24 Eylül 2024 Salı

Buldan ve Temelli: Kapsamlı İnsan Hakları Eylem Planı şart

HDP Eş Gebel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin niyet beyanı olduğunu belirtti. Meclise çağrı yapan Buldan ve Temelli, İnsan Hakları Eylem Planı?nın hazırlanması için çalışma grubunun oluşturulmasını istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Gebel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Yargı Reformu Strateji Belgesi hakkında yazılı açıklama yaptı.
 
"Adalet sisteminde reform ihtiyacı"ndan hareketle hazırlandığı belirtilen bu belge, çeşitli taahhüt ve temennilerden oluştuğunun hatırlatıldığı açıklamada, adalet sisteminde ve yargı düzeninde yaşanan derin tahribatın itiraf edildiği kaydedildi. 
 
Sorunların varlığını kabul etmenin çözüm için önemli olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, "Türkiye’de 'hukukun üstünlüğü' boş bir söz, 'yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı' ise acı bir ironi haline gelmiştir. Örneklerini saymakla bitiremeyeceğiz uygulamalar, bu konularda sürekli kabaran kara bir liste oluşturmaktadır" denildi.
 
Yargının muhaliflere yönelik siyasi baskı ve tasfiyenin en önemli aracı konumunda olduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:
 
"Olağanüstü Hal döneminin uygulamaları, adaletin çökmesinde ve adalet duygusunun solmasında belirleyici bir rol oynamıştır. Hayatın bütün alanlarını etkileyen haksız ve adaletsiz müdahalelerin sonuçlarını onarmayı hedeflemeyen bir 'reform planı'nın inandırıcı olması beklenemez."
 
"Bu çerçevede verilen mahkumiyet kararları ve süren yargılamalar, hem siyasal kriz döngüsünü beslemekte hem de toplumsal barışı zedelemektedir. Bu tehlikeli gidişatı durdurmak için, öncelikle yargıyı siyasal hesapların ve hesaplaşmanın enstrümanı olmaktan çıkaracak etkili tedbirlerin hızla alınması şarttır."
 
"Özellikle Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun ifade özgürlüğünü ve siyasi faaliyet hakkını ortadan kaldırma gerekçesi olarak kullanılan hükümlerinin evrensel ölçütlere uygun bir şekilde değiştirilmesi bu açıdan büyük önem taşımaktadır."
 
Bu konuda sorumluluğun Mecliste olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, kapsamlı bir İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması için çalışma grubunun oluşturulması önerisi yapıldı.