24 Eylül 2024 Salı

'Avukat Gülhan Kaya derhal serbest bırakılsın'

Ezilenlerin Hukuk Bürosuna (EHB) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan ÖHD üyesi Av. Gülhan Kaya'nın derhal serbest bırakılmasını isteyen İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı (İHSDA), hak savunucularının  hiçbir saldırı karşısında boyun eğmeyeceğini ve hak ihlallerine karşı mücadeleye devam edeceği vurgulandı.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı (İHSDA), bileşenlerinden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Av. Gülhan Kaya'nın tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.

'AV. KAYA HUKUKSUZCA TUTUKLANDI'
9 Haziranda Kaya'nın gözaltına alınıp, 12 Hazirandaki tutuklanma sürecinin hatırlatıldığı açıklamada, "Av. Gülhan Kaya'nın gözaltına alınması ve tutuklanması kararları; tamamen mesleki faaliyetlerine, avukatlıklarını yürüttükleri müvekkilleri ile yaptıkları görüşmelerine ve ifade özgürlüğü kapsamında katıldıkları basın açıklamalarına dayandırılmaktadır. Yine tutuklanan hak savunucusu Av. Gülhan Kaya'ya isnat edilen suçlamalara ilişkin hakkında devam eden yargılama mevcut olmasına rağmen yargılamanın mükerrerliği iddiası da soruşturma makamı tarafından dikkate alınmamıştır" denildi.

'AVUKATLARIN YARGI TEHDİDİNE MARUZ KALMASI KABUL EDİLEMEZ'
Hak savunuculuğu yapan birçok hukukçunun demokrasi ve adalet mücadelesi verdiği için, ezilen ve sömürülen halkların, baskı gören muhalif kurum ve demokratik kitle örgütlerinin, insan hakları savunucularının, gazetecilerin, öğrencilerin, kadınların, çocukların, LGBTİ+'ların avukatlığını yaptığı ve her koşulda hak arayışını sürdürdüğü için her zaman olduğu gibi bugün de siyasal iktidarın saldırgan ve ötekileştirici dilinin ve tutumunun da etkisi ile yargı tehdidine ve tacizine maruz kaldığı kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Hak savunuculuğu yapan avukatların, hiçbir suç unsuru içermeyen meşru mesleki faaliyetlerini yürütürken, ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olarak, sadece kamu otoritelerinin ve bağlantılı üçüncü kişi/kurumların karar ve eylemlerini eleştirmeleri nedeniyle kriminalize edilmeleri, hedef gösterilmeleri, idari veya yargısal baskılarla karşılaşmaları, gözaltına alınarak, tutuklanarak veya mahkum edilerek yargı tehdidine maruz bırakılmaları kabul edilemez.

'HAK SAVUNUCULARI MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEKTİR'
"İHSDA olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı bir şekilde hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyor, tutuklanan hak savunucusu Av. Gülhan Kaya'nın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hak savunucuları, bu baskılara hiçbir zaman boyun eğmeyecek ve hak ihlallerine karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyecektir!"