19 Eylül 2024 Perşembe

Çerkezoğlu: Emeklilerin umutları sömürülüyor

Emekli aylıkları ile ilgili açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 4 milyon emeklinin çalışmak zorunda olduğunu söyleyerek AKP'nin emeklilerin umutlarını sömürdüğünü ifade etti.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun Tayyip Erdoğan'ın emekli aylıklarıyla ilgili sözlerine dair açıklama yaptı. "Her seçim döneminde olduğu gibi 24 Haziran seçimleri öncesinde de, 12 milyonu aşan emeklilerin umutlarının pembe tablolar çizilerek sömürüldüğüne tanık oluyoruz" diyen Çerkezoğlu, 4 milyon emeklinin, emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kaldığını hatırlattı.
 
EMEKLİ AYLIKLARI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA
 
SGK verilerine göre; 2002 yılından bugüne asgari emekli aylığı seviyesinin net asgari ücret karşısındaki kaybı yüzde 29 olduğunu belirten Çerkezoğlu, "SGK verilerine göre işçi emeklilerin asgari emekli aylığı 2018 itibariyle 1509 TL'dir. Bağ-Kur emeklilerin de ise en düşük emekli aylıkları 2018 itibariyle 1063 TL'dir. Yani her ikisi de asgari ücretin altındadır" dedi.
 
Çerkezoğlu, “Bu sefalet aylıkları, hali hazırda açlık sınırının dahi altında olan asgari ücretin çok daha altındadır. Bu tablo emeklilere reva değildir" diyerek DİSK Emekli-Sen'in insan onuruna yaraşır bir emeklilik için şu talepleri savunduğunu belirtti.
 
-Emekli aylıklarının alt sınırı asgari ücretle eşitlenerek asgari ücrete uyumlu bir biçimde zam oranları belirlenmelidir.
-Aynı koşullarda emekli olanların aynı emekli aylığı alması sağlanmalıdır.
-Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyon değil, milli gelir artışı da hesaba katılmalıdır.
-Emekli aylıklarında güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümü dikkate alınmalıdır.
-Emeklilere toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır.
-Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
-Emeklilerin isterlerse ayrı sendikalar kurması veya çalışırken üye oldukları sendikalarda üyeliğinin devamı sağlanmalıdır.