16 Eylül 2024 Pazartesi

Borçkalılar: Reşit Kibar'ın hesabı sorulacak

Doğasını savunduğu için katledilen Reşit Kibar'ın ölümsüz olduğunu kaydeden Borçkalılar, mücadelenin süreceğini kaydetti. 

"Reşit Kibar'ın hesabını soracağız, Cankurtaran'ı savunacağız" diyen Borçka halkı, Borça meydanında bir araya geldi. Muhammet Ustabaş'ın ormanın katledilmesine karşı çıkan Reşit Kibar'ı ateşli silahla katletmesine tepki gösteren Borçkalılar, Cankurtaran'ı savunan Halkevi Artvin yöneticisi Dursun Ali Koyuncu'nun tutuklanmasına da tepki gösterdi.

"Cankurtaran'ı savunacağız, Reşit Kibar'ın hesabını soracağız" pankartının açıldığı eyleme, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Merttürk, SOL Parti MYK Üyesi Alper Taş, Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş, Halkevleri MYK üyesi Hukuk Sekreteri Haktan Özkan eyleme katıldı. Eylemde sık sık "Reşit Kibar'ın hesabı sorulacak" sloganı atıldı.

ÖZKAN: ARKADAŞIMIZ SAVUNMA YAPMADAN TUTUKLAMA KARARI ÇIKTI
Söz alan Haktan Özkan "Olay yerine gelen jandarma aracından dahi inmemiştir. Aracından inmeyen jandarma bir orduyla Dursun Ali'nin evini basmıştır. Arkadaşlarımız katledilirken neredeydiniz? Madem bir orduyla evi basabiliyorsunuz Reşit öldürülürken neredeydiniz? Bu mesele bir suç şebekesinin organizasyonudur. Bu organizasyon ortaya çıkmasın diye bugün Dursun arkadaşımızı gözaltına aldılar ve savunma dahi yapmasına izin vermeden hakkında tutuklama kararı çıktı" dedi.

MERTTÜRK: MEMLEKETİN HUKUKU UYUŞTURUCU BARONLARINI KORUMAK
Halkevi Genel Başkanı Nebiye Merttürk de şunları söyledi: "Öfkemiz daha tazeyken, Reşit arkadaşımızın katledilmesinin üzerinden çok zaman geçmemişken, aynı yerde saldırıya uğrayan ve o saldırıdan sağ kurtulan Dursun Ali Koyuncu'nun tutuklanma haberiyle güne başladık. Bizler bu memlekette yıllardır mücadele ediyoruz. HES'lere karşı mücadele ettik. Memleketimizin dört bir yanında dereleri HES kurdular. Dereler özgür aksın diye mücadeleyi den Metin Lokumcu'yu aramızdan aldılar. Biliyorsunuz dün de Metin hocanın davası vardı. Karar duruşmasıydı. Ne siyasilerden ne de polisten sorumluların hiçbiri ceza almadı. Hepsine beraat verdiler sevgili dostlar. Yine dün Engin Polat, Dilan Polat ve onların çetesi kara para aklayanlar serbest bırakıldı, gözümüze sevinçlerini soktular, kara para aklayanlar. Biz artık şunu çok iyi biliyoruz. Bu memlekette hukuksuzluk yok demeyelim hiçbirimiz. Çünkü onların bir hukuku var. Onların hukuku uyuşturucu baronlarını korumak. Onların hukuku kadın katillerini serbest bırakmak, onların hukuku sokakta hayvanları eziyet edenleri serbest bırakmak, onların hukuku işçileri madende göçük altında bırakmak, yolda yürürken elektrik akımına kapılıp ölmemizi istiyorlar. Onlar madenlerde katledilelim istiyorlar" dedi.

'REŞİT KİBAR ÖLÜMSÜZDÜR'
Artvin'in yüzde doksanını madencilere ruhsatlandırıldığının altını çizen Merttürk, "Peki kim bu madenciler? Yabancı sermaye ve onu besleyen AKP iktidarı, bütün bunları yapabilmek için paralarıyla tuttukları çeteler, Muhammed Ustabaş gibi tetikçiler, bugün bu sokaklarda elini kolunu sallayarak gezebileceğini düşünen, serbest bırakılan, halen daha yargılanmamış olan sorumlular, Yunus Merttürk kim ya Yunus Merttürk kim? Bütün Borçka'yı, bütün Artvin'i, Karadeniz'i, Kocaeli'yi talan etmediği yer yok. Yunus Merttürk kim ki bütün bir halkı karşısına alıp tetikçileri tutup bizi katledip üstelik bir de burada bütün projelerine devam edebileceğini düşünüyor. Asla izin vermeyeceğiz. Onları besleyen şirketleri, şirketlerin sırtını sıvazlayanlar, paradan güç bulanlar, gözünü para hırsı bürüyenler, Artvin'in yeşiline bakınca doların yeşilini görenler şunu çok iyi bilsinler. Ne onlara ne onların tetikçilerine Artvin'de, Karadeniz'de Türkiye'nin hiçbir yerinde geçit vermeyeceğiz. Yunus Merttürk suçludur. Bir an önce yargılanacak. Fikret Merttürk silahın sahibi, azmettirici, tetikçi bir an önce tutuklanacak, serbest kaldı biliyorsunuz. Borçka sokakları dahil olmak üzere sokaklarda elini kolunu sallayarak dolaşmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız. Ve elbette sadece Yunus Merttürk değil, Yapısoy Şirketi değil, hiçbir şirkete artık ruhsat izni verilmesine müsaade etmeyeceğiz. Başta Cankurtaran olmak üzere dün Dursun Ali ve arkadaşlarımız dilekçe verdiler bu bölgedeki bütün ruhsatlar iptal edilsin diye. Reşit Kibar'ı biz bu uğurda kaybettik. O bu yola baş koymuştu. tek bir ağaç kesilirse selamı okursunuz diyen kararlılığı da Reşit Kibar'ın kararlılığı bizim mücadelemizin kararlılığı da işte burada yatıyor. Ölümsüzdür" ifadelerini kullandı.