24 Eylül 2024 Salı

Batman'da Orhan Yakar'ın akıbeti soruldu

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsan failler yargılansın" şiarıyla gerçekleştirilen eylemde 15 yaşında iken 1996 yılında İstanbul'a giden ve kendisinden haber alınamayan Orhan Yakar'ın akıbetini sordu.
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları "Kayıplar bulunsan failler yargılansın" şiarıyla 439. eylemi İHD Şube binasında gerçekleştirdi. Eyleme, HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran da destek verdi.
 
Eylemde tutuklu aileleri adına konuşan Afiye Bitmen, yüzyıldır zulümlerin yaşandığını belirterek, "Katledildik, kaybedildik ve tutuklandık ama asla geri adım atmadık" dedi. Bitmen, hapishanelerde 7 bini aşkın tutuklunun "adalet yerini bulsun" diye açlık grevine girdiğini hatırlatarak, "Biz adaleti sadece kendimize istemiyoruz. Türkiye'de yaşayan bütün halklar için istiyoruz. Yalnız bu bedeli sadece Kürtler vermesin. Bu kadar insan Türkiye'de yaşıyor. Adaletsizlik herkese uygulanıyor. Neden sessiz kalıyorlar. Kendine insanım diyen herkesten rica ediyoruz, bu hukuksuzluğa karşı ses çıkartsınlar" diye konuştu.
 
Ardından konuşan İHD yöneticisi Mehmet Zeki Tangüner ise devletin karanlık güçlerinin yüzlerce insanı gözaltına alarak kaybettiğine dikkat çekerek, kayıplarının akıbetini soranlara, "Devlet kimseyi kaybetmez, devletin güvenlik güçlerini karalamak için bunları söylüyorsunuz" denildiğini söyledi. Tangüner, bu yalanlara hiçbir zaman inanmadıklarını ve inanmayacaklarını kaydetti.
 
15 yaşında iken 1996 yılında İstanbul'a giden ve kendisinden haber alınamayan Orhan Yakar'ın hikayesini anlatan Tangüner, Yakar'ın ailesinin, İHD İstanbul Şubesi'ne başvurduğunu, ardından Bingöl Jandarma Alay Komutanlığı'ndan çocuğun alınması için haber geldiğini belirtti. Tangüner, "Alay Komutanlığında  Yakar ailesine oğlunun yaşamını yitirdiği ve cesedinin parçalandığını söylenerek cenaze aileye teslim edilmemiş" dedi.