25 Eylül 2024 Çarşamba

Birçok ülkede 1 Mayıs kutlandı

Belçika, Norveç, İsveç, İspanya ve İran'da işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs dolayısıyla binlence kişi sokağa çıkaram günü kutladı.

Dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi.

BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Mayıs'ta yüzlerce kişi Bois de la Cambre parkında toplandı. 

Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun çağrı yaptığı eylemde Kızıl Yardım Örgütü, MLKP, PKK, DHKP-C, Partizan, SKB, AvEG-Kon bayrak ve pankartları taşındı.

Yunanistan'da mültecilere yardım ettikleri için tutuklanan,  sosyalistler Alican Albayrak ve Hüseyin Şahin için dosyalar hazırlandı. Dayanışma çağrısında bulunuldu.

Büyükşehir belediye binası önünde toplananlar daha sonra geleneksel 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Polis, koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirlerine uyulmadığı gerekçesiyle eyleme biber gazıyla saldırdı.

Belçika'nn Liege ve Anvers kentlerinde de 1 Mayıs kutlandı.

NORVEÇ
Norveç'in başkenti Oslo'da da 1 Mayıs çok sayıda kişinin katılımıyla kutlandı. Salgın koşulları göz önünde bulundurularak yapılan kutlamada, işçi haklarına dikkat çekildi. 

İSPANYA
1 Mayıs'ta İspanya'nın başkenti Madrid'de 1 Mayıs dolayısıyla eylem düzenlendi. İşçi sendikalarının çağrısıyla organize edilen kutlamaya Ulaştırma Bakanı Jose Abalos, Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo ve Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, Unidos Podemos Partisi'nin lideri ve Madrid seçimlerinde başkan adayı Pablo İglesias ve Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) Madrid seçimlerinde başkan adayı Angel Gabilondo da katıldı. 

KOLOMBİYA
Ivan Duque hükümetinin yeni "vergi reformu"na karşı üç gündür ülke genelinde grev ve eylemlerin düzenlendiği Kolombiya'da da 1 Mayıs'a katılım kitlesel oldu. 

İRAN
İran'da Tabriz, Sanandaj, Saqez, Tehran, Kermanşah, Mashhad, Esfahan, Tahran ve bir çok ilde 1 Mayıs kutlandı. İşçiler, emekçiler "İş, ekmek, özgürlük", "Haklarımız için mücadeleye, bize katılın", "Yaşasın işçiler, kahrolsun sömürenler" sloganları ile bir araya geldi. Tahran'da çok fazla kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İSVEÇ
İsveç'in başkenti Stockholm'de 1 Mayıs nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş, koronavirüs kısıtlamalarına yönelik protesto gösterisine dönüştü.

Kent merkezinde bulunan Vasa Parkı’nda toplanan eylemciler, ülkede uygulanan Covid-19 kısıtlamalarına karşı "İsveç'e özgürlük" sloganı atarak, pankartlar eşliğinde Svea caddesine yürüdü. Daha sonra polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı.

Milanyum adlı grubun lideri Filip Sjöström, İsveç'te kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını istediklerini belirterek, "Bugün 2 bin kişiyi bir araya getirmeyi umut ediyordum. Yine de 500 kişiye yakın kişinin burada toplanması bizim için büyük başarı. Toplumu kapatmanın zararı faydasından daha çok, politikacıların salgınla nasıl başa çıkacağını düşünmesi gerekiyor" dedi.

Polis, eylemi organize eden Sjöström de dahil 5 kişiyi gözaltına aldı.