22 Eylül 2024 Pazar

Birleşik Krallık'ta askerler grev kırıcı olarak çalıştırılacak

Birleşik Krallık'ta hükümet aylardır yaygınlaşarak devam eden grevlere karşı askerlerin eğitimden geçerek grev kırıcı olarak devreye sokulmasına karar verdi.

Birleşik Krallık'ta hükümet, aylardır giderek yaygınlaşan grevlere ilişkin acil durum komitesini (COBRA) toplantıya çağırdı. Toplantıda, devam eden grevlere karşı alınacak önlemler tartışıldı. Toplantıda askerlerin, greve çıkan havalimanı ve ambulans personeli yerine eğitilerek grev kırıcı olarak devreye sokulması kararı alındı.

COBRA'ya başkanlık eden Kabine Bakan Yardımcısı Oliver Dowden, sendikalara derhal grevleri durdurma çağrısı yaptı. Hükümetin ücret artışlarında "adil ve mantıklı" kararlar aldığını öne süren Dowden, hükümetin grevlerin "risklerini" azaltmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Havalimanlarındaki pasaport kontrol görevlilerinin yüzde 75'ini temsil eden kamu çalışanları sendikası (PCS) yüzde 10 ücret artışı talebiyle 23-31 Aralık tarihleri arasında greve gideceklerini açıklamıştı. Grevden Gatwick, Heathrow, Manchester, Birmingham ve Cardiff havalimanları etkilenecek.

Ambulans çalışanlarının 21 Aralık'taki greviyle eş güdümlü olarak ambulans ve acil hat görevlilerinin de greve çıkacak olması nedeniyle askerlerin işe alışması için bazı hastanelere görevlendirilmeye başladığı belirtildi.

Hemşireler de 15-20 Aralık arası greve çıkacak.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, "Grevlere karşı yeni 'sert yasalar' üzerinde çalıştıklarını" açıklamıştı. Sendikalar, BK'de son 40 yılın zirvesine çıkan enflasyona karşı insanca yaşanacak bir düzeyde ücret artışı talep ediyor.