21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa'da Newroz coşkuyla kutlandı

Avrupa'nın çok sayıda kentinde Newroz yakılan ateşlerle kutlandı.
Almanya, Danimarka, Fransa, İsviçre'nin çok sayıda ateşler yakılarak Newroz kutlandı.
 
HORSENS
 
Danimarka'nın Horsens kentinde Newroz coşkuyla kutladı. 2 bin kişinin katıldığı Newroz'da Sol Birlik (Enhedsliste) ve Avrupa parlamentosu Milletvekili adayı Nikolaj Villumsen ve Enhedsliste Milletvekili adayı Anne Hegelund birer konuşma yaptı.
 
Nikolaj Villumsen katılımcıların ve Kürt halkının Newrozununu kutladı.
 
"Şimdi Rojava'da bir devrim yaşanıyor. Bölgede dünyanın başına bela olmuş IŞİD'in son kalesi de özgürleştirildi. Daha önce olduğu gibi Erdoğan, Rojava devrimini tehdit etmeye devam ediyor. Rojava Kürtlerinin dayanışmaya ihtiyacı var. Rojava artık özgürdür, Danimarka ve Avrupa'nın Rojava'yı desteklemesi gerekir. Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve binlerce Kürt politikacı cezaevinde rehin tutuluyor" diyen Villumsen, yaklaşık 7 bin tutsağın da açlık grevi direnişine dikkat çekti.
 
Villumsen, "Biji Öcalan", "Biji Rojava" ve "Biji Leyla Güven" sloganlarıyla konuşmasını bitirdi.
 
Enhedsliste milletvekili Anne Hegelund da Newroz'u kutladı. Hegelund, "Leyla Güven 134 gündür açlık grevinde. Dünyanın bu açlık grevine gözünü açmasını sağlamamız gerekir" diye konuştu.
 
YPG sözcüsü telefonla Horsens Newrozu'nda bir konuşma yaptı.
 
YJA Star temsilci Nezahat Nebu ve YNK Danimarka temsilcisi Serdar Mihammed Şivani'nin konuşmaları ve sanatçıların sahne alması ile kutlama devam etti.
 
HAMBURG
 
DSG savaşçılarının IŞİD çetelerinin Rojava ve Kuzey Suriye'de askeri varlığına son vermesi ve elde ettiği başarı Almanya'nın Hamburg şehrinde kutlandı.
 
Haberin duyulması üzerine çok sayıda kişi Rote Flora önünde bir araya geldi. Yolu trafiğe kapatan kitle Newroz ateşi yakarak halayla DSG'nin zaferini kutladı.
 
Rote Flora binası üzerinden de havai fişekler atılırken, bütün sokak, YPG, YPJ bayrakları ile donatıldı.
 
Rote Flora'nın duvarına da açlık grevi direnişinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in pankartı asıldı.
 
BREMEN
 
Almanya'nın Bremen kentinde de Newroz kutlandı. Hozan Cömert, Tuncer Yalınkılıç, Koma Zarokên Aramê Tîgran, Vîyan Koma Şoreşê, Roja grupun sahne aldığı kutlama Bremen Üniversitesi'nde yapıldı.
 
Zülküf Gezen anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşması ardından Strasbourg'da üç ayı aşkındır açlık grevi direnişinde olan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç'un Kızı Dilan ile oğlu Rojhat Koç kısa bir konuşma yaptı.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde Newroz resepsiyonu düzenlendi. DTKM'de düzenlenen Newroz'a çok sayıda Fransız da katıldı.
 
Rennes Belediye Başkan Yardımcısı Anna Sohier, France Insoumise, Amitie Kurd de Bretagne, Mouvement de la Paix ve Kürt dostu kurumların da katıldığı resepsiyon özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.
 
Çocuk korosunun da sahne aldığı resepsiyonda katılımcılar mesajlarını verdi.
 
REIMS
 
Fransa'nın Reims kentinde de Newroz kutlandı. Newroz ateşinin yakılmasıyla halay çekilirken, kitle "Biji berxwedana Leyla" sloganı attı.
 
ZÜRİH
 
Zürih Gençlik Platformu öncülüğünde 1 Mayıs alanında başlayan meşaleli yürüyüşle Newroz kutlandı.
 
Açlık grevcileri lehine sloganların atıldığı yürüyüş boyunca üstünde açlık grevleri direnişçilerinin resimleri bulunan pankart, Öcalan posterleri ile PKK bayrakları taşındı.
 
Kent merkezinde gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş ardından 1 Mayıs alanında Newroz kutlandı. Cezaevinde gerçekleştirmiş olduğu fedai eylemle ölümsüzleşen Zülküf Gezen şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. CDK - Solothurn, Tevgera Ciwanên Şoreşger ile Kürt siyasetçi Demir Çelik burada birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Kawa'lardan günümüze süren direnişin Leyla Güven öncülüğünde bugün devam ettiği vurgulanırken "bizlere düşen onların bu direnişini sahiplenerek zafere taşımak olmalıdır" denildi.
 
Yapılan konuşmaların ardından Koma Agiri Welat çocuk folklor ekibi tarafından folklor gösterisi yapıldı. Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı.
 
LOZAN
 
Park de Montbenon alanında başlayan meşaleli yürüyüşün ardından Riponne alanında yakılan ateş etrafında Newroz kutlandı.
 
İsviçreli dost parti ve kurumlarında katılım sağladığı Newroz kutlamasında CDK adına yapılan açılış konuşması sonrası Solidarités adına Noémie Rentsch, Parti Socialiste adina Nicolas Rochat Fernandez, POP adına David Payot ile les jeunes POP (POP Gencliği) adına Lucas Schalbetter birer konuşma yaparak Newroz'u kutladı. Yapılan konuşmalarda Kürt halkıyla her zaman dayanışma içinde oldukları belirtildi ve Leyla Güven ve arkadaşlarının sürdürdüğü açlık grevlerinin enternasyonal bir direnişe örnek olduğu söylendi. Yapılan konuşmalar sonra Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi.
 
ZÜRİH
 
Helvetiaplatz'da bir araya gelen çok sayıda kişi meşalelerle yürüyüş gerçekleştirdi. Açlık grevi direnişçilerinin eylemlerini sahiplenen sloganlar atıldığı yürüyüşe çok sayıda İsviçreli sol parti ve kadın örgütleri katıldı. Yürüyüş sonrası tekrar Helvetiaplatz'a gelen kitle, Leyla Güven, Zülküf Gezen, hapishanelerdeki açlık grevi direnişçileri ile şu an açlık grevi direnişinde olanlar adına barış anaları tarafından Newroz ateşi yakıldı. Newroz kutlaması ateş etrafında direniş halaylarıyla devam etti.
 
ST. GALLEN
 
St. Leonnard meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş üzerlerinde açlık grevleri direnişçilerinin fotoğrafları bulunan "Öcalan için süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeler" pankartı arkasında gerçekleştirildi. Newroz'a ve açlık grevi direnişlerine yönelik sloganların atıldığı yürüyüş sonrası tekrar St. Leonard meydanında Newroz ateşi yakıldı.
 
BERN
 
Bern'de Schützenmatte alanında bulunan Newroz çadırında kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Rojava devrimine yönelik bilgilendirme ve sunumun yapıldığı etkinlikte ayrıca Kürt mutfağı İsviçrelilere tanıtıldı. Vengê Destar ve Grup Lelo tarafından verilen müzik dinletisi ve çekilen halaylarla etkinlik sonlandırıldı.
 
PARİS
 
Paris'in en büyük üniversitelerinden birisi olan Saint-Denis Üniversitesi'nde öğrenciler Newroz'u kutladı.
 
Newroz kutlaması, YXK-JXK'nin organizesiyle, üniversite bahçesinde, yüzlerce gencin katılımı ile gerçekleşti.
 
Öğrenci gençliğinin yaptığı kutlamaya, Strasbourg'da süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Deniz Sürgüt de skype ile katıldı. Coşkuyla karşılanan bağlantıda Sürgüt, gençlerin Newroz bayramını kutlayan bir konuşma yaptı.
 
Kutlama sırasında gençler, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan için dilek fenerleri de yaktı. Kutlama alanını rengarenk fenerlerle donatan gençler, dilekleriyle birlikte balonları gökyüzüne bıraktı.
 
Üniversite bahçesinde, saatlerce çekilen halaylarda, gençlere Diyar Mehrovi ve Grup Munzur da türküleriyle eşlik etti.
 
Kutlama, "Biji Serok Apo" sloganları ve zılgıtlarla sona erdi.
 
BERLİN
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de Newroz kutlamaları haftaya yayılarak devam ediyor. Kürdistan Aileler Birliği, Yekitiya Malbaten Kurdıstane (YEKMAL) ve DEST-DAN Kadın Meclisi'nin ortaklaşa organize ettiği Newroz resepsiyonu Passionkirche'de yapıldı.
 
Resepsiyonun açılış konuşmasını YEKMAL adına Günay Darıcı ve DEST-DAN Kadın Meclisi adına da Melek Yula yaptı.
 
Kürtçe ve Almanca olarak Kürt halkının ve dostlarının bayramını kutlayan temsilciler Newroz'un anlam ve önemi hakkında da açıklamalarda bulundu.
 
Daha sonra sırayla Federal Almanya Parlamentosu Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Hakan Taş, HDP eski milletvekili Sibel Yigitalp, Ağrı eski belediye başkanı Hüseyin Yılmaz, Anna Kuntze, Holger Spöhr, Elke Dangeleit birer konuşma yaptı.
 
Resepsiyonda Koma Govende – Faraşin, Grup Eylo ve Ruken Kardaş da sahne aldı.
 
KASSEL
 
Almanya'nın Kassel kentinde ise açlık grevi direnişçileri Ömer Bağdur ile Cemal Kobanê, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi.
 
Birbirlerinin Newrozu'nu kutlayan açlık grevi direnişçileri, eylemlerinde de başarı dileklerini iletti.
 
MANNHEİM
 
Almanya'nın Mannheim kentinde de Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı. Ali Xerzan, DTKM folklor ekibi Koma Zarokên Rojê'nin de sahne aldığı kutlama, DKTM'den Ramazan Özüak açılış konuşmasını yaptı.
 
Öcalan'a yönelik tecridin kırılması amacıyla Tekirdağ Cezaevi'nde fedai eylem yapan Zülküf Gezen anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlik yerine Strasbourg grevcilerinin fotoğraflarının olduğu pankart da asıldı.
 
Ronahi ve Berivan'ın da eylemlerini yaptığı yerde anıldığı etkinlik, Altefeurwach'da Newroz ateşinin yakılması ile devam etti.
 
Kurumların mesajlarını ilettiği etkinlikte sık sık, "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Kutlama halaylarla sona erdi.