24 Eylül 2024 Salı

Barış Annesi Akçelik ve oğlu toprağa verildi

Savcılık ifadeleri için Hakkari'ye giden ve dönüş yolunda yaşanan kazada yaşamını yitiren Barış Annesi Perişan Akçelik ile oğlu Cihan Akçelik toprağa verildi.

Hakkari'de 15 Ağustos'ta polislerce yapılan ev baskınlarında aralarında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu 23 kişi gözaltına alınmıştı. 13 kişi, karakolda ifadelerinin alınması ardından, 10 kişi savcılık ifadelerinden sonra "adli kontrol" ve "yurt dışı çıkış yasağı" kararıyla serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik, Akçelik'in oğlu Cihan Akçelik ve avukat Erdal Safalı ile birlikte ifade vermek için dün Yüksekova'dan Hakkari'ye gitti. Dönüş yolunda kaza yapan araçtaki Adalet Safalı, Perişan Akçelik ile oğlu Cihan Akçelik yaşamını yitirdi.

Perişan Akçelik ve oğlu Cihan Akçelik'in cenazeleri sabah saatlerinde Yüksekova Devlet Hastanesi'nin morgundan alındı. Perişan Akçelik ve oğlu Cihan Akçelik, daha sonra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Öznur Bartın, Vezir Parlak, Onur Düşünmez, Barış Anneleri üyeleri, Halkaların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kişi tarafından son yolculuklarına uğurlandı. Akçelik ve oğlu, Şahê (Güvenli) köyünde "Şehit namirin" sloganıyla defnedildi.

Cenaze töreninden sonra yaşamını yitiren Adalet Safalı, Perişan Akçelik ve oğlu Cihan Akçelik için Şahê köyünde taziye kuruldu. Taziyeyi Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de ziyaret etti.

UÇAR: EN ONURLU MÜCADELEYİ BARIŞ ANNELERİ YÜRÜTÜYOR
Ziyarette konuşan Uçar, trafik kazasında yaşamını yitiren Perişan Akçelik, Adalet Safalı ve Cihan Akçelik'i rahmetle anarak sözlerine başladı. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu söyleyen Uçar, "Kürt sorununda en onurlu mücadeleyi yürüten, barışı sağlayabilecek olan mücadelesinden vazgeçmeyen Barış Annelerimizdir" dedi.

Barış Anneleri'nin tutsak yakınlarına para yatırdığı için ifadeye çağrıldığına işaret eden Uçar, "Annelerimiz, Kürt mücadelesine inanan ve bunda ısrar eden bizler, onlarca yılldır savcıların karşısına ve mahkemelere çıktık. Kürt sorununun çözümüne dönük bütün savunmalarımız bir külliyat içerir. Biz bu savunmalarımızla ne mahkemeler eskittik ne savcılar ve hakimler emekli ettik. Ama devlet aklının Kürt sorunuyla ilgili izlediği yol Kürt düşmanlığını maaşla yürütmektir" dedi.

'ONURLU BARIŞ İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
Uçar, şöyle devam etti: "Bölgede korucular, özel harekatçılar, jandarmalar; yetmiyor imamlar ve pek çok memur, devletin politikasını yaymak için burada pozisyon alıyor. Siz annelerimizi ifadeye mi çağırdınız, siz de hesap vereceksiniz! Kürt halkına, Barış Annelerine ve bu mücadelede ısrar edenlere hesap vereceksiniz! Bizler parti olarak, bu mücadeleye inanlar olarak bunun peşini bırakmayacağız ve hesabını soracağız. Kürt sorunu konusunda çözüm aramayan iktidar aklının bütün ülkede yürüttüğü politikaya karşı tek ses olma zamanıdır. Kürdistan'dan uzatılan barış eline batıda ses verilmelidir. Bunun için mücadele ettik, bu mücadeleyi de büyüteceğiz. Ben tekrar Barış Annelerini sevgiyle ve rahmetle anıyorum. Barış Annelerine sözümüz olsun; onurlu bir barış sağlanana kadar mücadelemiz devam edecek."

 DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz ise kazanın Türk devletinin yürüttüğü politikaların sonucu olduğunu belirterek, "Onurlu Kürt halkının başı sağ olsun. Kürt halkı ve anneleri Kürdistan'ın geleceği, onurlu bir barış ve birlik için yıllardır mücadele veriyor. Beyaz tülbentleriyle sokaklarda, mahallerde barışı savundular ve mücadeleyi sürdürdüler. Biz de onlara söz veriyoruz o beyaz tülbentleri her zaman göklere yükselteceğiz. Bugün acımız büyük ama nefretimiz çok daha büyük. Bu mücadele sonuç alıncaya kadar izlerinde yürümeye devam edeceğiz" dedi.