19 Eylül 2024 Perşembe

Celalettin Can'ın serbest bırakılması istendi

Ağır sağlık sorunları olmasına karşın tedavisi yapılmayan Celalettin Can'ın serbest bırakılması için Galatasaray'da oturma eylemi yapıldı. Hasta tutsakların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla düzenlenen F oturması 323'üncü kez Galatasaray'da yapıldı. Bu haftaki oturma eyleminde Silivri 9 Nolu L Tipi Hapishanesinde bulunan Celalettin Can'ın serbest bırakılması talep edildi.

Eylemde "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" yazılı pankartlar açılarak, hasta tutsakların resimleri taşındı.

Eşi Nimet Tanrıkulu, Celalettin Can'ın emniyette 14 gün süreyle tutulmasının sağlığını kötüleştirdiğini belirtti. Tanrıkulu'nun anlatımıyla 2011 yılında açık kalp ameliyatı geçiren Can, daha sonraki yıllarda ağır bir mide kanaması geçirdi. Son olarak prostat hastalığı nedeniyle biyopsi alınması için bir raporu vardı ancak tutuklama nedeniyle gerçekleştğrğlemedi. Gözaltında sağlıksız koşullarda tutulurken kalp hastalığı nedeniyle tansiyon problemi yaşadı. Tutukluluğun ardından Silivri hapishanesine bağlı kampüs hastanesine götürüldüğünde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden alınan rapor kabul edilmeyerek geri gönderildi. Can'a ayarıca kullanması gerektiği ilaçlar da bir süre verilmedi.

Basın açıklaması yapan Besna Tosun, "Ömrü insan hakları mücadelesiyle geçen Celalettin Can, 78’liler Vakfı’nın kurucularından olup, hükümetin bir dönem başlattığı çözüm sürecinde; İç Anadolu Bölgesinden seçilen  63 kişilik Akil İnsanlardan biridir" diye belirtti.

Açıklamanın devamında "Celalettin Can’ın sağlık durumu hapishanede kalmasına uygun olmamasına ve gerekli tedavi ve kontrollerin yapılmaması nedeniyle sağlığının her gün biraz daha bozulmasına rağmen hukuksuz bir biçimde özgürlüğünden alıkonulmaktadır. Celalettin Can’ın 26 Haziran 2018’de duruşması görülecektir. Biz insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak, Celalettin Can’ın bir an önce serbest bırakılmasını istiyor; tüm kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz" denildi.