20 Eylül 2024 Cuma

Cargill işçileri şirket önünde oturma eylemine başladı

Cargill'in Orhangazi'de bulunan fabrikasında çalışırken sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan 14 işçinin yürüyüşü, İstanbul Ataşehir'deki şirket genel müdürlüğü önünde sona erdi. İşçiler burada üç günlük oturma eylemi başlattı.
Sendikalaştıkları için işten çıkarılan ve 155 gündür direnişte olan Cargill işçilerinin, fabrikanın kurulu olduğu Bursa Orhangazi'den İstanbul'a başlattıkları yürüyüş şirket genel merkezi önünde sona erdi. Ataşehir'deki Cargill Genel Müdürlüğü önünde kitlesel bir eylem yapan işçiler, işe geri dönünceye kadar mücadelelerini sürdürecekleri belirtti. Cargill işçileri üç gün boyunca şirket merkezi önünde oturma eylemi yapacak.
 
Altı gün süren yürüyüş sırasında bir çok kez engellemelerle karşılaşan, gözaltına alınan Cargill işçilerini, aralarında TÜMTİS, DERİTEKS, İYİ-SEN, Belediye-İş, Limter-İş sendikaları, Ataşehir Belediye işçileri ile EMEP, TKP, TKH ve DİP üyelerinin de olduğu kalabalık sloganlarla karşıladı.
 
Cargill'de dünya genelinde örgütlü olan Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası (IUF) eyleme destek verdi. IUF Temsilcisi Sarah Meyer burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Uluslararası olarak tanınmış bir hak olan örgütlenme hakkınızı kullanmada gösterdiğiniz kararlılık ve direnç gözlerden kaçmamıştır. IUF'in Cargill'de örgütlü sendikaları Cargill'in sizi haksız işten çıkarmalar, baskılar ve tehditlerden uzak bir ortamda özgürce sendikaya üye olma hakkınıza saygı göstermesi için şirketle iletişime geçtiler ve bu çabalarını sürdürmektedirler. Cargill Bursa'nın Orhangazi fabrikasından işten çıkarılan ve şimdi 'Cargill 14' adıyla anılan on dört işçi arkadaşınız haksız yere işten çıkarılan ilk işçiler değiller ve eğer biz mücadele etmezsek son da olmayacaklar. Dünyanın en büyük özel şirketlerinden birine karşı mücadeleyi sürdürdüğünüz sürece IUF'in üye sendikaları sizi desteklemeye ve dayanışma içinde olmaya devam edecektir. Şunu çok iyi biliyoruz ki bir arada olursak güçlü oluruz. Çok geniş bir güce ve sınırsız kaynağa sahip bir şirkete karşı kavga kolay değildir, bunu biliyoruz. Ama bizim kararlılığımız ve azmimiz var ve vazgeçmeyeceğiz. Ne kadar çok mücadele edersek o kadar güçlü çıkacağımıza eminiz. IUF'in sloganında da belirtildiği gibi 'örgütlen, mücadele et ve kazan' diyoruz."
 
CARGİLL MÜCADELESİ BÜTÜN İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİDİR
 
Cargill işçileri adına açıklamada bulunan Suat Karlıkaya şirket yönetimine seslenerek "Etik kurallarına göre bulunduğunuz ülkenin kanunlarına uyma taahhütünüz var. Açmış olduğumuz işe iade davalarını kazanırsak, arkadaşlarımızı iş başı yaptırma sözü veriyor musunuz? Yoksa daha önce sizi sendikal tazminata mahkum ettiren 7 arkadaşımıza yaptığınız gibi paraları ödeyip iş başı yaptırmayacak mısınız? Siz zaten sendika konusunda sabıkalı bir şirketsiniz. Dünyada bir çok ülkede sendikalı iş yeriniz olduğu halde neden Türkiye'de sendika düşmanlığı yapıyorsunuz?" dedi.
 
Karlıkaya, "Sendikalaşmanın önüne geçebilmek için işten attığınız 14 arkadaşımızı hemen işbaşı yaptırın. Aksi durumda Tek Gıda-İş Sendikası olarak gerçek anlamda eylemlerimize başlayacağız. Kazanılana kadar da vazgeçmeden devam edeceğiz. Cargill mücadelesi sadece Cargill işçilerinin değil bütün işçi sınıfının mücadelesidir" şeklinde konuştu.
 
Cargill işçileri Cuma gününe kadar şirket merkezi önünde oturma eylemi yapacaklarını duyurarak basın açıklamasını sonlandırdı.