24 Eylül 2024 Salı

Azerbaycanlı gazeteci Sona Y.'ye 'hakkımızda haber yapmışsın' işkencesi

Azerbaycanlı gazeteci Sona Y. uğradığı şiddet kamuoyuna yansıyınca, Selimpaşa GGM'de psikolojik şiddet gördü, müdür tarafından "istersem seni şimdi sınırdışı ederim" tehdidine uğradı.

Geri Gönderme Merkezinde tutulan Azerbaycanlı gazeteci Sona Y'ye, uğradığı saldırı ve hak ihlallerine ilişkin haberler gerekçe gösterilerek psikolojik şiddet uygulanıyor.

İstanbul'da ikamet eden Sona Y., 23 Haziran 2023 tarihinde oturduğu apartmanda aydınlatma yüzünden tartıştığı komşusunun saldırısına uğradı. Hastane raporunda, saçlarından tutulup yerlerde sürüklendiği ve ağır şekilde darp edildiği tespit edilmesine rağmen 24 Haziran 2023 tarihinde Silivri'de bulunan Selimpaşa Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

Sona'nın durumunu Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı, ayrıca Sona'ya ilişkin çok sayıda haber de yayınlandı.

Bunun ardından Sona'ya psikolojik şiddet uygulandı, Sona hakaret ve cinsiyetçi küfürlere maruz kaldı. Otlu'nun görüştüğü Sona'nın avukatı, GGM'de çalışan güvenlik ve çalışanların iki gün boyunca Sona'ya küfür ve hakaret ettiğini aktardı.

Otlu, "Sonrasında kaldığı yerden bir üst kata ki burada daha çok akli dengesi bozuk ve psikolojik sorunları olanlar kalıyormuş oraya almışlar Sona'yı. Koğuş dolu olduğu için uzun bir süre ayakta ve koridorda bekletilmiş. Tabii o sırada psikolojik şiddet devam etmiş. Tüm gün bu halde tutulduktan sonra GGM müdürü kendisini çağırmış. Müdür, 'Seni neden üst kata alıp bunları yaptığımızı biliyor musun? Medyada ve Twitter'da hakkımızda haber ve paylaşım yapıyormuşsun. Ben de seni cezalandırdım. İstersem seni şimdi serbest de bırakabilirim zorla sınırdışı da edebilirim. Ama medyadaki haberlerden sonra serbest bırakmayacağız' dedi. Avukatı, Sona'nın bu sabah Edirne'ye sevk edildiğini belirtti."

Azerbaycanlı gazeteci Sona Y. maruz kaldığı saldırıya rağmen avukatı aracılığıyla yaşadıklarının gündemleştirilmesini istedi.