19 Eylül 2024 Perşembe

Bilgen: Yüzde 80 oy aldığımız yerler taşınıyor

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, YSK'nın sandık taşıma kararına sert tepki gösterdi. Bilgen'in aktardığına göre, HDP'nin yüzde 70-80 oy aldığı yerlerdeki sandıklar, AKP'nin yüzde 70-80 oy aldığı yerlere taşınacak. Gerekçe olarak da 90'lı yıllardaki olaylar öne sürüldü.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Bedriye Yorgun, İdris Baluken, Turgut Öker, Yüksel Akgün ve Abdullah Gürgen'in milletvekili adaylıklarının reddedilmesini "seçme ve seçilme hakkına yönelik ihlal" olarak değerlendiren Bilgen, konuya dair şu bilgileri verdi: "Bedriye Yorgun ile ilgili karar para cezasıdır. Memnu hakların iadesiyle ilgili haktan yeni yasa dolayısıyla faydalanamamaktadır. İki düzenleme arasındaki boşluktan faydalanarak bedeli adaylarımıza ödetilmektedir. Baluken'le ilgili de para cezası verilmiş, infaz tamamlanmıştır, ama buna rağmen bölge mahkemesi hızlı bir operasyonla adaylığını engellemiştir. Yüksel Akgün ve Abdullah Gürgen hakkındaki karar da bir hukuk ihlalidir. Turgut Eker Avrupa'da yaşayan milyonlarca Alevinin temsilcisi olarak adayımız olmuştur. Gene keyfi bir durumla, bir hakaret davası ertelenmesine rağmen adaylığı kabul edilmemiştir. Bu tip engellemeler Avrupa'da da Türkiye'de de dışlanan kesimlerin siyasete katılma hakkının önüne geçemeyecektir."
 
Adayların yanı sıra HDP'nin önüne çıkarılan bir diğer "barajın" sandık taşıma olduğunu ifade eden Bilgen, YSK'nın 144 bin seçmeni kapsayan sandık taşıma kararının, ciddi bir sayısal niteliği etkileyeceğini vurguladı. Bilgen, "Birkaç bin seçmenle hangi milletvekilinin seçileceğinin belli olduğu bölgelerde, 144 bin seçmenin hak gaspına maruz kalacağı çok açıktır. Bu seçmen iradesinin tanınmamasıdır" dedi. 
 
HDP'NİN YÜZDE 80 OY ALDIĞI YERLER TAŞINACAK
 
Taşıma ile ulaşımın zorlaşacağını ve özellikle yaşlılar ve engellilerin doğrudan etkileneceğini ifade eden Bilgen, "HDP'nin yüzde 70-80 oy aldığı köylerle ilgili taşıma kararı alındı. Sandıkların taşındığı köylerde de AKP'nin yüzde 70-80 oy aldığı görülüyor. Bir başka örnek; HDP'nin yüzde 94 oranında oy aldığı Muş Merkez Suluca köyünün seçmenleri AKP'nin yüzde 75 oranında oy aldığı Arpayazı köyüne taşınmıştır" dedi.
 
90'LI YILLARDAKİ OLAYLAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ
 
Siirt'teki taşıma kararına gerekçe gösterilen olayın 1993 yılında yaşandığının altını çizen Bilgen, "25 yıl sonra sanki o coğrafyada güvenlikle ilgili hiçbir şey değişmemiş gibi taşıma kararına gerekçe yapmak bahane üretmektir. Birçok yerde 90'lı yıllardaki olaylar gerekçe gösterilmektedir" dedi. 
 
Başka bir gerekçenin seçmen sayısının azlığı olduğunu söyleyen Bilgen, bu bölgelerin seçmen sayısının 300 ile 700 seçmen olduğunu, daha az seçmenli kimi yerlerde taşıma kararı verilmediğini kaydetti. 
 
Medya ambargosu, saldırılar, seçim çalışmalarının engellenmesi de bu seçimin nasıl bir güven ortamında geçeceğinin somut işaretleri, ama biz inanıyoruz ki demokrasiden yana olan tüm seçmenler özgürlüğün ve barışın mücadele ederek, fedakarlık ederek elde edileceğini iyi biliyorlar. 
 
Bilgen, yurttaşlara sandıklarına sahip çıkma çağrısı yaptı.
 
ALMANYA'DA HDP MİTİNGİ
 
Ayhan Sözcüsü, HDP'nin Almanya'daki mitingine dair hükümetin rahatsızlığının sorulmasını üzerine ise şunları söyledi: "Bizim merkezi olarak yurt dışında miting planlamalarımız yok. Oradaki toplumsal kesimlerin yürüttüğü kampanyalarımız var. Siyaseten yasaklanan arkadaşlarımız da bu kampanyalara destek oluyorlar. Türkiye'nin Almanya'ya söz söylemeden önce kendisine bakması lazım. Herkes elbette eşitçe çalışmalıdır. Ama oraya devlet programıyla, devlet kaynaklarıyla gidip bunu bir seçim kampanyası gibi göstermek doğru değil. Ben dahil birçok arkadaşım 7 Haziran'da yaptığımız çalışmalardan yargılanıyoruz. Hiçbir eylem, yasa dışı slogan, taşkınlık yok. Sadece seçim bürosu önünde toplantı yaptığımız için yargılanıyoruz. Kendi ülkenizde bu tip demokratik hakları engelleyeceksiniz, yargılayacaksınız, başka bir ülkede bu olunca da bunu polemik konusu haline getireceksiniz. Cumhurbaşkanı'na danışmanları doğru bilgi verirse, böylesi karşılığı olmayan konularda HDP'yi hedef haline getirmez, getirmemesi gerekir. Bu HDP'nin bir eksiği, zaafı değil Türkiye hükümetinin kendi içindeki uygulamalarla dünyadaki uygulamalar arasındaki çelişkinin teşhiridir."