24 Eylül 2024 Salı

Aziz Çelik: Kod-29'u alt kodlara bölmek mağduriyeti çözmez

Doç. Dr. Aziz Çelik, Kod 29 uygulamasının alt kategorilere bölünmesiyle ilgili "İşverenlerin kötüye kullanımı devam edecektir. Mesele kod sayısı değildir. İşçinin savunmasız ve tazminatsız işten çıkarılması asıl meseledir" dedi.

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışma hayatı uzmanı Doç. Dr. Aziz Çelik, Kod-29'un alt kategorilere bölünmesini kişisel Twitter hesabından yorumladı.

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelgesinde yapılan değişikliği paylaşarak "Yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiş" dedi ve bu değişikliğin Kod-29 mağduriyetini gideremeyeceğini söyledi.

Çelik'in paylaşımları şöyle:

"Asıl mesele işçinin savunması alınmadan ve müfettişlerce ön inceleme yapılmadan işçinin derhal ve tazminatsız işten çıkarılmasıdır. Böylece işçi hem maddi olarak büyük zarara uğramakta hem de damgalanmaktadır.

"Kod-29 alt kodlara bölündüğünde de işverenlerin bu konudaki kötüye kullanımı devam edecektir. Mesele kod sayısı değildir. İşçinin savunmasız ve tazminatsız işten çıkarılması asıl meseledir.

"Son üç yılda 605 bin işçi Kod-29'dan çıkarıldı. Yeni düzenleme ile sadece alt kod başına düşen işten çıkarma sayısı azalmış olur. Birden çok Kod-29 yaratmış olursunuz. Köklü çözüm olmaz.

"Yapılması gereken iddiayla ilgili işçinin savunmasının alınması ve bakanlık/SGK/İŞKUR müfettişlerince ön denetim yapılmasıdır. Bu ön denetim olmadan işçi Kod-29 kapsamında işten çıkarılmamalıdır.

"Öte yandan bir diğer köklü çözüm ise her türlü fesih ve işten ayrılmada işçiye kıdem tazminatı hakkı tanınmalıdır. İşçinin tüm çalışma yaşamı boyunca elde etmiş olduğu birikim son zamanlardaki bir kusurlu hareketi nedeniyle ortadan kaldırılmamalıdır."