1 Ekim 2024 Salı

Binlerce kişi İzmir'den haykırdı: Gezi bitmedi sürüyor

Gezi direnişinin 9'uncu yılında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla yürüyüş düzenlendi. Binlerce kişi Gezi direnişinde ölümsüzleşenleri andı, "Her yer Taksim her direniş" sloganıyla polisin engellemelerine direndi.

Gezi direnişinin 9'uncu yılında İzmir'de de Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla eylem yapıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen gençlik örgütleri Gezi'de hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Halk Bankası önünde toplanan kitlenin yanına yürüyen gençlere polis saldırdı, 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar kitlenin direnişiyle serbest bırakıldı.

"Karanlık gider Gezi kalır", "Gezi bitmedi sürüyor, her yer Gezi her yer direniş" yazılı pankartların taşındığı yürüyüş boyunca sık sık polis engellemesi yaşandı. Kitle "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Gezi'de düşene dövüşene bin selam", "Gezi gelecek tek adam gidecek", "Can, Tayfun, Mücella güzel günler ufukta", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarını atarak Gündoğdu Meydanı'na yürüdü. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni de katıldı.

MİLYONLAR 'YETER ARTIK' DEDİ
Meydanda toplanan kitleye seslenen KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal, İstanbul'un son yeşil alanlarından birinin daha betonlaştırılmasına karşı çıkanlara yönelik devlet şiddetinin ardından gelişen tepkinin milyonların katıldı Gezi direnişine dönüştüğünü söyledi. Eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebiyle süren eylemlerin yıllardır süren antidemokratik ve baskıcı politikalara karşı duruş olduğunu kaydeden Vardal, "Kaç çocuk sahibi olacaklarından, çocuklarını hangi okullara göndereceklerine, nasıl giyinip ne yiyip içeceklerine, hangi müziği dinleyip, hangi festivale gideceklerine kadar yaşamlarının her hücresine müdahale edilen, en temel sendikal hakları tek tek ellerinden alınmasına rağmen kölece çalışmaları beklenen milyonlar 'yeter artık' diyerek omuz omuza verdiler" dedi.

GEZİ'DE DAYANIŞMACI YAŞAM DENEYİMLENDİ
Gezi'nin sokaklarda özgür ve korkusuz dolaşmak isteyen, emeği görünmez kılınan, her tür şiddete karşı yaşamına sahip çıkan kadınların isyanı olduğunu kaydeden Vardal, "Hayatın her alanını iktidarın siyasal islamcı ideolojisi doğrultusunda dizayn etme, dinselleştirme girişimlerine karşı yaşamı, laikliği savunmaktı Gezi. Etnik köken, inanç, cinsiyet, cinsel yönelim temelli her tür ayrımcılığa, nefret söylemine inat bir arada barış içinde yaşayabilmenin imkanıydı Gezi. Meclisler, forumlar aracılığıyla eşit özneler olmanın, kendimiz hakkındaki kararlara katılmanın, yurttaşlığın, eşit, özgür, dayanışmacı bir yaşamın deneyimlenmesiydi Gezi" ifadelerini kullandı.

'GEZİ DAVASI'NDA TUTUKLANANLARIN YANINDA OLACAĞIZ'
Gezi sonrasında iktidar baskısının arttığını dile getiren Vardal, Gezi davasından alanın karara tepki gösterdi. Haklı ve onurlu direnişi paylaştıkları arkadaşlarına verilen cezaları kabul etmediklerini vurgulayan Vardal, "Arkadaşlarımız da Gezi kadar aktır, yanlarında olmaya devam edeceğiz" sözleriyle Gezi tutsaklarını yalnız bırakmayacaklarını dile getirdi.

'GEZİ'NİN DEĞERLERİNE İHTİYACIMIZ VAR'
Toplumsal yaşamın her alanının Diyanet fetvaları ile yeniden şekillendirilmesinin hedeflendiğini belirten Vardal, şöyle konuştu: "Özgürlükten, demokrasiden, barıştan, yaşanabilir bir kent ve doğadan yana olan herkesin açlıkla, ölümle ve hapisle sınandığı, buna karşın katillerin hırsızların, yolsuzluk yapanların, tacizci ve tecavüzcülerin pandemi fırsatçılığı ile dışarı salındığı, sadece kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını değil, kamu hizmetlerinden yararlanan milyonlarca yurttaşın haklarını korumak için çalışan, emek meslek örgütleri üyelerinin sürgün gibi çağdışı cezalarla karşı karşıya bırakıldığı, günümüz koşullarında Gezi'nin değerlerine, dayanışmaya, birliğe, daha çok ihtiyacımız var."

Vardal son olarak Gezi direnişinde ölümsüzleşenleri andı.

İzmir'de düzenlenen eylem Praksis Müzik Topluluğu'nun dinletisiyle sona erdi.