28 Eylül 2024 Cumartesi

Bahçeli: M4 ve M5 karayolunun kontrolü müştereken sağlanmalı

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Esad unsurları gözlem noktalarımızın gerisine derhal ve ön şartsız geri çekilmelidir. M4 ve M5 karayolunun kontrolü müştereken sağlanmalıdır" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında Meclis'te konuştu.

Sputnik'in "çalınan şehir Hatay" başlığıyla yayınladığı habere tepki gösteren Bahçeli, "Bu utanmazlıktır, Hatay Türk milletinin kardeşlik köprüsü, vazgeçilemez zümrüt örtüsüdür. Kim Hatay'a göz dikiyorsa o gözü oyarız, kim el uzatıyorsa o eli kökünden keseriz" diye konuştu.

Rusya'nın politikalarını da eleştiren Bahçeli, "Bugün İdlib'de Rusya ikili oynamaktadır. Bu kapsamda olmak üzere 5 Mart 2020'de Cumhurbaşkanımızla Putin'in yapacağı planlı görüşme kritiktir. Soçi Mutabakatı'nı ihlal eden taraflar arafatta değil açıktadır" ifadelerini kullandı.

'PUTİN'İN VARMAK İSTEDİĞİ YER NERESİDİR'
Bahçeli, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Kremlin Sözcüsü Rusya dışındaki tüm ülkelerin uluslararası hukuka aykırı olarak Suriye'de bulunduğunu ifade etmiştir. Bize göre halt etmiştir. Putin Rusya'nın kimseyle savaşa hazırlanmadığını, kimsenin de aklına savaş gelmemesi için elinden geldiğini yaptığını söyleme gereğini hissetmiştir. Putin ne derse desin kahramanlarımızın kasıtlı olarak bölgede hedef alındığı barizdir. Saldırıya uğrayan Türk askeri konvoyu ile ilgili önceden Rus yetkili makamlarına bilgi verilmesine rağmen Moskova yönetimi inkâr etmiştir. Bu menfur saldırının evrensel değer ve mirasa aykırılı ortadadır. 27 Şubat'ta rejim uçaklarının arasında bal gibi buz gibi Rus uçakları da vardı ve ölüm saçmışlardı. Kimi kandırıyorlar, neyi anlatıyorlar? Putin'in varmak istediği yer neresidir? Rusya'nın sıcak denizlere inme planı tarihi bir hedeftir. Şimdi de Suriye ve Libya üzerinden Afrika'ya açılma hedefi gizlemeyecek kadar berraktır."

'ASTANA VE SOÇİYE BAĞLI KALINMALI'
Bahçeli, partisinin İdlib ile ilgili görüşlerini ise "Rusya zorba politikalarını gözden geçirmeli, Astana ve Soçi ilkelerine bağlı kalmalıdır. Türkiye'nin 35 km derinliğinde güvenli bölge oluşturmasına destek vermelidir. Esad unsurları gözlem noktalarımızın gerisine derhal ve ön şartsız geri çekilmelidir. M4 ve M5 karayolunun kontrolü müştereken sağlanmalıdır. Sığınmacılarla ilgili alınacak tedbirlere her ülke destek vermelidir. Sınır kapılarımız açılıncaya kadar, yollara düşen sığınmacılara özgürlük ezberini tekrarlayan Avrupa ülkelerinin çirkin müdahaleleri acıklı bir tablodur. AB insani dramlar karşısında sınıfta kalmıştır. Uyarıyorum Türkiye'nin şakası falan yoktur. İdlib meselesi bir vatan muhafazasına sabitlenmiştir. Rusya ve Suriye Türkiye'nin daha fazla sabrını zorlamamalıdır" şeklinde dile getirdi.