19 Eylül 2024 Perşembe

Avrupa'da yüz binler 1 Mayıs için sokağa çıktı

Avrupa'da 1 Mayıs kutlamalarına katılan işçi ve emekçiler; daha iyi yaşam ve çalışma koşulları, ırkçılığa-savaşa karşı mücadele ve Filistin halkı ile dayanışma çağrılarında bulundu.

Avrupa'da pek çok kentte yüzbinlerce işçi ve emekçi sokaklara dökülerek daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep etti.

İSVİÇRE
İsviçre'de 1 Mayıs kutlamalarına katılan on binler hayat pahalılığına, eriyen ücretlere karşı daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talebini yükselttiler ve artan barınma sorununa çözüm istediler. İsviçre Sendikalar Birliği (SGB)'nin çağrısıyla yapılan gösteriler ve kutlamalar bu yıl geçen yıllara göre daha kitleseldi. Ücret artışı talebinin yanı sıra sağlık sorunlarını gündeme alan talepler, ırkçılığa ve savaşa karşı mücadele, Filistin halkı ile dayanışma çağrıları taşınan pankart ve dövizlerde kendine sıkça yer buldu.

İSPANYA
İspanya'nın başkenti Madrid'de Gran Via caddesinde toplanan işçi sendikaları, ünlü Espana Meydanı'na gelerek yürüyüşlerini tamamladı. Gösteriye, Genel İşçi Sendikası (UGT) Lideri Jose María Alvarez Suarez ile İşçi Komisyonları Sendikası (CCOO) Lideri Unai Sordo da katıldı.

FRANSA
Fransa genelinde 250 ayrı 1 Mayıs yürüyüşü yapıldı.  İşçi sendikaları ve siyasi partilerin yanı sıra yüz binlerce insanın katıldığı yürüyüşlerde Emmanuel Macron hükümetinin işçi haklarını tahrip eden yasal girişimleri protesto edildi. Bazı kentlerde polis yürüyüşlere saldırarak çok sayıda kişiyi gözaltına aldı, eylemciler polisle çatıştı. Başkent Paris'te 1 Mayıs yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı kitlesel yürüyüşle kutlandı.

İSVEÇ
İsveç'in başkenti Stockholm'de ise 1 Mayıs mitingi aynı zamanda Filistin'e destek mitingine dönüştü, İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi.