21 Eylül 2024 Cumartesi

Batman'da Şehmuz İnsel'in akıbeti soruldu

Batman'da gerçekleştirilen kayıplar eyleminde 1999 yılından bu yana haber alınmayan Şehmuz İnsel'in akıbetini sordu.
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 412'ncisini gerçekleştirdi.
 
İHD şube binasında yapılan eylemde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı. Eylemde, gözaltında kaybettirilenlerin yanı sıra Sur'da öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı da taşındı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar, HDP İl Eş Başkanı Berivan Helen Işık, DTK, kayıp yakınları ve insan hakkı savunucularının katıldığı eylemde konuşan İHD Batman Şube Sekreteri Fahrettin Asutay, mücadelelerinin esas amaçlarından birisinin de yeni kayıpların olmaması için olduğunu söyledi. Mücadelelerinin süreceğini belirten Asutay, "Fırat'ın doğusunda ve batısında faili meçhul bırakılmaya çalışılan cinayetlerin ve zorla kaybedilmelerin hesabını sormaya devam edeceğiz" dedi. 
 
Asutay, daha sonra 1999 yılından bu yana haber alınmayan Şehmuz İnsel'in durumuna ilişkin bilgileri paylaştı. Asutay, ağabey Mehmet Şah İnsel'in anlatımlara dayanarak şunları söyledi: "Kardeşim Şehmuz İnsel, 25 Eylül1999 tarihinden beri kayıptır. Kardeşim açık öğretimi kazanmıştı. Dersleri ile ilgileniyordu. Bu arada evlendi. Evlenme işlemlerini yapmak üzere Kurtalan Nüfus Müdürlüğü'ne birlikte gittik. Nüfus müdürlüğünde kardeşimin jandarma tarafından arandığını söylediler. Jandarmaya birlikte bittik. Bize Batman Emniyet Müdürlüğü'nden faks gelene kadar bekleyin dediler. Orada uzunca bir süre bekledikten sonra faks geldi. Kardeşimi Kurtalan Cumhuriyet Savcılığı'na sevk ettiler. Savcılık kardeşimi serbest bıraktı. Bu olaydan bir hafta sonra 25.09.1999 tarihinde kimliği belirsiz iki şahıs tarafından Müslüman cemaati seni çağırıyor, denilip götürülmüş ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır."
 
Asutay'ın konuşmasının ardından beş dakikalık oturma eylemi yapıldı.