24 Eylül 2024 Salı

AYM'den hapishanelerde gazete ve dergi yasağına hak ihlali kararı

AYM, Demokratik Ulus, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Atılım ve Jineoloji gibi gazete ve dergilerin hapishanelerdeki tutsaklara verilmemesinin "ifade özgürlüğünün ihlali" anlamına geldiğine hükmetti.
Türkiye hapishanelerinde tutsaklar, Özgürlükçü Demokrasi, Demokrasi, Demokratik Ulus, Yeni Demokratik Ulus, Serxwebun, Özgür Gündem, Özgür Halk, Azadiya Welat, Diz Çökmeyenlerin Gazetesi ve Atılım isimli gazeteler ile Jineoloji dergisinin 2014 ve 2018 yılları arasındaki bazı sayılarının kendilerine verilmemesinin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
 
Birgün'ün haberine göre; hapishane idarelerinden ve yerel mahkemelerden istediği sonucu alamayan tutsaklar, yüksek mahkemeye yaptıkları başvuruda, hakkında toplatılma kararı bulunmayan yayınların kendilerine iletilmemesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini bildirdi.
 
BAKANLIK SAVUNDU
 
Adalet Bakanlığı ise Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği karşı görüşünde, ilgili yayınların tutsaklara verilmemesinin "keyfilik içermediğini" ve "demokratik toplumda gerekli bir uygulama" olduğunu öne sürdü.
 
'İLKELERE AYKIRI'
 
Olayla ilgili bir değerlendirme yapan Anayasa Mahkemesi raportörü, yayınların verilmemesinin, tutukluların siyasi nedenlerden dolayı tutuklanarak hapishaneye girmesinden ve hapishanenin "yüksek güvenlikli" olmasından kaynaklandığını tespit etti. Raportör ayrıca aynı yayınların farklı hapishanelerde tutuklulara verildiğini de ortaya koydu ve bu durumun hukuk devleti ilkeleri arasında yer alan "idari faaliyetlerin belirliliği ilkesi"ne aykırılık oluşturduğunu bildirdi.
 
500 TL TAZMİNAT
 
Karar için toplanan AYM Genel Kurulu, oy çokluğu ile aldığı kararla, gazete ve dergilerin mahkumlara verilmemesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini hükmederek her başvurucuya 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.