24 Eylül 2024 Salı

Berkin katledildiği yerde anıldı

Katledilişinin 10. yılında düzenlenen Berkin Elvan anmasında, çocuklar katledilmesin diye Berkin'in sorumlularının yargılanması mücadelesinin süreceği vurgulandı.

Gezi direnişinde ölümsüzleşen Berkin Elvan vurulup düştüğü yerde anıldı. Okmeydanı Gaziler Sokaktaki evinden ekmek almak için çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet ettiği ve dokuz ay yaşam mücadelesi verdikten sonra gözlerini hayata kapatan Berkin Elvan için çok sayıda kişi vurulduğu yerde bir araya geldi.

Alkışlarla Okmeydanı'nda yapılan yürüyüşte sık sık "Onbeşinde bir fidan Berkin Elvan", "Berkin Elvan onurumuzdur" sloganları atıldı.

Berkin'in vurulduğu yere fotoğrafı ve karanfiller bırakıldıktan sonra, Berkin şahsında Gezi direnişinde katledilenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Anne Gülsüm ve baba Sami Elvan kısa bir konuşma yaptı, sorumlular yargılanana dek mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Daha sonra Elvan ailesi adına Özge Elvan basın metnini okudu. Açıklamanın yapıldığı yeri işaret eden Elvan, 14 yaşındaki Berkin'in orada vurulduğunu söyledi. 10 yıldır katillerin ve sorumluların yargılanması için adli makamları göreve çağırdıklarını söyleyen Elvan, "Oğlumuz, yavrumuz, Berkinimiz 16 Haziran 2013'te, Gezi parkı eylemleri sırasında katil Fatih Dalgalı'nın attığı gaz fişeğiyle yaralandı. 269 gün komada yaşam mücadelesi veren Berkinimizin bedeni 16 kiloya düştü. Dokuz ay boyunca yaşam mücadelesi veren oğlumuz, daha fazla dayanamadı ve onu 11 Mart 2014'te kaybettik" dedi.

2013'ten beri yürütülen adalet mücadelesinin adliyenin tozlu raflarında kaldığının altını çizen Elvan, "Emri ben verdim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yargı karşısına çıkmadığını, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun hesap vermediğini vurguladı.

Berkin'i katledenlerin sokakta gezdiğini bu nedenle, Gezi direnişçileri Can Atalay, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay ve Mine Özerden'in ise tutuklandığını söyleyen Elvan, şöyle devam etti: "Okuması gereken çocuklarımız çalışmak zorunda bırakılıyor, tarikatlarda istismara uğruyor. Çocuklarımız en güvenli olması gereken mahallelerde, parklarda öldürülüyor. Oyun yaşındaki çocuklar sokaklarda zırhlı araçların çarpması sonucu katlediliyor. Devleti yönetenler ve yargı makamı sessizliğini koruyor, bu cezasızlıktan güç alanlar, çocuklarımızı katletmeye devam ediyor.

Biz de bu nedenle yargı makamına sesleniyoruz; Berkinimizin katillerini bir an önce cezalandırın! Çünkü bir çocuğun yaşam hakkını ihlal edenlerin cezalandırılması, geride kalanların geleceğinin teminatı olacak. Başka Berkinler olmasın, çocuklar öldürülmesin diye adalet aramaktan vazgeçmiyoruz. Berkinimiz, oğlumuz, yavrumuz, daima bizimlesin, daima seninleyiz."

Açıklamanın ardından Grup Yorum, "Uyan Berkin" isimli şarkılarını seslendirdi.

Anma sloganlarla sona erdi.