24 Eylül 2024 Salı

Çepni Yeşil Yol Projesi'ni Meclis?e taşıdı

HDP Milletvekili Murat Çepni Yeşil Yol Projesi'nin petrol istasyonundan, otellere kadar her türlü rantın gelişmesine izin vereceğini, betonlaşma ile yaylaların yok edileceğini belirtti.
HDP Milletvekili Murat Çepni, 'Yeşil Yol' olarak tanıtılan ve Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylalarını birbirine bağlayacak projenin çevreye vereceği zarara ilişkin Meclise soru önergesi sundu.
 
Çepni, yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki yol projesine ev sahipliği yapacak Doğu Karadeniz dağlarının, biyolojik çeşitlilik ve doğal hayat bakımından dünyanın 200 önemli ekolojik bölgesi arasında yer aldığını hatırlattı. Çepni, şunları belirtti: "Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'ne göre bu bölgede en az 50 canlı türü küresel ölçekte tehdit altındadır. Botanik bilimi açısından bir "Önemli Bitki Alanı" olan Doğu Karadeniz Dağları, 2'si küresel, 80'i Avrupa ve 214'ü ulusal ölçekte olmak üzere toplam 296 tehlike altında bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. "Ilıman kuşak yağmur ormanları" niteliğine sahip ve 1996 tarihli bir araştırmaya göre yüzde 12 oranına inmiş olan Doğu Karadeniz'in doğal yaşlı ormanları bu tür müdahalelerle tükenmenin eşiğine gelmiş durumdadır. Bölgede çok sayıda milli park, tabiatı koruma alanı, tabiat parkı, doğal sit gibi çeşitli yasal koruma statülerine sahip korunan alan vardır."
 
Bölgenin, ekolojik değerleri ve biyolojik çeşitliliği dikkate alındığında daha fazla alanın koruma altına alınması ve taraf olunan uluslararası sözleşmelere göre çok daha etkili bir şekilde korunması gerektiğini ifade eden Çepni, "Bölge insanları ve sivil toplum kuruluşları, petrol istasyonundan, otellere kadar her türlü rantın gelişmesine izin verilecek ve betonlaşma ile yaylalar yok olacak endişesini taşımaktadır" dedi.
 
Projenin bölgede yaratacağı ekolojik tahribata karşı, projenin iptali için başvurulan Rize İdare Mahkemesi'nin 3 yılın sonunda kararını ret olarak açıkladığını bildiren Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a bir dizi soru yöneltti.
 
"Doğu Karadeniz Bölgesini etkileyecek 2.600 km uzunluğundaki yol ağı ve üzerinde yer alacak yaklaşık 40 turizm tesisi için Çevresel Etki Değerlendirilmesi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?" diye soran Çepni ayrıca, Doğu Karadeniz’in, bozulmamış doğası ve yaylacılık geleneğiyle en önemli doğa turizm bölgesiyken neden böyle büyük bir projeye ihtiyaç duyulduğunu hedeflenen turizm geliriyle, ekolojik dengenin bozulması arasındaki kar zarar ilişkisinin gözetilip gözetilmediğini sordu.