26 Eylül 2024 Perşembe

Barzani'den savaşı kışkırtacak açıklamalar

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan'ın sağduyu çağrısına olumsuz karşılık veren Barzani, Hewler ve Bağdat yönetimleri arasında yapılan anlaşmada ısrar etti, PKK'nin Medya Savunma Alanları'ndan çekilmesi gerektiğini savundu. Barzani, gerillanın katliamdan kurtardığı Şengal ve kimi bölgeleri silah ve güç zoruyla işgal ettiğini öne sürdü.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Lideri Mesut Barzani, Federe Kürdistan Bölgesi'nde bir süredir yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan'ın çağrısı üzerine açıklama yapması beklenen Barzani, yazılı bir mesajla savaş hazırlığına dönüşen bölgedeki krizi daha da büyüteceklerinin sinyalini verdi.

Barzani, "geçmişte Kürtler arasında yaşanabilecek savaşı haram kıldıklarını" söyledi, ancak açıklamanın devamında savaş hazırlığında ısrar edeceklerinin mesajını verdi.

TÜRKİYE'YE DEĞİL, PKK'YE ÇEKİLME ÇAĞRISI
Açıklamasında Türk devletinin Kürdistan Bölgesi'nde yürüttüğü işgal saldırılarına ilişkin tek bir söz etmeyen Barzani, Medya Savunma Alanları'nın varlığının Kürdistan Bölgesi'nin yasal egemenliğini istismara neden olduğunu öne sürdü. Barzani, "Silahlı ve yasal olmayan bir iradenin Kürdistan halkına dayatılması girişimi kabul edilemez” dedi. Barzani, bölgede Kürt özgürlük hareketinin varlığının, güvenlik ve istikrar sorunları yarattığını, kazanımları yok ettiğini, halkın evlerini terk etmek zorunda kaldığını iddia etti.

DAİŞ çetesinin Kürdistan Bölgesi'ndeki kentlere saldırdığı dönemi hatırlatan Barzani, Peşmergenin bulunduğu alanlardan kaçmasını ise şu şekilde izah etti: "DAİŞ teröristlerinin vahşi saldırılarının ardından Kürdistan'ın kahraman Peşmergeleri teröristlere karşı savaş cephelerine yöneldiler ve birçok sınır bölgesini boşalttılar.”

PEŞMERGE'NİN KAÇTIĞINDAN BAHSETMEDİ!
Katliam saldırısına karşı Şengal'e yapılan desteği işgal olarak nitelendiren Barzani, Peşmergelerin Ezidileri katliam ile yüz yüze bıraktığına değinmedi. Barzani, o dönemde yaşananları şu şekilde yorumladı: "Maalesef o dönem Kürdistan Bölgesi'ne içerisinden geçtiği süreçte yardım etmek yerine PKK silahlıları o sınır bölgelerini, sonrasında başka bölgeleri de işgal etti. Ve kendilerini hükümetin vekilleri gibi dayattılar. Halkın, evlerini yeniden inşa etmelerini engellediler. Bölgelerine gitmeleri durumunda da halktan vergi ve para aldılar. Şüphesiz bu davranışlar kabul edilemez.”

Karayılan'ın açıklamalarına ve çağrılarına rağmen PKK'nin Kürdistan Bölgesi yönetimine saygı göstermediğini savunan Barzani, "Kürdistan Bölgesi halkına karşı tehlike unsuru olarak silah ve güç zoruyla işgal ettikleri bölgeleri boşaltmalılar. Şu ana kadar PKK'nin varlığından dolayı yüzlerce köy huzura kavuşamadığı gibi savaş ve çatışma sahası haline geldi. Buradan bütün taraflara sesleniyorum; ülkemizin daha fazla kargaşaya sahne olmaması, harap olan bölgelerin yeninden huzura kavuşması ve tansiyonu yükseltecek istenmeyen olayların önüne geçilmesi için hiçbir tarafın yasa dışı dayatmalarına müsaade edilmemelidir. Peşmerge Güçleri'yle mazlum halkımızın mücadelesine ve ödediği bedellere destek olmalıdır. Bu süreçte böyle bir sorumluluk almalıdır."

KARAYILAN'IN ÇAĞRISI
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, geçtiğimiz günlerde KDP Lideri Mesut Barzani'ye şu çağrıda bulunmuştu: "Yaşanan bu şeylerin hepsinden gerçekten KDP yönetiminin haberi var mı, yok mu ben bilmiyorum. Özellikle de buradan Kak Mesut'a çağrıda bulunmak istiyorum: Bu uygulamaların hepsinden haberdar mıdır, değil midir? Bu konudaki görüşleri nedir bilemiyorum, çünkü şu ana kadar konuşmuş değildir. Biz Kak Mesut'un da görüşlerini öğrenmek istiyoruz. Yani bu şeylerin hepsi neden yapılıyor? Arkadaşların etrafı, yollarının üzerini neden büyük güçlerle tutmak istiyorlar? Bu ne anlama geliyor? Biz bu konuya el koymasını istiyoruz. Bizler, ne olursa olsun iç sorunlarımızı diyalogla çözmeye hazırız. Fakat sen askeri bir gücün etrafını, sağını solunu tutup da alanını daraltmaya çalışırsan istemeden de olsa çatışma çıkar. İşte şimdi endişemiz bu yönlüdür. Bunun için de açıkça çağrı yapıyorum; bunun önünün alınmasını istiyorum. Böyle olmaz. Bu şekilde her an kaza çıkabilir."