24 Eylül 2024 Salı

Barış Anneleri: Tek şansımız barış

Hakkari'de yaşamını yitiren Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik ile oğlu Cihan Akçelik'i kurdukları taziye ile anarak açıklama yapan İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi adına Güler Buğday, "Biz artık yeter diyoruz. Annelerin gözyaşının durması için mutlaka barış sağlanması ve masada diyaloğun olması lazım. Tek şansımız barıştır" dedi.

İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), Fatih'te bulunan binalarında 22 Ağustos'ta ifade vermek üzere Yüksekova'dan Hakkari Adliyesi'ne gidip ifade işlemlerinin ardından dönüş yolunda trafik kazası yaparak yaşamını yitiren Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik ile oğlu Cihan Akçelik öncülüğünde mücadele yürütürken hayatını kaybedenleri andı. Öğlen saatlerinde kurulan taziyeye her kesimden yüzlerce kişi katıldı.

Gün boyu süren taziye dileklerinin ardından Barış Anneleri, binalarının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, Kadınlar Birlikte Güçlü ve çok sayıda kişi katıldı. Kitle açıklama yapmak için bina önüne iner inmez polisler annelerin etrafını sararak, "İllegal bir şey konuşursanız müdahale ederiz" tehdidinde bulundu. Polislere tepki gösteren kitle, basın açıklamasının yasal hakları olduğunu vurguladı. Ardından anneler, "Şehîdên Demokrasi û Şoreş ê Nemirin" yazılı ve yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartı açtı. Basın açıklamasını ise Barış Anneleri İnisiyatifi adına Güler Buğday yaptı. 

Kürt annelerinin yıllardır çok büyük acılara maruz kaldığını ifade ederek konuşmasına başlayan Güler, her gün bir Barış Annesi ya da bir tutsak yakınının yollarda yaşamını yitirdiğini ve kaza geçirdiğini dile getirdi. Güler, "Biz anneler yıllardır alanlarda barış diye haykırıyoruz. Savaş bitsin, barış gelsin demekten başka bir talebimiz olmadı. Bugün eğer 80 yaşındaki bir anne cezaevine atılıyorsa veya yollarda kaza geçirip ölüyorsa, bu savaştan kaynaklanıyor. Bugün barış talebimiz sadece biz Kürt anneleri ve Kürt halkı için değildir. Açıklama öncesi gelip, bizi 'ikaz' eden polisler için de barış ve adalet lazım olacak. Barış bu ülkede yaşayan herkes için gereklidir. Eğer barış olmasa, ölüm ve annelerin gözyaşı devam edecek. Biz artık yeter diyoruz. Barışın tesis edilmesi için herkesin sorumluluk alması gerekir. Annelerin gözyaşının durması için mutlaka barış sağlanması ve masada diyaloğun olması lazım. Tek şansımız barıştır" ifadelerini kullandı.

Açıklama zılgıt ve alkışlar eşliğinde son buldu.