16 Eylül 2024 Pazartesi

Binler 'katliam yasası'na karşı Yenikapı'da buluştu: Yasayı sokakta biz yapacağız

"Katliam yasası"na karşı Yenikapı'da buluşan binler, "Yasayı sokakta biz yapacağız" diye vurguladı. Hayvan katliamı karşısında mücadelenin süreceği kaydedilen mitingde, " Tüm basın mensuplarını ve halkımızı, katliam yasasına karşı bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların katledilmesini meşrulaştıran ve "katliam yasası" olarak bilinen yasanın geri çekilmesi için binler Yenikapı miting alanında buluştu. Katliam yasasına karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizen hayvan hakları savunucuları, sık sık "AKP yaparsa katliam yapar" ve "Yasayı geri çek" sloganları attı. 

ESP/SKM: YASAYI SOKAKTA BİZ YAPACAĞIZ
Aksaray'da bulunan Yenikapı marmaray durağında buluşan çok sayıda kişi sloganlarla miting alanına yürüyüşe geçti. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "Faşizm öldürür mücadele yaşatır. Kanlı yasaya karşı mücadeleyi yükselt" pankartı ile yürüdü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekili Çiçek Otlu'nun da katıldığı yürüyüşte sosyalistler, "AKP yaparsa katliam yapar", "Katliam yasasına geçit vermeyeceğiz" sloganlarının öde çıktı dövizleri taşıdı. Sosyalistler, "Yasayı sokakta biz yapacağız" vurgusu yaptı. 

HALKTAN POLİSE AKP TEPKİSİ: YASAYI KİM YAPTI?
Sosyalistlerin taşıdığı "AKP yaparsa katliam yapar" dövizi polis tarafından miting alanına alınmak istenmedi. Bunun üzerine arama noktasına gelen çok sayıda kişi polise, "Bu yasayı AKP onaylamadı mı? Gençleri, kadınları, çocukları katlederken sesiniz çıkmıyor; biz söyleyince mi sesiniz çıkıyor" sözleriyle tepki gösterdi. 

'YASAYI SOKAKTA DURDURACAĞIZ'
Okmeydanı Hayvan Hakları Meclisi de "Yasayı sokakta durduracağız. Hayvan katliamı karşısında biz varız pankartıyla yürüyüşte yerini aldı.

'TOPLAYAMAZSIN, HAPSEDEMEZSİN, ÖLDÜREMEZSİN'
Platformun önünde ise dev "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Sokaktayım yanındayım" sloganlarının yer aldığı pankartlar açıldı. Sık sık hayvan hakları için sloganların atıldığı mitinge DEM Parti Milletvekili Çiçek Otlu, DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan; İnşaat-İş, ESP, SKM, SGDF, TÖP, EMEP, Halkevleri başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı. 

'SOKAK HAYVANLARININ YAŞAM HAKLARI HİÇE SAYILIYOR'
Okunan basın metninde, sokak hayvanlarına daha bilinçli bir yaklaşım sergilenmesini sağlayacak yasal düzenlemeler gerekiyorken, tam tersine onları hedef alan bu yasanın kabul edilmeyeceği kaydedildi. "Sokak hayvanlarının yaşam haklarını hiçe sayan, yok edilmelerine zemin hazırlayan tehlikeli düzenlemeler içeren bu yasa aynı zamanda hayvana ve hayvan besleyenlere yönelik  saldırıların artmasına da sebep olmuştur" denilen açıklamada, yasanın ardından Niğde, Altındağ'da yaşanan katliamlar, usulsüz toplama ve vahşet görüntülerinin toplumsal barış ve istikrarı tehdit ettiğinin altı çizildi. 

'KATLİAM YASASINA KARŞI BİZİMLE BİRLİKTE OLMAYA DAVET EDİYORUZ'
Açıklama şöyle devam etti: "Bizler, bu yasanın geri çekilmesi için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi, dezenformasyonla canavarlaştırılan mahalle sakini dostlarımızın yanında olacağımızı buradan tekrar ilan ediyoruz. Şiddet şiddeti doğurur, barışı değil. Yenikapı mitingi, sadece hayvan hakları savunucularının değil, aynı zamanda merhamet, adalet ve insanlık değerlerini savunan herkesin ortak sesi olacaktır. Toplu katliamlara susmak, kamuoyu vicdanına taşınamayacak ağırlıkta yükler yükleyecek ve tarihe utanç kaynağı yaşanmışlıklar bırakacaktır. Hayvanların yaşam haklarını savunmak tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Sokak hayvanları popülasyonunu kontrol etmenin ve hem insanımızı hem de hayvanlarımızı korumanın yolları var. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak, yok etmeyi değil, uyum içinde yaşamayı ve yaşatmayı seçmeliyiz. Tüm basın mensuplarını ve halkımızı, katliam yasasına karşı bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz."