24 Eylül 2024 Salı

Çatışmalarda yaşamını yitiren gerillalara işkence

Dersim'de çatışmalarda yaşamlarını yitiren gerillaların cenazelerine işkence yapan askerler, '90'lı yıllarda olduğu gibi cenazelere basarak çektirdikleri fotoğraflar ortaya çıktı. Bu fotoğraflar MHP Eskişehir il yöneticisi Sibel Şengül tarafından sosyal medyada paylaşıldı.
Dersim'de 1 haftadır yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren gerillaların cenazelerine işkence yapıldı. Askerler '90'lı yıllarda olduğu gibi gerilaların cenazelerine basarak poz veren askerlerin fotoğrafları ortaya çıktı. 
 
İnsanlık dışı görüntüler sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Fotoğraflarda askerlerin cenazelere ayak basarak poz verdikleri, bazı fotoğraflarda ise askerlerin cenazelerin başında bekleyerek toplu fotoğraf çektirdiği görülüyor.
 
MHP Eskişehir İl Yöneticisi Sibel Şengül, fotoğrafları Twitter hesabında "Tunceli leşleri, TSK yargı dağıtmaya devam ediyor" şeklinde paylaştı.
 
'İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞLAR'
 
Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Demokratik Aleviler Derneği (DAD) yöneticisi Pir Nesimi Gemlik, kendisine saygısı olmayanın yaşama ve insanlara saygısı olmadığını belirterek,  özelikle de cenazelere yönelik bu tür uygulamaları yapanların insanlıktan nasibi almadığını söyledi.
 
'SAVAŞ VE KAN ZİHNİYETİNİN ÜRÜNÜDÜR'
 
Vicdan ve merhametten yoksun insanların cenazelere dahi işkence ettiğini belirten Gemlik, "Şimdi bu yapılanların tarihine bakmak lazım. İnsanlık tarihinde hep vardır bu örnekler. Ölüye işkence, kafaların mızraklara takılması gibi birçok örnek. Bunlar insanlıktan uzaklaşmış kişilerin pratikleridir. Savaş ve kan zihniyetinin bir ürünüdür. Yapılanları tarif etmek bile güç" dedi.
 
'ÖLÜLER CEZALANDIRILMAZ' 
 
Gemlik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir kere ölü de hüküm kalkar. Ölüleri cezalandıramazsın. Ölü birine bunu yaparak aslında toplum cezalandırılmak isteniyor. O işkence aslında topluma ve ölen kişinin ailesine yapılmak isteniyor. Bu tür davranışlar bir insanlık ayıbıdır. Alevi inancında bu insanlar düşkün ilan edilir ve lanetlenir. Toplumdan kovulurlar. Öveni de yapanı da lanetliyoruz."