24 Eylül 2024 Salı

Çiçek Otlu İstanbul'un su sorununu Meclis gündemine taşıdı

İstanbul'un su sorununu Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul'daki su varlıklarının korunması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul'un su sorununu Meclis'e taşıdı. İstanbul'da ortalama baraj doluluk oranının yüzde 36,21'le son yılların en düşük seviyesine gerilediğine işaret eden Otlu, konuya ilişkin Meclis araştırması ve soru önergesi verdi.

İstanbul'da enerji, sanayi tesisleri, madencilik, artan nüfus, mega projeler, havzaların yapılaşmaya açılması, iklim krizi gibi nedenlerle su varlıklarının hızla tükenmekte ve kirlenmekte olduğunu kaydeden Otlu, İstanbul'un nüfusunun 15 milyon 907 bin 951 kişiye ulaştığına, kişi başına günlük 182 litre su tüketildiğine dikkat çekti. Şehrin günlük su tüketiminin ortalama 2.9 milyon metreküp olduğunu aktaran Otlu, İstanbul'un su ihtiyacının yağışların barajlarda toplanmasıyla sağlandığını söyledi.

"2023 yılı başından itibaren günlük su ihtiyacının neredeyse tamamı, 352 Milyon m3 Melen ve Yeşilçay su sisteminden sağlanmaktadır.  İSKİ tarafından tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 75'lik kısmı, 1.159.574.811 kw/yıl içme suyu tesislerinde kullanılmaktadır. Enerji tüketimi yüksek olduğu için uzak havzalardan su temini maliyeti artmakta, bu da halka yansımaktadır" diyen Otlu, barajların doluluk oranının son yılların en düşük seviyelerine gerilediğinin altını çizdi.

 Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin hazırladığı İstanbul Çevre Durumu raporunda, "suya erişim hakkı için su yönetimlerinin kent içi havzaların korunmasının sağlanması, yapılaşmanın önüne geçilmesi, su toplama havzalarını genişletmesi, kent içi derelerin temizlenerek su kaynağı haline dönüştürülmesinin" önerildiğine dikkat çeken Otlu, "Kuraklık, hava sıcaklıkları, buharlaşma, Kanal İstanbul gibi mega projelerin yanı sıra artan nüfus da dikkate alınarak gelecekte sorun yaşanmaması için İstanbul'da su varlıklarının korunması ve su sorununa etkin çözümler üretilmesinin sağlanması için Meclis araştırması açılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Otlu ayrıca Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:                                                                                                 
🔹"İstanbul'da ortalama baraj doluluk oranı Ağustos 2023 ayı itibarıyla yüzde 36.21 olarak tespit edilmiştir. Bu oran içme ve kullanma suyu olarak yeterli olabilecek midir? Bu konuda araştırmanız ve ilgili kurumlarla iş birliğiniz var mıdır?
🔹Kuraklık, hava sıcaklıkları, buharlaşma, artan nüfus, Kanal İstanbul gibi mega projeler dikkate alınarak İstanbul'un su sorununa ilişkin etkin politikalar üretecek misiniz?
🔹İstanbul'da mevcut barajların su tutma kapasitelerinin arttırılması için projeleriniz var mıdır?
🔹İstanbul'da kuzey ormanları başta olmak üzere ormanlık alanlarda yapılaşmayı, enerji, maden ve turizm projelerini engellemeye yönelik çalışmalarınız var mıdır?
🔹İstanbul'un su rezervini arttırmaya yönelik baraj planlamanız var mıdır? Varsa hangi projeler ne zaman uygulamaya konulacaktır?
🔹İstanbul'un yer altı ve üstü su varlıklarını korumaya yönelik ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak projeler üretilecek midir?
🔹İstanbul'un su varlıklarının gittikçe artan nüfusa yetmeyeceği dikkate alınarak Melen Barajı'nın acil bir şekilde yapımının tamamlanması sağlanacak mıdır?
🔹Melen Barajı'nın maliyeti ne kadar olmuştur? Projede kamu zararına neden olan görevlilerle ilgili açılmış soruşturma var mıdır?
🔹İstanbul'da şebekeden kaynaklanan su kaçaklarını minimum bir düzeye indirilmesi için yerel yönetimlerle iş birliğiniz var mıdır?
🔹Suyun tarımsal sulamada ve sanayide suyun verimli kullanılması, aşırı su kullanan sektörlerin denetim altına alınması için çalışmalarınız var mıdır?"