28 Eylül 2024 Cumartesi

Batman mitinginde Paris Katliamına tepki

HDP'nin Batman'da düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı "Savaşa ve yoksulluğa hayır" mitinginde, Paris Katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları taşındı, katliama tepki gösterildi. DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, Paris ve Roboskî katliamlarının faillerinin aynı olduğunu söyledi, direnenleri selamladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Batman'da "Savaşa ve yoksulluğa hayır" şiarıyla miting düzenledi. Parti bayraklarıyla donatılan miting alanına, "Jin, jiyan, azadî", "Genç başladık genç başaracağız", "Baskılar ve gözaltılar bizi yıldıramaz", "Gençlik size boyun eğmez" pankartları asıldı.

Mitinge katılanlar, Paris Katliamında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ile Süleymaniye'de katledilen Jineolojî Akademi Merkezi üyesi Nagihan Akarsel'in fotoğraflarını taşıdı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, "Çerxa Şoreşê" marşını okundu, "Bijî serok Apo", "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

Kadir Çat ve Koma Rîtmên Azad'ın ezgileriyle yer aldığı mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz konuşma yaptı.

AYDENİZ: PARİS VE ROBOSKÎ KATLİAMININ FAİLLERİ AYNI
İktidarın ömrünü uzatmak için Kürt kazanımlarını hedef aldığını söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, "Ama biz her yerde örgütlü olmanın mesajını vereceğiz" dedi. Paris'te 10 yıl önce 3 Kürt kadın devrimcinin katledildiğini hatırlatan Aydeniz, bu katliamın üzerinin örtülmesinin yeni katliamlara zemin hazırladığına dikkat çekti.

Roboskî ve Paris katliamlarının faillerinin aynı olduğunu vurgulayan Aydeniz, "Bu iktidar sınır tanımayan bir düşmanlık sergiliyor. Seçim süreci savaş, katliam ve gözaltılar ile götürülüyor. Partimize dönük saldırılarda gösterdiğimiz zafer işareti direnişimizin bir parçası. Her alanda her yerde direnmeye devam edeceğiz. Kürt siyasetini cezaevine alarak yok etmek istiyorlar. Her yerde direnen tüm yoldaşlara selam olsun. Ölüm ve şiddet yerine dönüşen cezaevlerinde büyük bir direniş var. Dört duvar arasında direnenlere bin selam olsun" diye konuştu.

'KÜRT HALKININ TAHAMMÜL SINIRLARINI ZORLAMAYIN'
Türk devletinin Güney Kürdistan'a kimyasal silah saldırısı düzenlediğini, sonuç alamayınca Rojava'ya yöneldiğini söyleyen Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecride değindi. Aydeniz, "Bu tecrit devam ettikçe savaş politikaları devam edecek. Türkiye'nin demokrasisinin önü kesilmek isteniyor. Biliyorlar ki Öcalan demokratik siyasetin öncüsü. Bundan kaynaklı tecrit devam ettirilmek isteniyor. Öcalan'a yaklaşım özgürlüğe yaklaşımdır. Öcalan özgür olmadan özgürlükten bahsedilemez. Kürt halkının tahammül sınırlarını zorlamayın. Öcalan'ın avukatları derhal görüş yapmalı. Öcalan'ın özgürlüğü yakındır. Bunun için mücadelemizi her yerde büyüterek devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.

SANCAR: KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN TEMELİ İMHA VE İNKAR
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da "HDP halktır, işte halk burada" diyerek bu halkın iradesinin kırılamayacağını, halkın baskıyla sindirilemeyeceğini söyledi. DBP'ye yönelik gözaltı saldırısına değinen Sancar, "En güçlü cevabı halkın mücadeleyi büyütmesiyle alıyorlar. Kararlılık ve mücadele büyüyor, yürüyüşümüz engel tanımadan devam ediyor" dedi.

Sason, Kozluk, Hasankeyf, Beşiri ve Gercüş'ten mitinge gelenleri selamlayan Sancar, Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına değindi, çözümsüzlüğün temelinin de imha ve inkar olduğunu vurguladı.

'HDP'NİN BÜYÜK GÜCÜ ONLARA KAYBETTİRECEK'
AKP-MHP iktidarının başaramadıkça daha da hırçınlaşarak, saldırganlaştığını aktaran Sancar, "Bu kararlılık ve inanç, HDP'nin demokratik siyasetteki bu ısrarı ve büyük gücü onlara kaybettirecek. Bunu biliyorlar, o nedenle daha çok saldırıyorlar. Saldırdıkça kendileri tükeniyor. Bundan önceki bütün iktidarlar gibi Kürt sorununa savaş politikaları ile yaklaşanlar tarihin çöplüğüne gitti, bu iktidar da tarihin çöplüğüne doğru hızla yol alıyor, onları da tarihin çöplüğüne göndereceğiz" diye konuştu.

Savaş politikalarına da değinen Sancar şöyle konuştu: "Her türlü yöntemi kullanıyorlar, yetmiyor Kürtlerin bütün kazanımlarına nerede olursa olsun saldırıyorlar. Şimdi Rojava'ya yaptıkları gibi. Savaş politikaları, bu iktidarın temel sütunudur. İktidar kontaklarını bir arada tutan harç Kürt karşıtlığıdır. Kürde karşı savaş politikalarıdır. O nedenle biz de diyoruz ki savaşa hayır, savaşa hayır! Em li dijî şer in."

'PARİS'TEKİ KATLİAM AYDINLATILMALI'
Paris katliamında yaşamını yitirenleri anan Sancar, 10 yıl önce 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesi olayını aydınlatmayan Fransa yönetimine seslendi, "Fransa yönetimi samimi ve kararlı bir şekilde bu cinayetleri aydınlatmalıdır" dedi. Sancar, HDP'nin de katliam saldırısının aydınlatılmasının takipçisi olacağını belirtti.

Savaş bütçesi ve tecrit politikalarına da değinen Sancar, 21 aydır İmralı'dan haber alınamadığını belirterek, ağırlaştırılmış tecridin çözümsüzlüğü derinleştirdiğini vurguladı. Sancar, "O yüzden diyoruz ki tecrit mutlaka ve bir an önce kalkmalıdır" çağrısında bulundu. Sancar, HDP eş genel başkanları olarak Öcalan ile görüşmek istediklerini ancak bu taleplerine yanıt verilmediğini söyledi.

Seçimler yaklaşırken, HDP hakkında kapatma davasının ve Kobanê davasının sürdüğünü hatırlatan, gözaltı operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Sancar, bunun savaş politikalarının sonucu olduğunu belirtti. AKP-MHP iktidarının seçimlere saldırı politikalarıyla hazırlandığını HDP'nin ise halkla buluşarak ev ev, sokak sokak, şehir şehir gezerek seçime hazırlandığını söyleyen Sancar, "Biliyoruz ki bizim bu ülkeyi değiştirecek gücümüz var. Güçlü demokrasiyi, özgürlüğü, adalet ve eşit yurttaşlığı ve büyük barışı bizler getireceğiz. Yeni bir yaşam mümkündür. Bunu bizler kuracağız, ittifaklarımızla sizlerin büyük gücü ve desteği ile yeni bir Türkiye yaratacağız. Yeni bir yaşam yaratacağız. Eşitlik, özgürlük ve demokrasi ve barış bizlerle gelecek" diye konuştu.

MİTİNG SONRASI YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ
Mitingin ardından gençler, "Bijî serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganlarını atarak HDP Batman il binasına yürüdü. Polis engeline rağmen gerçekleştirilen yürüyüşte Paris'te katledilen 3 Kürt aktivistin fotoğrafları taşındı.