19 Eylül 2024 Perşembe

Bilgen: İktidarın bitişinin ilanıdır

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kürt sorunu bitti" açıklamasını "Türkiye'de iktidarın bitişini ilan etmesidir" diye yorumladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Enflasyon rakamının yüzde 12.15 olarak açıklandığını ancak gerçek enflasyonun çok daha yüksek olduğunu ifade eden Bilgen, Erdoğan'ın ekonomik büyüme ilgili sözlerini eleştirdi.
 
Bilgen, seçim döneminde karşılaştıkları engellemeler hakkında bilgi verirken, "28 Nisan'dan bu yana HDP'ye yönelik operasyonlarda 136 kişi gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı" dedi. Bilgen, Kaymakamların müdahalesinin, provakasyon girişimlerinin ve eşbaşkanlar dahil seçim çalışmalarının polis tarafından kayda alınmasının seçmen iradesine müdahale olduğunu belirtti.
 
PROMPTER BİLE ERDOĞAN'IN YALANLARINA DAYANAMADI
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır'da "HDP'nin saat kulesini yıktığı" yönündeki konuşmasını tarihi ters yüz etmek olarak niteleyen ve "prompter bile dayanamadı" diyen Bilgen, seçimin ana gündeminin HDP'yi baraj altında bırakmak olduğunu söyledi. 
 
Erdoğan'ın "Kürt sorunu bitti" sözlerini anımsatan Bilgen, "Kürt sorununu çözme iddiasıyla yola çıkıp hiçbir şey yapmadan Kürt sorununun bittiğini ilan etmek, Türkiye'de iktidarın bitişini ilan etmesidir. Geçmişte de sorunu ölüm sayacı ile operasyonlara indiren yaklaşımlar sandıkta hangi sonuçla karşılaştıysa bugünkü iktidar da aynı sonucu alacaktır" dedi.
 
KOBANİ OLAYLARININ ARAŞTIRILMASINI AKP İSTEMEDİ
 
Kobanî eylemleri üzerinden tehdit mesajları aldıklarını söyleyen Bilgen, "Biz tam 11 kez Kobanî olayları araştırılsın diye Meclis'te komisyon kurulması önerisinde bulunduk, her seferinde AKP oylarıyla reddedildi" dedi. 
 
Bilgen, Cumhurbaşkanı'nın "Kobanî düştü düşecek" mesajının IŞİD çevreleri tarafından retweet edildiğini, ilk ölümün Varto'da "Kobanê düştü düşecek" mesajından sonra Hasan Buksur olduğunu ama hiçbir yargılamanın yapılmadığını ve Ekrem Kaçaroğlu İzmir'de linç edilerek öldürülmesine rağmen faillerin serbest olduğunu ifade etti.
 
DEMİRTAŞ ZİYARETLERİ ERDOĞAN'I RAHATSIZ EDİYOR
 
HDP'nin barajı geçmesini engellemek ve ikinci turda muhalefetin dayanışma, ortaklaşma sergilemesini engellemek için HDP'nin ve adaylarının kriminalize edildiğini söyleyen Bilgen, Selahattin Demirtaş'a yapılan ziyaretlerin Erdoğan'ı rahatsız ettiğini belirtti. 
 
Ümraniye'de sandık görevlisi olmak için başvuru yapan kamu görevlilerinin polis denetiminden geçtiğini hatırlatan Bilgen, Adil Seçim Platformunun çalışmalarını değerli gördüklerini belirterek barış içinde yaşamı önemseyen herkese müşahit olması çağrısı yaptı.
 
2. TURDA SEÇMENE AYNI OLGUNLUKLA CEVAP VERECEĞİZ
 
Daha sonra gazetecilerin sorularına cevap veren Bilgen, ikinci turdaki tavırlarına dair soruya, "İkinci turda herhangi bir koltuk paylaşımı hesabıyla değil, hangi aday ikinci tura kalırsa kalsın bir ortaklaşmayı beraberinde getirecektir. Partimize yönelik yüzde 10 barajına yönelik dayanışma ne kadar değerliyse ikinci tur dayanışması da o kadar değerli olacaktır. Tüm isimlerden bağımsız olarak söylüyorum. Birinci turda bize oy veren seçmenlere biz de ikinci turda aynı olgunlukla cevap vereceğiz" dedi.