28 Eylül 2024 Cumartesi

Büyükanıt'ın 'iyi çocukları'nın beraat kararına bozma istemi

Şemdinli'de Umut Kitabevi'ni bombalayan askerler ve itirafçıyla ilgili beraat kararına Yargıtay Başsavcılığı bozma isteminde bulundu. Avukat Çiftçi, "Tutuklama kararı verilmesi kamuoyunun vicdanını rahatlatacaktır" dedi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi'ne yönelik 9 Kasım 2005'te yapılan bombalı saldırıda halkın suçüstü yakaladığı astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in beraat kararına Yargıtay Başsavcılığı bozma isteminde bulundu.

BÜYÜKANIT 'İYİ ÇOCUKLAR' DEMİŞTİ
Şemdinli'deki bombalama sonrası halk tarafından suçüstü yakalanan Jandarma İstihbarat Teşkilatından astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in üzerinde askeri kimlik, ve halkın el koyduğu araçta kroki ve silahlar bulunmuştu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için "Tanıyorum, iyi çocuklar" diyerek bombalı saldırıya devlet adına sahip çıkmıştı.

Saldırıya dair uzun bir yargılama sürecinin ardından sanıklar hakkında 10 Ocak 2012'de görülen duruşmada, "insan öldürmek", "örgüt kurmak" ve "insan öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verildi. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 Ekim 2017'de yeniden yargılama talebini kabul etti ve sanıkların tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 16 yıl süren yargılamanın ardından devlet adına Umut Kitabevini bombalayanlar beraat ettirildi.

YARGITAY BERAAT KARARININ HATALI OLDUĞUNU SÖYLEDİ
Karar, Van Barosu tarafından temyize taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı temyiz başvurusu üzerine dosyaya ilişkin tebliğnamesini Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığına sundu. Tebliğnamede, beraat kararının hatalı olduğu vurgulandı.

AVUKAT ÇİFTÇİ: SANIKLAR HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLMELİ
Tebliğnameyi BirGün'den Kayhan Ayhan'a değerlendiren Van Barosundan Av. Hamza Çiftçi, "Tebliğnamede, mahkemenin işin esasına girmemesi gerektiğini, yargılanmanın yenilenmesi şartlarının oluşmadığını ve beraat kararının hatalı olduğunu açıkça ifade etmiştir. Tebliğnameyi önemli ve kıymetli buluyoruz. Tebliğname, siyaseten verilmiş beraat kararına, hukuken verilmiş tokat gibi bir cevap olmuştur" dedi.

"Yargıtay'ın da en kısa sürede tebliğname ve temyiz dilekçemizde belirtmiş olduğumuz hususlar doğrultusunda bozma kararı vermesini bekliyoruz" diyen Çiftçi, "Zira bombalamadan ve öldürmeden sorumlu sanıklar şu anda serbestçe gezmektedirler. Mahkemenin ivedi bir şekilde dosyayı karara bağlaması ve yerel mahkemece sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı verilmesi kamuoyunun vicdanını bir nebze rahatlatacaktır" ifadelerini kullandı.