen fiber optik kabloların trolle avlanan balıkçılar tarafından parçalandığı ve henüz onarılmadığı iddiaları doğru mudur?
🔹İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2003 yılında üniversitelere hazırlattığı İstanbul İçin Deprem Master Planı uygulamaya konulacak mıdır?"