24 Eylül 2024 Salı

Bakırköy'de ailelere saldırı: 14 gözaltı

Açlık grevindeki tutsaklara destek için Bakırköy Hapishane'si önünde oturma eylemi yapmak isteyen tutsak annelerine polis saldırdı, avukat Eylem Kayaoğlu ile 13 tutsak annesi gözaltına alındı. HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Gülseren Koçyiğit darp edildi.
Açlık grevindeki tutsaklara destek için Bakırköy Hapishane'si önünde oturma eylemi yapmak isteyen tutsak annelerine polis saldırdı.
 
Ailelere, HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Gülseren Koçyiğit de destek verdi.
 
E-5 otoyolundaki Çocuk Sitesi durağında buluşan tutsak anneleri, hapishanenin önüne yürümek istedi, ancak polis izin vermedi. Polis her hangi bir uyarı yapmadan tutsak yakınlarına saldırdı. Saldırıda Avukat Eylem Kayaoğlu ve 13 tutsak annesini, darp edilerek gözaltına alındı.
 
HDP milletvekilleri Kaya ve Koçyiğit'in polis amirleriyle görüşme yapmak istedi ancak, bu talep dikkate dahi alınmadı. Kaya ve Koçyiğit, annelerin gözaltına engel olmak istedikleri için polis tarafından darp edildi. 
 
Saldırının ardından HDP milletvekilleri ile tutsak yakınları, E-5 durağı önünde açıklama yaptı. 
 
KAYA: SARAY'IN KADINLARDAN NASIL KORKTUĞUNU GÖRDÜK
 
Burada konuşan HDP Milletvekili Hüda Kaya, açlık grevlerin artık ölüm oruçlarına dönüştüğünü hatırlatarak, "Çocukları açlık grevinde olan annelerimiz başta olmak üzere, bu sürecin selametle sonuçlanması için oturma eylemi yapmak istedik. Polis şiddeti ile karşı karşıya kaldık.  Bir kez daha faşist zihniyetin, Saray iktidarının annelerimizden, kadınlardan nasıl korktuğunu gördük. Kadınlara, beyaz tülbentli annelerimize nasıl bir korku ve nefretle saldırdıklarını bir kez daha Bakırköy Cezaevi önünde yaşadık" dedi. 
 
'HÜKÜMET BU SESE, SES VERMELİ'
 
Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Kaya, açlık grevlerinin bitirilmesi için artık adım atılması gerektiğini söyledi. Kaya, "Açlık grevcileri ülkemiz için halkımız için neyi hedefledilerse bizler bu mesajların yerine getirilmesinin ve ölüm oruçlarının, açlık grevlerinin sonlandırmasının yolunun açılmasını istiyoruz. Annelerimiz keyfi olsun diye gelmiyor, polis şiddetinin muhatabı olmak istemiyor. Biz de istemiyoruz. Ama burada bir can derdimiz var. Bir hak derdimiz, bir özgürlük, bir hukuk derdimiz var. Her ne kadar hukuk kalmadıysa da hukukun işletilmesini istiyoruz. Hükümet bu sese bu çığlığa ses vermelidir" şeklinde konuştu.
 
'İNSANLARIN EN HUKUKİ TALEP İÇİN ÖLDÜĞÜ BİR ÜLKEDE HUKUKTAN BAHSEDİLEMEZ'
 
HDP Milletvekili ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, polisin anons dahi yapmadan müdahale ettiğini belirtti ve diyalog kuracak yetkili bulamadıklarını ifade etti. 
 
Koçyiğit, şunları söyledi: "Her gün cezaevi önlerinde bir oturma eylemi yapılmak isteniyorsa, bunda ısrar ediliyorsa bir nedeni var. Çünkü içeride annelerin evlatları var. Saat saat eriyorlar. Hiçkimsenin bu duruma sessiz kalmasını bekleyemeyiz. Annelerin darp edilmesi bir kez daha kınıyoruz. Burada yapılması açık ve nettir. Talebin yerine getirilmesidir. Talep de açık ve nettir. Talep Öcalan'ın ailesiyle, avukatlarıyla görüşmesidir. İnsanlar bunun için açlık grevindeler."
 
Annelerin, çocukların ölmemesi için mücadele ettiğini vurgulayan Koçyiğit, Türkiye halklarına ve Adalet Bakanlığı'na seslendi: "Gelin bu ölümleri durdurun. Tecrit kalkmadan ölümler kaçınılmazdır. İnsanların en hukuki  talep için öldüğü bir ülkede hiçkimse hukuktan, insan haklarından bahsedemez." 
 
KOÇYİĞİT: ANNELER ONURUMUZDUR
 
Tutsakların Anayasal bir talep için ölüm orucu ve açlık grevinde olduğunu hatırlatan Koçyiğit, bir an önce bu talebin kabul edilmesini istedi. Koçyiğit, "Annelerimiz onurumuz, grurumuzdur. Yıllardır başlarındaki beyaz leçekler barışın ve kardeşliğin simgesidir. Bu leçeklere uzanan ellerin biran önce indirilmesi gerekiyor" dedi.