28 Eylül 2024 Cumartesi

Ayrımcılığa uğrayan LGBTİ+'lar yargıya başvurmuyor

Kamuda çalışanı LGBTİ+'lar için hazırlanan raporda, LGBTİ+'lar ya doğrudan ayrımcılıkla karşılaşıyor ya da ayrımcılığı engellemek için kimliğini gizliyor. Örneklerin verildiği rapora göre ayrımcılığa uğrayanlar da yargıya başvurmuyor.

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi, Türkiye'de kamu ve özel sektörde LGBTİ+'ların durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

Rapor, istihdamda LGBTİ+'lara ayrımcılığın boyutunu ortaya koyuyor. Kamu çalışanı LGBTİ+'lar raporunun 2019 sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 73'ü ya doğrudan bir ayrımcılık deneyimi yaşadı ya da böyle bir deneyim yaşamamak için kimliğini gizledi veya ayrımcılık ile karşılaşmamasını kimliğinin belli olmamasına bağlıyor.

Rapora göre ayrımcılığa uğrayan kişilerden hiçbiri yargıya başvurmadı. Kurum içinde yetkililere yazılı yolla bilidirimde bulunmadı, Kamu Denetçiliği Kurumu ile TİHEK'e başvuru hiçbir olayda tercih edilmedi.

Katılımcıların yaşadıklarına yer verilen raporda, LGBTİ+ çalışanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinin açık olmadığı durumlarda bile sürekli olarak gizli bir ayrımcılık ortamında yaşadıklarını gözler önüne serdi.