28 Eylül 2024 Cumartesi

Buldan: Faşizme kaybettirecek, halklara kazandıracağız

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, sayısız haksızlık, hukuksuz ve saldırılara karşı mücadeleden vazgeçmediklerini, vazgeçmeyeceklerini söyledi. Buldan, "Bugünden başlayarak 2023'ü demokrasi yılı yapalım! Barış yılı yapalım! Bunun için çalışalım mücadele edelim ve bir kez daha direnelim. Bu yıl bizim yılımız, Türkiye halklarının, kadınların ve gençlerin, aynı zamanda Kürtlerin ve HDP'nin yılı olsun" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecridi, İstanbul Sözleşmesi, 2. Paris katliamı, partisine yönelik kapatma davası ve Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'ne yapılan Hazine yardımının kesilmesi yönündeki başvurusuna ilişkin konuştu.

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını eliştiren Buldan, "İstanbul'u nasıl kazandıysak, İstanbul Sözleşmesi'ni de bir kez buraya yazıyoruz" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, HDP'ye yapılacak hazine yardımına tedbir konulması için AYM'ye başvuru yaptığını hatırlatan Buldan, HDP'ye yönelik kapatma davasının da aynı siyasi kampanyayla açıldığını kaydetti. Baskı altına alınmak istenen AYM'nin hukuki temeli olmayan bu başvuruyu değerlendirmeye almaması ve bir an önce reddetmesi gerektiğini ifade eden Buldan, Hukuk Komisyonunun da bu konuya dair AYM'ye gerekli başvuruda bulunacağını söyledi.

Sayısız haksızlık ve hukuksuzluklara, saldırılara rağmen mücadele ettiklerini belirten Buldan, "Bizler kim miyiz? Bizler Türkiye halklarının bir arada yaşama iradesini savunanlarız. Bizler savaş, ayrımcılığı, şiddet, ötekileştirmeyi ve bunları karanlığa örgütleyenlere karşı; aydınlığa koşanlarız. Bizler her koşulda, herkes için hakka, hukuka, adalete inananlarız. Bizler Kürt sorununun demokratik yöntemlerle, müzakereyle çözülmesi için mücadele edenleriz. Bizler demokratik bir cumhuriyetin inşası için yola çıkanlarız. Bugün umudumuz da enerjimiz de direnme azmimiz de her zamankinden büyüktür. O yüzden Türkiye halklarına savaşı, adaletsizliği, yolsuzluğu, yoksulluğu, sadaka kültürünü reva görenlere bir çift sözümüz var; algı operasyonlarınızın da hayal tüccarlığınızın da bir alıcısı artık kalmadı. Türkiye halklarının sizin yalanlarınıza karnı yok. Bunu da seçimlerde size elbette gösterecektir" dedi.

Faşizme kaybettireceklerini ve halklara kazandıracaklarının altını çizen Buldan, şöyle devam etti: "Bu toprakları yolsuzluğa, açlığa, savaşa mahkûm etmek isteyenlere karşı umudun siyasetini, adaletin politikasını esas kılacağız. Bunu başaracağız, hep beraber başaracağız. Türkiye'yi çoklu krizler girdabından kurtarmak için tarihsel bir yüzleşmeyi mutlaka başaracağız. HDP programıyla, mücadelesiyle, ittifaklarıyla bunu başaracak güçtür, bunu gerçekleştirmeye en yakın olduğumuz dönemdedir. Şenyaşar ailesine, Cumartesi annelerine, Gezi ailelerine, adalet arayan herkese adaletin geleceği, Deniz Poyrazların katliamının tüm yönleri ile ortaya çıktığı, kumpasların, çökertme planlarının ve kayyımların tarihin çöplüğüne gönderildiği, tecrit rejiminin sona erdiği bir dönem için her şeyini ortaya koyan bir parti olarak yeni döneme hep birlikte girdik. En başta kadın mücadelesi olmak üzere, yaşanan hegemonya krizine karşı yeni yaşamı eşit, adil, özgür bir gelecek için hayata geçireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bunun için en geniş demokrasi mücadelesi ortaklığında buluşalım diyorum. Bugünden başlayarak 2023'ü demokrasi yılı yapalım! Barış yılı yapalım! Bunun için çalışalım mücadele edelim ve bir kez daha direnelim. Bu yıl bizim yılımız, Türkiye halklarının, kadınların ve gençlerin, aynı zamanda Kürtlerin ve HDP'nin yılı olsun."