27 Temmuz 2024 Cumartesi

Bilim dışı müfredata karşı kentlerde eylemler

Müfredatı Geri Çek Platformu'nun çağrısıyla çok sayıda kentte eylemler yapıldı. İktidarın ideolojisi sonucu hazırlanan müfredatın geri çekilmesinin istendiği eylemlerde; parasız, bilimsel, anadilde ve demokratik eğitim için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

AKP-MHP iktidarının ideolojisi doğrultusunda hazırlanan; bilimdışı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini temel alan, gerici "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne karşı kentlerde eylemler yapıldı. Müfredatı Geri Çekin Platformu'nun çağrısıyla gerçekleşen eylemlerde, çocukların geleceği için mücadelenin süreceği vurgulandı.

ANKARA
Ankara'da Meclis Parkında bir araya gelen çok sayıda kişi, "Bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz, geri çekin" pankartı açıldı. Ayrıca, "Toplumsal kültürel çeşitliliği içeren bir müfredat", "Sendikaların tüm bileşenlerinin görüşünün alındığı bir müfredat" sloganlarının öne çıktığı dövizler taşındı. 

Bilim karşıtı müfredatın geri çekilmesi için yapılan eyleme Meclis parkında "eğitim nöbeti"nde olan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası da katıldı. 

Buradan Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyüş yapıldı. Bakanlık önünde, "Uyarıyoruz, laiklik ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz. Geri çekin" pankartı açıldı. Sık sık "Parasız bilimsel anadilde eğitim" sloganı atıldı.

Söz alan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şubesi Başkanı Hülya Daran Deveci, bakanlığın "yangından mal kaçırır gibi" hareket ettiğini belirtti. Deveci, "Müfredat hazırlıkları eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyundan uzak bir şekilde yürütülmüştür. Müfredat değişiklikleri için sadece bir hafta değerlendirme süresi belirlenmiş, gelen 67 bin eleştiri ve öneri dikkate alınmadan müfredat onaylanmıştır" diye kaydetti. Deveci, şunları söyledi: "Yeni eğitim müfredatı, farklı yaş gruplarındaki çocuk ve gençlerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik değildir. Bu ihtiyaçtan çok, iktidarın siyasal çizgisine paralel şekilde hazırlanmıştır. Bu durum, yapılan değişikliklerin başta eğitim alanı başta olmak üzere, toplumun farklı kesimleri tarafından haklı olarak tepkiyle karşılanmasına neden olmaktadır."

MERSİN
Mersin Müfredatı Geri Çekin Platformu, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi. Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mehmet Antmen, müfredatın açık ve şeffaf olmadığını belirterek, "Sadece bir hafta değerlendirme süresi belirlenmiş, eleştiri ve öneriler dikkate alınmadan değişiklikler onaylanmıştır" dedi. Yeni müfredat ile itaatkar bir nesil hedeflendiğini söyleyen Antmen, şunları belirtti: "Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek, öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmalı, çok dillilik temellinde anadilde eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir müfredat hazırlanmalıdır. Platform olarak eğitim müfredatı olmaktan uzak, tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz."

VAN
Eğitim Sen Van Şubesi, İl Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Şube Başkanı Murat Atabay, yeni müfredata tepki gösterdi. Atabay, "Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 

İZMİR
İzmir'de çok sayıda kişi bilim dışı müfredata karşı Konak'ta bir araya geldi. "Maarif modeli çöpe, gençlik boykota", "Politik islamcı müfredata karşı boykota, eyleme", "İsyan, boykot, direniş" sloganlarının öne çıktığı, müfredata karşı çıkan bilimsel bir eğitim sisteminin talep edildiği dövizler taşındı. Ayrıca söz konusu müfredata karşı pankartlar da taşındı. 

ANTALYA
Antalya Müfredata Hayır Platformu, "Laik ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz" pankartıyla Attalos Meydanında açıklama yaptı. Eğitim Sen Antalya Başkanı Kadir Öztürk, eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan ve tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddettiklerini belirtti. Öztürk, şöyle devam etti: "Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm siyasi partileri, demokratik ve sivil toplum örgütlerini bu gerici-ırkçı iktidarın ihtiyacı doğrultusunda yapılmak istenen müfredat ve ders programlarına karşı çıkmaya çağırıyoruz."

RİZE
Rize Fındıklı'da Sol Parti'nin çağrısıyla müfredata karşı yapılan eyleme ESP, EMEP, Halkevleri, Proleter Devrimci Duruş destek verdi. Fındıklı meydanında yapılan açıklamada, "Tarikat müfredatını reddediyoruz" pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan Sol Parti Rize İl Başkanı Ahmet Parlak, "Çocuklarımızı, yarınlarımızı da okullarımızı da ülkemizi de bu bağnaz, gerici, karalık zihniyete teslim etmeyeceğiz. Bunun için birleşerek mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu tarikat müfredatı derhal geri çekilmelidir" dedi. 

DERSİM
Dersim Sanat Sokakta, Müfredatı Geri Çek Platformu'nun çağrısıyla açıklama yapıldı. "Gerici müfredat değil; laik, bilimsel ve anadilinde eğitim istiyoruz" pankartın açıldığı eylemin metnini ilhan Öner okudu.

Eğitim müfredatının öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olması, çok dillilik temellinde anadil eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir müfredat hazırlanması gerektiğini kaydetti. Öner, şunları söyledi: "Eğitim Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan ve tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz."

URFA
Eğitim Sen Urfa Şubesi, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklamaya katıldı. Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, yeni müfredata tepki gösterdi. Ortak açıklamanın okunmasının ardından eylem, "Laik bilimsel anadilde eğitim" sloganıyla son buldu. 

DİYARBAKIR
Eğitim-Sen Amed Şubesi, Rojava Parkı'nda açıklama düzenledi. Açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Pir Sultan Abdal Derneği, Rosa Kadın Derneği, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Adalet Kaya, DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin katıldı. Açıklamada, "Demokratik, bilimsel, laik, anadilde eğitimi esas alan bir müfredat istiyoruz" yazılı pankart açıldı.

Açıklamaya ilişkin basın metnini Amed KESK 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu okudu. Zorlu, "Eğitim siyasal iktidarın ideolojik aygıtı olmaktan; milliyetçi, cinsiyetçi ve dinci kodlardan azade toplumun, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek için dizayn edilmelidir. Türkiye toplumunda yaşayan her çocuk ve gencin eğitim hakkı bulunmalı ve bu hak gözetilmelidir. Nitelikli, bilimsel, demokratik, cinsiyet eşitlikçi, anadilinde, bütün inançların gözetildiği ve vergilerle finanse edilen (parasız), kamusal bir eğitim görmek her çocuğun ve gencin hakkıdır. Eğitim programları bu duyarlığı geliştiren bir çerçevede ele alınmalıdır. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte bilimselliğe, çok dilliliğe, evrensel ilkelere açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklama, "Karanlığa sessiz olmayacağız" sloganları ile sonra erdi.

MARDİN
Eğitim-Sen Mardîn Şubesi'nin Karayolları Parkında yapmak istediği basın açıklaması polisler tarafından valilik yasağı gerekçesiyle engellendi. Sendikalıların yasaklı olduğu iddia edilen yerde açıklama yapmak istemesi ve polisin izin vermemesi üzerine parkta oturma eylemi gerçekleştirildi. 

Oturma eyleminde "Bilime ve bilimsel gerçeklere savaş açan müfredatı reddediyoruz", "Çok dillilik temelinde anadilinde eğitimi esas almayan müfredatı reddediyoruz", "Ji bo ne zanistî û demokratîk e müfredatı reddediyoruz" yazılı dövizler taşındı. Açıklamanın engellenmesine tepki gösteren Eğitim-Sen Mardin Şube Yöneticisi Ümit Bozdağ, müfredatın antidemokratik bir şekilde eğitimcilerin onayına sunulmadan kabul edildiğine dikkat çekerek kabul edilemeyeceğini vurguladı.