19 Eylül 2024 Perşembe

Bakur belgeseli davası ertelendi

Bakur (Kuzey) belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu hakkında açılan dava, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mavioğlu ve Demirel, film çekmenin suç olamayacağını savundu.
PKK'nin 2013 yılında geri çekilme kararı almasının anlatıldığı Bakur (Kuzey) belgeselin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 5'er yıl hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Demirel ve Mavioğlu'nun avukatları ile hazır bulunduğu duruşmayı, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Batman İl Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, akademisyen Sibel Özbudun, yazar Temel Demirel, KHK ile ihraç edilen akademisyen Ahmet Haşim Köse'nin yanı sıra çok sayıda belgesel yönetmeni, sinemacı ve avukat izledi.
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Demirel ve Mavioğlu'nun avukatları, mahkeme heyetine usule ilişkin itirazlarını sundu.
 
Avukatlar, belgeselin çekimlerinin ve galasının İstanbul'da olması nedeniyle davanın İstanbul'da görülmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme heyeti ise filmin galasının Batman'da yapılması gerekçesiyle bu talebi reddederek yargılamaya devam etti.
 
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
 
Ertuğrul Mavioğlu savunmasında, 33 yıldır gazetecilik yaptığını ve mesleği nedeniyle birçok kez yargılandığını ancak davaların çoğunun düşürüldüğünü ya da beraat ile sonuçlandığını söyledi. Mavioğlu, "Gazetecilik mesleği, üzeri güç odakları tarafından örtülmüş olan hakikati ortaya çıkarmak demekti ve ben hiçbir zaman bu çizgiden uzaklaşmadım. Dolayısıyla gazetecilik yapmak, mesleğini layıkıyla icra etmek suç sayılamazdı" dedi.
 
İlk defa bir sinema eserine dava açıldığına söyleyen Mavioğlu, Bakur belgeselinin yapım yılının 2013'teki çözüm süreci dönemi olduğu hatırlatarak, mahkemenin yargılama için yetkisiz olduğunu söyledi. Yargılamanın asıl konusunun belgesel olmadığını kayyumun gasp ettiği Batman Yılmaz Güney Sineması'nda gösterilmesinin yargılandığını ve film hakkında yasaklama kararının olmadığını belirtti.
 
"DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK OLAN O FİLMİ İZLEYENLERDİR"
 
Mavioğlu, "Kadınlar söylendiği kadar inisiyatif sahibi mi? Bu örgüt gerçekten bölücü mü? Başka bir devlet mi kurmak istiyorlar? Ulusal kimlik mücadelesinin sınırları ve hedefleri ne? Bu ve benzeri soruların farklı kaynaklardan taban tabana zıt yanıtlar bulduğu bu gizemli dünyaya tutulan ışık, önemsiz bir şey gibi gösterilebilir mi? Ülkemizde yıllardır sadece araziye yayılmış olan cenazeleriyle tanıdığımız, bu nedenle de son derece gizemli kalan dağlar, bu ve benzeri belgesel sinema çalışmaları sayesinde biraz olsun sırlarından arınabilirdi ve bizler merakımızın peşine düştük" diye kaydetti.
 
Mavioğlu, "Sinema hiçbir şeyi değiştiremez, ama insanların birçok şeyi anlamalarını sağlar. Dünyayı değiştirecek olan şey filmler değil, o filmleri izleyen insanlardır"  diye belirtti.
 
Belgeselin bir diğer yönetmeni Çayan Demirel ise bir sinemacı olarak işini yaptığını ve bunun suç olamayacağını ifade etti.
 
Savunmaların ardından avukatlar, Article19 Platformu'nun ifade özgürlüğü hakkındaki beyanlarını ve araştırma raporlarını, bilirkişi heyetince incelenmesi için mahkeme heyetine sundu. Savunmaların ardından eksikliklerin tamamlanması için duruşma 23 Ekim'e ertelendi