21 Eylül 2024 Cumartesi

Başaran: 90'lı yılların kaçırma politikası devrede

Son dönemde polisin insanları kaçırma ve ajanlaştırma politikasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, bu yöntemlerin 90'lı yıllarda denendiğini ve başarılı olmadığını belirtti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, partisine yönelik saldırılar ve kaçırma olaylarına ilişkin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Son dönemde Ankara ve İzmir'de yaşanan gözaltı ve tutuklama saldırılarını hatırlatan Başaran, "HDP başta olmak üzere muhalefet yapan insanlarımız kaçırılarak muhbirleştirilmeye çalışılıyor"dedi.
 
HDP Genel Merkez çalışanı Fahri Yalçın'ın kendisini MİT üyesi olarak tanıtan kişilerce kaçırılmaya çalışıldığını, daha önceki haftalarda ise Emre Aydın isimli öğrencinin kaçırılarak darp ve işkence edildiğini dile getiren Başaran, Emre Aydın'ın kaçırılırken yaptığı telefon konuşması nedeniyle serbest bırakıldığını belirtti.
 
SGDF MYK üyesi Deniz Bahçeci'nin de aynı yöntemle kaçırılmaya çalışıldığını hatırlatan Başaran, "3 yıldır Türkiye’de hukuk askıya alınmıştır. Hukukun h’sinden eser yoktur. Kendisine hukuk devleti diyen Türkiye’de iktidar, bu çetevari uygulamalarına devam ediyor. Bu saldırılara karşı yapılan bütün başvurularımız sonuçsuz kalmaktadır. Fahri Yalçın için de diğer muhalif kişiler için de yapılan başvuruların tamamında soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir" dedi.
 
İKTİDAR CEMAL KAŞIKÇI'YI ÖLDÜREN ZİHNİYETLE AYNI
 
"Buradan iktidara bir kez daha seslenmek istiyoruz. Birkaç gün önce Cemal Kaşıkçı kaçırılmış, kayıplara karışmıştır. Türkiye bu konuya ilişkin hassas olduğunu, soruşturma yürüttüğünü belirtirken öte yandan kendi yurttaşlarına yönelik aynı kaçırma uygulamaları geliştirmektedir. Biz bu uygulamaları 90’lı yıllardan iyi biliyoruz. Kaçırılan, beyaz Toroslarla kaybedilen insanların üzerinden 10’larca yıl geçti bugün de aynı uygulamalara iktidarın geri döndüğünü görüyoruz" diyen Başaran, muhbirleştirme, ajanlaştırma politikasının hukuk devleti ile bağdaşmadığını ifade etti.
 
90'LARDA BAŞARIZ OLDULAR YİNE OLACAKLAR
 
İktidara seslenen Başaran, "Çetevari yöntemlerle, komplolarla partimizi siyaset yapamaz hale getirmekten vazgeçsinler. Bunun karşısında her türlü hukuki yola başvuracağımız, toplumu ajanlaştırmaya çalışan bu yaklaşıma karşı muhalefet edeceğimizi belirtmek isteriz. Bu saldırılar ne bizi demokratik siyasetten geri bırakacak ne de çalışanlarımızı korkutarak geri adım attıracaktır. Bu çetevari yöntemlerin baş sorumlusu olan İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı’na sesleniyoruz. Bu uygulamalardan vazgeçin. Bunlar 90’lı yılların uygulamalarıdır. Bu denenmiş ve başarısız olmuş yöntemlerden vazgeçin. Anayasa’nın demokratik hukuk ilkelerine uygun davranın. İçişleri Bakanlığı, Suç İşleme Bakanlığı değildir suçu ortaya çıkarmalıdır"diye konuştu.