îhan Celo, 73. Fermanın Êzidî inancını yok etmek amacıyla yapıldığını ancak direniş karşısında başarıya ulaşamadığını dile getirdi. Cîhan Celo, "Tarih ne bize ihanet edenleri, ne de imdadımıza yetişip bizi kurtaranları unutmayacak" dedi.

" />
    24 Eylül 2024 Salı

Celo: 73. Fermanla Êzidîleri yok etmek istediler ama başaramadılar

Şengal Meclisi Eşbsaşkanı Cîhan Celo, 73. Fermanın Êzidî inancını yok etmek amacıyla yapıldığını ancak direniş karşısında başarıya ulaşamadığını dile getirdi. Cîhan Celo, "Tarih ne bize ihanet edenleri, ne de imdadımıza yetişip bizi kurtaranları unutmayacak" dedi.

3 Ağustos 2014 tarihinde politik islamcı faşist DAİŞ çetesi Êzidî halkına yönelik 74. Fermanı gerçekleştirdi. Musul'un düşmesinin ardından ilk olarak Şengal'e saldıran DAİŞ karşısında savunmasız kalan Êzidîler, Şengal dağına sığındı. Binlercesi katledildi; hayatta kalan kadınlar, çocuklar kaçırıldı, köle pazarlarında satıldı...Canlarını kurtarmak için kendilerini dağa ve çöle vuran yüzlerce Êzidî susuzluktan can verdi.

Yaşananlara dünya sessiz kalırken, Kürdistan dağlarındaki gerilla gücü ve Rojava'daki özgürlük savaşçıları can feda direnişle mücadele etti. Şengal, YPG/YPJ, MLKP savaşçıları ve HPG/YJA Star gerilla güçlerinin direnişiyle özgürleştirildi. Direniş esnasında Şengal halkı, kendi silahlı gücünü oluşturdu. Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) ile Ezidxan Asayişi bugün Şengal bölgesinin güvenliğini sağlıyor.

'HEDEFLERİ Êzidî İNANCININ KÖKÜNÜ KAZIMAKTI'
73. Fermanın yıldönümünde Êzidî halkına yönelik DAİŞ katliamını Şengal Halk Meclisi Eşbaşkanı Cîhan Celo ETHA'ya değerlendirdi. Katliamı hatırlatan Celo, "Êzidîler, 2014'ün 3 Ağustos günü büyük bir planla satıldılar ve bütün dünyanın gözleri önünde DAİŞ çetelerinin saldırısına uğradılar. Katledildiler, esir düştüler, göç etmek zorunda kaldılar. Hedef ve amaçları bu inancı yok etmek, kökünü kazımaktı. Çeteleri destekleyen ve güçlerini geri çeken Irak Hükümeti ve Barzani Ailesi (Hanedanı) hükümetiydi. Êzidîlerin silahlarını da aldılar. Irak, Şengal'i ülkesinin bir parçası olarak görmedi. İki büyük güç bir halkı ve ülkesinin toprağını savunamıyorsa ve halkını DAİŞ çetelerine teslim ediyorsa, bu komplo da onların parmağının olduğunun ispatıdır. Onlar sonucunda binlerce insanın şehit düştüğü, binlerce kadının esir düştüğü ve çocukların kaçırılarak DAİŞ fikirleri doğrultusunda eğitildiği katliamın sorumlusudur."

'NE BİZE İHANET EDENLERİ NE DE BİZİ KURTARANLARI UNUTMAYACAĞIZ'
DAİŞ saldırısı döneminde onlarca toplu mezar oluşturulduğunu belirten Cîhan Celo, "O zaman onur sahibi birçok kişi kendilerini kalkan yapıp, düşmanın barbarlığına karşı savaştılar. PKK özgürlük savaşçıları Şengal'e aktı ve Êzidîlerin imdadına yetişti. Rojava'dan YPG ve YPJ, bu halkı kurtarmak için geldi. Rojava ve Başûrê Kürdistan halkı bizim için evlerini açtı, biz bunu asla unutmayız. Ne bize ihanet edenleri, bizi satanları; ne de imdadımıza yetişip bizi kurtaranları, ne biz ne tarih unutmayacak ve var olan gerçeği ters yüz edemeyecekler. Çünkü bizi satanlar isteselerdi bizi savunabilirlerdi. Ama yapmadılar ve yapmamalarının nedeni de bu halk gerçekliğinin yok edilmesini hedeflemeleridir" dedi.

'ÊZİDÎ HALKINA GÖÇMENLİK DAYATILIYOR'
Cîhan Celo, DAİŞ saldırısını planlayanların dilediklerine ulaşamadığını ancak sonrasında da katliam saldırılarının devam ettirildiğinin altını çizdi. Cîhan Celo, "Bizim üzerimizden planlar yapılıyor. Türk devleti, DAİŞ çetelerinin sonuçlandıramadığı işleri değişik yöntemlerle sonuçlandırmaya çalışıyor. Şengal'de DAİŞ'e karşı savaşanları ve bu toprakların savaşçılarının kanlarıyla kurtaran güçleri hedefliyor" diye konuştu. Êzidî halkına topraklarını terk etmeleri ve göçmenlik dayatıldığını ifade eden Cîhan Celo şöyle devam etti: "Bizi beyaz katliamdan (ferman) geçirmek, Şengal'i boşaltmak için Başûr'daki kamplarda kalan halkın dönüşünü engelliyorlar. Kendini satan bazı insanlar kendi çıkarları için bu halk için çalışan ve halkı örgütleyen, Êzidî halkının özerkliğini garanti altına almak isteyen Özerk Yönetimi her gün saldırılara hedef yapılıyor. Bu saldırı ve planlar Türk devleti ve Barzani Ailesinin yardımıyla gerçekleşiyor. Barzani Ailesi 'Biz Kürdüz ve Kürtlerin başarısı için çalışıyoruz' diyor ama dünyanın gözü önünde kim ve ne için çalıştıkları, imkan ve olanaklarını nasıl kullandıkları belli oluyor."

'ONLARCA TOPLU MEZAR HENÜZ AÇILMADI'
DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılarak köleleştirilen binlerce Êzidî kadının akıbetinin hala bilinmediğini kaydeden Cîhan Celo, "Çetelerin elinde, her gün satılıyorlar. Onlarca toplu mezar henüz açılmamış ve aileler o mezarların açılmasını, kayıplarının açıklanmasını istiyor. Birçok ülke Êzidî katliamını tanımış olmasına rağmen şehit aileleri, yakınlarının kemiklerinin toplu mezarlardan çıkarılmasını bekliyor. Ama bu gerçekleşmiyor. Ne Irak hükümeti ne insani yardım kuruluşları bunu gerçekleştirmiyor. Dokuz yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu mezarlar açılmadığı için katliam şehitlerinin bir kısmı açığa çıkmamıştır" ifadelerini kullandı.

'HEDEFİMİZ KATLİAMIN HESABINI SORMAKTIR'
Êzidîler söz konusu olunca tüm devletlerin sessizlik politikasını devam ettirdiğini belirten Cîhan Celo, şunları vurguladı: "Êzidîler söz konusu olunca ne hak kalıyor ne devlet kalıyor. Bunun için bizim başlıca işimiz bu soykırımı onlara kabul ettirmek ve Êzidîlerin haklarını almak. Bu katliama sebep olanlardan hesap sorulmasını sağlamaktır. Ve Özerk Yönetimin öncülüğünde kurulan koordinasyonla bölge halklarının Êzidîlerle birliğini sağlamaktır. Yakın zamanda yapılması düşünülen Irak Meclisi seçimleri için de hazırlanıyoruz."

'EN AĞIR YÜKÜ KADINLAR OMUZLADI'
Êzidî halkının kendi kendini yönetecek ve savunacak kurumlar oluşturduğuna işaret eden Cîhan Celo, "Gücümüz ve haklarımız için istek ve umudumuz vardır. Mücadele edenler, ne kadar zaman geçerse geçsin haklarını alırlar. Biz de bu halkın özgürlüğü ve iradesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız" dedi.

'FERMANIN İNTİKAMI ALINABİLSİN DİYE HALK BİLİNÇLENİP, ÖRGÜTLENİYOR'
Êzidî halkının özgür ve bağımsız yaşamı için en ağır yükü omuzlayanların kadınlar olduğunu vurgulayan Cîhan Celo, "Çünkü kadınlar şahsında bu toplum hedef alındı. Şimdi de Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde bu fermanın intikamı alınabilsin diye halk bilinçlendiriliyor ve örgütleniyor" dedi.

'ŞENGAL'E VE ŞEHİTLERİNE SAHİP ÇIKIN'
Cîhan Celo konuşmasını şöyle sonlandırdı: "3 Ağustos anısı için bu kara günün tarihte unutulmaması için vicdanlı olan herkese, insani kuruluşlara ve tüm örgütlere sesleniyoruz; Şengal'e ve şehitlerine sahip çıkın."