1 Ekim 2024 Salı

Buldan: Rojava'dan size Ukrayna hikayesi çıkmaz

Partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, iktidarın savaş tanklarıyla seçime hazırlandığına dikkat çekti. Buldan, "Buradan savaş ittifakına sesleniyorum: Boşuna uğraşmayın! Rojava'dan size Ukrayna hikâyesi çıkmaz, çıkmayacaktır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kaybeden ve siyasi hikayesi tükenen iktidarın son çare olarak baskı, zulmü ve hukuksuzlukları büyüttüğüne dikkat çeken Buldan, "Bugün yaşananlar tam da budur, varlık-yokluk mücadelesindeki iktidarın alacakaranlık iklimidir. Bakın, karşımızdaki düzenin ayaklarını tek tek sıralayalım. 5'li çete bunların ekonomik rant ayağıdır. TÜRGEV'leri para transferi ve kamu arazisini yağmalama ayağıdır. TÜGVA'ları kadrolaşma ayağıdır. Yerli ve milli DAİŞ projeleri olan SADAT paramiliter ayaklarıdır. ÖSO ve IŞİD Suriye'deki çete ayaklarıdır. Trol orduları ve tetikçi basınları medya ayaklarıdır. Yargıdaki ‘Ak' savcı ve hâkimleri kumpas ayağını yürütmektedir. Güvenlik bürokrasisi siyasi kumpas operasyonlarının ayağı olarak rol oynamaktadır. Mülki idarecileri ve kayyımları yerel darbe ayağının yürütücüleridir. Tam organize işler! Değil mi? Bu yapının kendi bekası için sürekli yaydığı iklim ise yasaklardır, hukuksuzluklardır, yargı kumpaslarıdır, tecrit ve işkencedir, nefret siyasetidir, savaş politikalarıdır, basına sansürdür, istikrasızlık ve huzursuzluktur. Bütün bunlar AKP-MHP ittifakının iktidarda kalmak için yürüttüğü son çırpınışlar olarak karşımızda durmaktadır" dedi.

AKP ve MHP iktidarının tiyatro, konser, şenlik, festival, piknik, demokratik etkinlikleri yasaklamasına da değinen Buldan, "Sazın telinden, kemanın yayından, piyanonun notalarından, sanatçının sesinden korkuyorlar. İnsanların bir araya gelmesinden korkuyorlar. Evet, bir araya gelişlerden, umudun büyümesinden korkuyorlar. Gerekçelerine bakıyorsunuz, hep aynı terane; ‘kamu güvenliği.' Hayır, asıl sakladıkları gerçek; suç ve rant düzenlerinin güvenliğidir. Az önce sıraladığım yapının güvenliğidir. Yasaklarla gözdağı veriyorlar, umudu kırmaya çalışıyorlar. Ne yaparsanız yapın bu topraklarda müziği de; sanatı da türküleri de susturamayacaksınız! Halayları durduramayacaksınız. Bir araya gelişleri engelleyemeyeceksiniz. Yasak duvarlarınız değil, özgürlük meydanları kazanacaktır" dedi. 

Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik yeni bir savaş ve ilhak peşinde olan iktidarın seçim kampanyasını tanklarla yürütmeye hazırlandığını kaydeden Buldan, "Rojava'da halklar arasında oluşan demokratik, sosyal, kültürel bütünleşmeyi, demokratik yönetimin inşası bozabilir miyiz, bölgeyi Kürtler'den arındırarak acaba IŞİD'e koridor oluşturabilir miyiz, diye uğraştıklarını ve çaba içine girdiklerini biliyoruz. Buradan savaş ittifakına sesleniyorum: Boşuna uğraşmayın! Rojava'dan size Ukrayna hikâyesi çıkmaz, çıkmayacaktır" dedi. 
 
HDP'nin direnerek, ağır bedeller ödemekten korkmayarak mücadeleyi sürdüreceğinin altını çizen Buldan, "Bunun için herkesin yüzü ve yönü kesinlikle HDP'ye dönük olmalıdır. İçinden geçtiğimiz bu tarihi süreçte savaşın, ölümün, açlığın siyasetine, halk iradesini rehin siyasetine ve bunun karşısında inşallah bile demekten bile imtina edenlerin korkak siyasetine karşı barışı, demokrasiyi ve refahı hedefleyen HDP'nin onurlu siyasetinde hep birlikte buluşalım diyorum. Kimse sizin inşallahınıza kalmadı, maşallah bizim halkımızın da bizim de sizin önünüze geçecek gücümüz de sözümüz de var.  Bu bize yeter de artar diyorum" dedi.