24 Eylül 2024 Salı

'Bizim için Anneler Günü haksızlıkların son bulduğu gündür'

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran aileler ve insan hakları savunucuları, "Bizim için Anneler Günü bu haksızlıkların, hukuksuzlukların son bulduğu gündür. Biz Anneler Günü'nü, ancak o zaman yaşayacağımızı buradan beyan ediyoruz" dedi.
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta düzenlenen oturma eyleminin 535'incisini dernek binasında gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, KESK ve TİHV temsilcileri, İHD yöneticileri katıldı. İHD yöneticileri, eyleme katılan kadınlara Anneler Günü nedeniyle karanfil verdi.
 
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, kayıp olgusunun devlet politikası şeklinde sistematikleştiğini gördüklerini belirterek, bu politikanın devam ettiğini ve cezasızlıkla mükafatlandırıldığını söyledi. "Kayıp yakınları nasıl adliye koridorlarında mücadele ediyor direniyorsa, bugün de anneler çocuklarını yaşatmak, hukuku hatırlatmak, kanunların uygulanması için meydanlarda, cezaevleri önünde seslerini duyurmak istiyorlar" diyen Zeytun, "Anneler sadece kendi çocukları için değil toplumsal barışın, birlikte yaşamın inşası için bu taleplerini yerine getirilmesini istiyor. Ancak buna verilen cevap tıpkı kayıp yakınlarına, barış annelerine verilen cevap gibi polis saldırısı ve şiddeti oldu. Bu kabul edilemez" dedi.
 
'ANNELER BURUK'
 
İHD Şube Sekreteri Yüksel Acer Aslan ise yarın Anneler Günü olduğunu hatırlatarak, açlık grevleriyle kayıplarla ilgili adaletin yerini bulamamasından dolayı buruk olan annelerin Anneler Günü'nü kutlayamayacaklarını hatırlattı. Aslan, 90'lı yılların üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen karanlık dönemin bugün de sürdüğünü vurguladı.
 
KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Zeynep Aykat da çocukları için mücadele eden tüm anneleri selamlayarak, "Demokratik bir hukuk düzeni, insan hak ve özgürlüklerin varlık nedeni ve güvencesidir. Türkiye'de demokratik hak ve özgürlükler olmadığı için Cumartesi Anneleri, cezaevleri önünde sürüklenen anneler vardır. Biz kadınlar haklılığımızdan aldığımız güç ile bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bizim için Anneler Günü bu haksızlıkların, hukuksuzlukların son bulduğu gündür. Biz Anneler Günü'nü, ancak o zaman yaşayacağımızı buradan beyan ediyoruz" diye konuştu. 
 
'EVİNDEN GÖZALTI ALINDI'
 
İHD yöneticisi Gurbet Zeytun da 10 Mayıs 1993 tarihinde Şırnak'ın Cizre ilçesi ilçesinde gözaltına alınarak kaybedilen Bedri Berek'in hikayesini anlattı. Bedri Berek'in ilçeye bağlı Meşeiçi köyünde yurttaşlarla birlikte gördükleri baskılar nedeniyle göç ettiklerini ifade eden Zeytun, Bedri Berek'in evinin 10 Mayıs gecesi panzerler eşliğinde baskın düzenleyen askerler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Ailesinin tüm resmi girişim ve başvurularına rağmen Bedri Berek'in gözaltına alındığının kabul edilmediğini ifade eden Zeytun, bir süre sonra aile ile diyaloğa geçen MİT'le bağlantılı olduğunu iddia eden bir kişinin bir miktar para karşılığında Bedri Berk'in bulunabileceğini ve buna karşılık ailenin de bulunabilir umuduyla bu kişiye para verdiğini, ancak bu güne kadar Bedri Berek'ten hiçbir haber alınamadığını söyledi.  
 
Açıklama kayıplar için yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.