24 Eylül 2024 Salı

ÇHD: İşkence insanlık suçudur

ÇHD, Halfeti'de onlarca kişiye uygulanan işkenceye ilişkin basın toplantısı düzenledi, demokratik hukuk örgütlerine işkenceye karşı taraf olma çağrısı yaptı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Urfa'nın Halfeti ilçesinde yaşanan işkencenin ardından, ilçede yaptığı gözlemlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. 
 
ÇHD TV'de düzenlenen toplantıda konuşan Avukat Emre Erdal, 5 Mayıs'ta çok Halfeti'nin Dergimi mahallesinde Polis Özel Harekat ile PKK Gerillaları arasında çatışma yaşandığını ardında da mahalleden çok sayıda kişinin gözaltına alındığını kaydetti. 
 
Gözaltına alınanların yoğun işkenceye maruz kaldığını belirten Erdal, 30 Mayıs'ta Urfa Barosu ile birlikte mahalleye giderek, görüşmeler yaptıklarını söyledi.
 
'AVUKATLAR DA TEHDİT EDİLDİ'
 
İşkenceyi araştıran avukatların da tehdit edildiğini belirten Erdal, "Vatandaşlara avukatlarınıza da sıra gelecek gibi sistematik bir şekilde tehdit söylemlerine maruz kaldıkları gözlemlenmiştir" dedi.
 
'SAVCILIK MEVZUATA AYKIRI HAKERET EDIYOR'
 
Erdal, dosyada gizlilik kararı olduğunu ve işkencenin savcılığın bilgisi dahilinde yapıldığını belirtti. Sorgu sırasında savcının işkence izlerini görmezden geldiğini ve beyanları zapta geçirmediğini de sözlerine ekleyen Erdal, "İşkenceyi beyan edenleri yeniden gözaltına göndereceği şeklinde bir yol izlendiği, kolluk kuvvetlerince şüphelilere işkenceye uğramadıkları, avukatları tarafından manipüle edildiği yönünde beyanda bulunmaları için ısrar edilmiştir" dedi.
 
'İŞKENCE GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR'
 
İşkence görenlerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilmediğini de ifade eden Erdal, "İşkencenin üzerinin savcılık tarafından örtülmeye çalışılmakta olduğu açıktır. Kamu görevlerilerine işkencenin insanlık onuruna karşı bir suç olduğunu, zamanaşımı olmadığını hatırlatmak isteriz" diye konuştu.
 
'URFA İŞKENCENİN PİLOT ŞEHRİ'
 
ÇHD yöneticisi Tamer Doğan, Urfa'da 2015 yılından beri işkencenin sistemli bir politika olarak uygulandığına dikkat çekti, Urfa'nın "pilot şehir" olduğunu söyledi.
 
İşkence görenlere, bir komiserin "şehidimiz var, idare edin" açıklaması yaptığını hatırlatan Doğan, "İşkencecilere göz yuman savcılara göz yummamak lazım. İşkence insanlık suçudur, bir slogan değildir. İşkenceye karşı mücadelemiz sürecek" dedi.
 
'HUKUK ÖRGÜTLERİ TARAF OLMALI'
 
ÇHD İstanbul İl Başkanı Gökmen Yeşil, ülkede işkencesiz gözaltının çok nadir olduğunu vurguladı. İktidarın açıkladığı yargı reformunda işkencenin "kaba dayak" olarak tanımladığını belirtti.  Yeşil, tüm demokratik hukuk örgütlerinin işkenceye karşı taraf olması gerektiğini vurguladı.