21 Eylül 2024 Cumartesi

Basın emekçisi Kadri Kaya sonsuzluğa uğurlandı

Basın emekçisi Kadri Kaya, ailesi, özgür basın emekçileri ve sevenlerinin gözyaşları arasında sonsuzluğa uğurlandı.
Kürt basınına uzun yıllar emek veren Kadri Kaya, kanser tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dün yaşamını yitirdi. Mamoste’nin cenazesi, havayolu ile İzmir’den Diyarbakır’a getirildi. Ailesi, özgür basın emekçileri ve sevenleri tarafından cenazesi karşılanan Kaya, Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı camisine getirildi. 
 
Cenaze törenine Kaya'nın 13 yıl boyunca temsilciliğini yaptığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ, Saliha Aydeniz ile çok sayıda siyasetçi, Eğitim Sen üyeleri, gazeteci ve oyuncu katıldı. 
 
Cenaze aracını havaalanından itibaren takibe alan polis, törene katılanların fotoğraflarını çekerek, kameraya kaydetti.
 
Dini törenin ardından Kaya’nın naaşı toprağa verildi.
 
'HAKİKATİN PEŞİNDEYDİ'
 
Mezarlıkta düzenlenen cenaze töreninde konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, Kaya’nın kararlı bir şekilde yaşamını hakikatin peşinde geçirdiğini belirtti. Boltan şunları söyledi: “Mamoste bize kararlı olduğu yolu ve mücadeleyi öğretti. Biz özgür basın emekçileri olarak sonuna kadar onun yükselttiği mücadeleyi sürdüreceğiz. Apê Musa’nın ‘Êdî bese’ ifadesiyle, bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Mamoste’nin kararlılığıyla halkın haber alma hakkını savunarak, bu yolda ilerleyeceğiz. Mamoste ve arkadaşlarına söz verdik. Uğurlar olsun Mamoste.” 
 
Kaya ile uzun yıllar birlikte çalışan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Gazeteci Tayip Temel de, Kaya’nın "Mamoste" adını kolay almadığını vurguladı. Temel şunları söyledi: “Son 15 yılda kim özgür basının suyunu içmişse, Mamoste Kadri’nin emeği ile içmiştir. Mamoste’nin bu kutsal ve pak mirasını kelimelerle ifade edemeyiz. Mamoste’nin en önemli özelliği, korkusuz ve kaygısız bir şekilde hakikat mücadelesini sürdürmesidir. Özgür basın emekçilerinin koruyucusu oldu. Devletin baskılarına karşı bütün gazetecilerin önünde kendini siper eden bir isimdi. Bir kez daha söz veriyoruz; bizlere bıraktığı kutsal mücadele, özgür basın için esas miras olacaktır. Abide yaşamı bizlere örnek olacaktır. Özgür basın emekçileri için yaşamı rehber olacaktır. Özgür basın emekçilerinin, Kürt basınının ve ailesinin başı sağ olsun."