21 Eylül 2024 Cumartesi

Avrupa kentlerinde coşkulu Newroz kutlaması

Avrupa'nın çok sayıda kentinde Newroz kutlandı, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit protesto edildi.
Avrupa'nın çok sayıda kentinde Neqroz kutlandı, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit protesto edildi.
 
HAMBURG
 
Almanya'nın Hamburg kentinde Newroz büyük bir coşku ile kutlandı. Altona semtinde bir araya gelen kitle, Zülküf Gezen şahsında tüm Newroz şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.
 
Bin kişinin katıldığı kutlamada kitle meşalelerle yürüyüşe başladı. Yürüyüşte bir konuşma yapan Sol Parti Hamburg Milletvekili Martin Dolzer, Newroz'un Kürt halkı için direnişi ve zulme başkaldırıyı ifade ettiğini söyledi.
 
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümünde kilit rol oynadığını vurgulayan Dolzer, Alman hükümetinin PKK yasağını kaldırması gerektiğini belirtti.
 
Abdullah Öcalan ile DEV-DEM'in dev bayraklarını taşıyan kitle, "Biji Newroz", "Biji berxwedana zindana", "Es Lebe Öcalan", "Es Lebe PKK" sloganları attı.
 
Yürüyüşün ardından Sternschanze'de ateş yakılarak Newroz halayı çekildi.
 
DUISBURG
 
Almanya'nın Duisburg kentinde "Tecridi kıralım faşizmi yıkalım Kürdistan'ı özgürleştirelim" şiarıyla Newroz kutlandı. Duisburg DKTM çağrısıyla August-Bebel Platz'da toplanan kitle, saygı duruşunda bulundu. Duisburg'da 67 gündür açlık grevi direnişinde olan Mustafa Tuzak, slogan, zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı.
 
Kutlama konuşmalar ardından Koma Şehit Rizgar grubunun sahne alması ve çekilen halaylarla devam etti.
 
STUTTGART
 
Almanya'nın Stuttgart kentinde de Newroz meşaleli yürüyüş ile kutlandı. Yürüyüş boyunca Öcalan'a uygulanan tecrit protesto edilirken, açlık grevi direnişlerine de dikkat çekildi.
 
"Berxwedan jîyane", "Leyla Güven onurumuzdur", "Es liebe Öcalan", "Bîjî Serok Apo" sloganlarının atıldığı yürüyüşte Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Zülküf Gezen'in direnişi de selamlandı.
 
Mazlum Doğan'ın posterinin de taşındığı yürüyüş Kobanê meydanına halaylarla sona erdi.
 
AACHEN
 
Almanya'nın Aachen kentinde Newroz kutlandı. Pontor caddesinde bir araya gelen çok sayıda kişi Öcalan'ın posterlerinin yanı sıra MLKP'liler ise "Zülküf Gezen ölümsüzdür" pankartıyla kutlamaya katıldı. Meşalelerle "Newroz pîroz be", "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
 
Elliessenbrunnen Meydanı'na gelen kitle burada saygı duruşunda bulundu. Kürt Toplum Merkezi ve MLKP adına yapılan konuşmalarda Leyla Güven ve açlık grevindekiler selamlandı. Yakılan Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi. Bu yıl Franfurt kentinde yapılacak merkezi Newroz’a çağrıyla eylem sona erdi.
 
SAARBRÜCKEN
 
Almanya'nın Saarbrücken kentinde de kitlesel bir şekilde Newroz kutlandı. Europa Galeri'nin önünden başlayan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Alman sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileri de eylem içinde bir eylem yaparak PKK yasağının kaldırılması talebinde bulundu.
 
Almanya'da yasaklanan bütün bayrakların fotoğrafının olduğu bir pankart taşıyan Aktion Dritte Welt Saar ve Saarland mülteciler kurumu temsilcileri eylemleri ile yine kriminalizasyon siyasetini gündeme getirdi.
 
Aynı pankartı taşıyan Die Linke milletvekili Profesör Dr. Heinz Bierbaum yaptığı konuşmada, "Türkiye'de yaşanan faşizmin ve baskıların sorumlusu Alman hükümetidir. Özellikle bu sorumluluğu Türk devleti ile silah ticareti yaparak sergiliyor" dedi.
 
DKTM Eşbaşkanı Dexil İbrahim ise konuşmasında açlık grevi direnişçilerini selamladı. Bu yürüyüşün sonunun elbette zafer olacağını vurgulayan İbrahim, Kürt halkını kesintisiz eyleme davet etti.
 
Konuşmalar ardından meşaleli yürüyüş yapan kitle, geleneksel Newroz ateşini yaktı, halaylarla kutlamayı sürdürdü.
 
FRANKFURT
 
Frankfurt'ta Newroz kutlaması DTKM'de yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı kutlama saygı duruşu ile başladı. Açlık grevi direnişçilerinin eylemlerinin selamlandığı konuşmalar ardından kitle Newroz ateşi etrafında halay çekti.
 
FREIBURG
 
Almanya'nın Freiburg kentinde de Newroz kutlandı. Alte Synagoge Meydanı'nda bir araya gelen  yüzlerce kişi yaktıkları meşalelerle şehir merkezine doğru yürüyüş geçti.
 
Ellerindeki meşalelerle "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları atan kitle, tekrar Alte Synagoge Meydanı'na dönerek Newroz ateşini yaktı. Kutlama Newroz ateşi etrafında halay çekilerek geç saatlere kadar devam etti. 
 
GIESSEN
 
Giessen kentindeki Newroz kutlaması ise fedai eylem yapan Zülküf Gezen'e adandı. Giessen Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından organize edilen etkinlik Berliner Platz'da başladı. Açlık grevi direnişlerine dikkat çekilen yürüyüş boyunca ,"Bijî Serok Apo" ve "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a" statü sloganları atıldı. Yürüyüş Newroz alanı Kirchenplatz'da sona erdi. 
 
Newroz alanında, saygı duruşu ardından günün anlamına ilişkin Almanca, Kürtçe konuşmalar yapıldı. Sonrasında Şehit Anaları ve Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu (FCDK-KAWA) Eşbaşkanı Nazlı Turan tarafından Newroz ateşi yakıldı. Sanatçılar Dîndar ve Ali Gawan'ın stranları ile halk halaya durdu. 
 
Etkinlik boyunca "Bijî Serok Apo", "PKK halktır, halk burada" sloganları atıldı.
 
WUPPERTAL
 
Almanya'nın Wuppertal kentinde Newroz'u kutlamak için kitle yürüyüş düzenledi. Kent merkezinin en işlek yeri olan Ctiy Arkaden önünde toplanan kitle saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. Ellerindeki erbanelerle yürüyüşe ayrı bir renk katan kadınlar, sanatçı Ronî Erez'in söylediği stranlara eşlik ederek renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüş boyunca "Newroz pîroz be", "Leyla Güven", "Bijî berxwedana zindanan", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî serok Apo" sloganlarını atan kitle, yürüyüşün ardından halaylar çekerek kutlamayı sonlandırdı.
 
NÜRNBERG
 
Almanya'nın Nürnberg kentinde yüzlerce kişi açlık grevlerine destek için yaptığı yürüyüş ardından Newroz'u kutladı. Aufsesseplatz'da başlayan yürüyüşte, "Öcalan'a özgürlük", "Biji berxwedana zindana", "Zülküf Gezen onurumuzdur" pankartları ve açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte "Biji berxwedana zindana", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Yürüyüş Newroz'un kutlandığı Fest Plarrer alanına kadar yapıldı.
 
Yüzlerce kişi alanda başta Zülküf Gezen ve tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ardından Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra Öcalan üzerindeki ağır tecride karşı 55 gündür açlık grevinde olan Şiyar Xelîl konuştu.
 
Konuşmasında Zülküf Gezen'i anarak başlayan Xelil, "Arkadaşımız Newroz ateşini gürleştirdi. Newroz direniştir, zulme başkaldırıdır. Newroz bir direniş ruhu yaratmıştır, bu Newroz'da direnişi daha yükselmelidir" dedi. Xelil konuşmasında daha sonra tüm Kürdistanlıları Frankfurt'ta yapılan Newroz kutlamasına katılım çağrısında bulundu.
 
Yapılan konuşmalar ardından yüzlerce kişi Newroz ateşi etrafında söylenen direniş şarkıları eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar halaylar çekti.
 
BONN
 
Almanya'nın Bonn kentinde de Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinen Ciwanên Şoreşger'in çağrısı ile Newroz kutlandı. Kent merkezinde Newroz ateşi yakan yüzlerce kişi, geç saatlere kadar halay çekti. "Biji Serok Apo" ve açlık grevi direnişçileri ile dayanışma sloganları atıldı.
 
STRASBOURG
 
Fransa'nın Strasbourg kentinde Newroz kutlandı. Strasbourg'da devam eden ve 94. gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin ortaya koyduğu direniş ruhuyla, Republique Meydanı'nda bir araya gelen kitle Newroz'u kutladı.
 
PKK, YPG, YPG ve Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın bayraklarını ve meşale taşıyan kitle, zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde Place Kleber yürüdü.
 
Partizan, ATİK, DİDİF ve Tecride Karşı Yaşam Platformu'nun katıldığı yürüyüş ve kutlamada "Bijî Serok Apo", "Newroz piroz be", "Hepimiz Leyla'yız" sloganları atıldı.
 
Palece de Kleber'de ise taşınan meşaleler bir araya getirilerek Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi etrafında halay tutularak devam edilen Newroz kutlamalarına 23 Mart Cuma günü devam edilecek.
 
BORDEAUX
 
Fransa'nın Bordeaux kentinde yüzlerce kişi Newroz vesilesiyle düzenlenen meşaleli yürüyüşe katıldı. Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak, Leyla Güven'in ve Zülküf Gezen'in direnişini sahiplenmek ve Newroz'u kutlamak amacıyla meşaleli yürüyüş düzenledi.
 
Şehir merkezine kadar yapılan yürüyüşte, "Zülküf Gezen ölümsüzdür", "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı. Place Victoire'a ulaşan kitle başta Zülküf Gezen olmak üzere tüm özgürlük şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından direniş marşları ve şarkıları eşliğinde çektikleri halaylarla eylemine devam etti.
 
Newroz'un direniş geleneğine layık olma ve Pazar günü yapılacak Newroz etkinliğine katılım çağrısı yapıldı.
 
DRANCY
 
Fransa'nın başkenti Paris'in Drancy banliyösünde de Newroz kutlandı. Drancy Demokratik Toplum Merkezi (DTM) önünden, yaktıkları meşaleler ile yürüyüşe geçen kitle, Öcalan ve Mazlum Doğan'ın posterlerinin yanı sıra, "Newroz kutlu olsun" yazılı pankart taşıdı.
 
"Biji Serok Apo", "Şehid namirin" sloganlarının atıldığı yürüyüş, Drancy Belediye binası önüne kadar sürdü. Burada ise kutlama yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlama, konuşmalar ve halaylarla devam etti.
 
RENNES
 
Fransa'nın Rennes kentinde ise bir yürüyüş düzenlendi. Charles de Gaulle Metrosu'ndan başlayan yürüyüş, République Meydanı'na kadar sürdü. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmayla Newroz kutlanıp, Newroz şehitleri anlatıldı. Konuşmada, açlık grevleri de selamlandı.
 
EVRY
 
Evry'de de DTM önünde toplanan Kürtler, Grigny Postanesi'nin önüne kadar meşaleli yürüyüş yaptı. Öcalan, YPG ve PKK flamalarını taşıyan yürüyüşçüler, "Öcalan'a özgürlük", "Kahrolsun Erdoğan" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganlarını attı.
 
Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan direnişçilerin dövizlerinin de taşındığı yürüyüş boyunca, "Yaşasın zindan direnişi" sloganlarıyla da açlık grevi selamlandı.
 
Kutlama saygı duruşu, konuşmalar ve halaylarla sona erdi.
 
VİLLİERS-LE-BEL
 
Villiers-le-Bel Tren Garı'nda bir araya gelen kitle, buradan başlayarak bölgedeki DTM'ne kadar meşaleli yürüyüş yaptı. "Öcalan'a özgürlük" pankartı taşıyan kitle, Leyla Güven ve açlık grevindeki tüm tutsakların özgürlüğünü talep eden sloganlar atıldı. Kutlama, halaylarla devam etti.
 
LYON
 
Fransa'nın Lyon kentinde de meşaleli bir yürüyüş ile Newroz kutlandı. Place Bellecour'dan başlayan yürüyüş Mezopotamya Kültür Derneği'nin bulunduğu meydanda sona erdi. Ardından da kitle kutlamaya geçti. "Biji Newroz", "Katil Erdoğan, terörist sensin", "Yaşasın zindan direnişimiz" ve "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları atıldı.
 
Eyleme Assaciation Iséroise des amis des Kurdes, Amitie Kurdes Lyon, Assaciation France Kurdistan, MJCF du Rhône, NPA Rhône kurumları da destek sundu. Kutlama halaylarla sona erdi.
 
MANTES LA JOLIE
 
Paris'in Mantes la Jolie banliyösünde de Newroz vesilesiyle meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. Öcalan'a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridin de protesto edildiği eylemde açlık grevi direnişçileri de selamlandı.
 
Zülküf Gezen ile Leyla Güven'in maskelerini taşıyan kitle, sloganlarla kent merkezinden geçerek, kilise önünde toplandı. Newroz ateşi etrafında çekilen halaylar ve yapılan konuşmalarla kutlama sona erdi.
 
MARSİLYA
 
Fransa'nın Marsilya kentinde de Newroz kutlandı. Canabiere Meydanı'nda bir araya gelen kitle Vieux Port'a kadar meşalelerle yürüdü.
 
Mazlum Doğan, Öcalan ve açlık grevi direnişçilerinin pankartları, PKK flamaları ile yürüyen kitle, kutlamaya bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. DTM adına yapılan konuşmadan sonra Newroz ateşi yakıldı.
 
TEV-ÇAND sanatçısı Hozan Menal sahne aldığı kutlama halay ve sloganlarla sona erdi.
 
BASEL
 
İsviçre'nin Basel kentinde meşaleli bir yürüyüş ile Newroz kutlandı. Açlık grevi direnişçilerinin de selamlandığı yürüyüş Claramatte Park alanında gerçekleştirildi.
 
"Zülküf Gezen, Öcalan'a yönelik tecride karşı Türkiye cezaevinde fedai eylem gerçekleştirmiştir" pankartı arkasında yürüyüşe geçen kitle, sık sık "Şehid namirin, "Biji Serok Apo", "Bijî berxwedana zîndanan" sloganları atarak meşalelerle yürüdü.
 
Kitle, Newroz'u ise Barfüsserplatz'da kutladı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada, Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivisti yaptığı konuşmada, Gezen'in ve açlık grevi direnişçilerinin eylemlerini selamladı ve "Mücadeleyi yükselterek Önderliğimizi ve Kürdistan'ı özgürleştireceğiz" dedi.
 
İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada ise 25 Pazartesi günü Strasbourg'ta kadınlar öncülüğünde sürdürülecek olan dönüşümlü açlık grevlerine katılım çağrısı yapıldı. Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu adına Hüseyin Yeter ise yaptığı konuşmada "Newroz'un görkemli ve onurlu direniş bayrağı bugün bedenini açlığa yatıranların ve bu uğurda ölümü göze alanların elindedir. Bizlere düşen bu direnişi sahiplenmek olmalıdır" dedi.
 
Yapılan konuşmaların ardından yakılan Newroz ateşi etrafında direniş halayları çekildi.
 
LUZERN
 
İsviçre'nin Luzern kentinde yapılan yürüyüşte üzerinde Newroz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu "Newroz piroz be" yazılı pankart arkasında yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca açlık grevi direnişçileri lehine atılan sloganların atıldı. Yürüyüş sonrası Helvetiaplatz'da Newroz kutlaması gerçekleştirildi.
 
CENEVRE
 
Cenevre kentinde de gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşle Newroz kutladı.
 
ST. GALLEN
 
İsviçre'nin St. Gallen kantonunda bulunan Landegg iltica kampında Partizan ve PKK taraftarları Newroz'u kutladı. Kampta bulunan Bakur, Başur, Rojhelat ve Rojava'lıların yanı sıra Arap, Afgan, Fars ve Arnavutluk haklarının katılımı ile kitlesel şekilde gerçekleştirildi. Kutlamada atılan sloganlarla açlık grevi direnişlerine dikkat çekildi.
 
DEN HAAG
 
Hollanda'nın Den Haag kentinde geleneksel Newroz ateşi yarıldı. Meşaleli Newroz yürüyüşü boyunca "Biji Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı.
 
Kitle, Newroz'un kutlanacağı alana geldi. Newroz ateşinin yakılması ve söylenen şarkılar eşliğinde halayların çekilmesi ile kutlama sona erdi.
 
GELEEN
 
Hollanda'nın Geleen kentinde de Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Newroz ateşinin kitlesel olarak yakılması ardından yapılan konuşmalarda Utrecht kentinde meydana gelen saldırıda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.
 
DEM-NED adına yapılan konuşmada Newroz'un Kürtler için direniş sembolü olduğu belirtildi. 24 Mart'ta Druten'de yapılacak Newroz kutlamasına davet ardından kutlama slogan ve halaylarla devam etti.
 
VİYANA
 
Avusturya'nın başkenti Viyana'da da Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı. Devlet Operası Meydanı'nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan kutlamada DKTM adına Ahmet Zirek bir konuşma yaptı. Zirek, Zalim Dehak'a karşı Demirci Kawa nasıl direnip kazandıysa günümüzün Dehakı'na karşı da Zülküf Gezen'in Leyla Güven'in direnişlerinin kazanacağını belirtti.
 
Kitle, konuşmanın ardından kutlamanın yapılacağı Resel Park'a doğru yürüdü.
 
"Biji Newroz", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana Efrîne", "Biji berxwedana YPG", "Biji berxwedana gerilla" sloganları atan kitle, Öcalan, Mazlum Doğan ve açlık grevi eylemcilerinin resimlerini taşıdı.
 
Resel Park'ta da Viyana'daki açlık grevi direnişçileri Şivan Ağaoğlu ve Sultan Yiğit Newroz ateşini yaktı.
 
Müzik eşliğinde geç saatlere kadar halayların çekildiği kutlama etkinliği geç saatlere kadar sürdü.
 
LİNZ
 
Avusturya'nın Linz kentinde Newroz meşaleli yürüyüşla kutlandı. Linz merkezinde bulunan Schiller Parkında bir araya gelen kitle Linz ana meydanına Kürtçe şarkılar eşliğinde, zılgıtlarla meşaleli bir yürüyüş düzenledi.
 
Halay ve müziğin hiç susmadığı kutlamada hafta sonu yapılacak Newroz kutlamasına katılım çağrısı ile sona erdi.
 
GRAZ
 
Avusturya'nın Graz kentinde Griesplatz'da bir araya gelen kitle Newroz'u ateş yakarak kutladı.
 
DKTM tarafından organize edilen etkinlik devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Şehit ailelerinin yaktığı ateş etrafında Koma Media'nın müzikleri eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sona erdi.
 
STOCKHOLM
 
Leyla Güven ve fedai eylemi sonucu yaşamını yitiren tutsak Zülküf Gezen ve açlık grevlerindeki tüm eylemcileri sloganlar atarak selamladı.
 
Rolambshov Parkı'nda bir araya gelen kitle parkın ortasına Newroz ateşini yaktı. Sanatçı Gürsel Dayan'ın söylediği Kürtçe marşlar ve türküler eşiğinde hep birlikte halaya duran kitle "Be Serok jiyan nabe", "Biji Serok Apo" ve "Öcalan'a özgürlük" gibi Kürt halk önderine destek veren ve serbest bırakılmasını isteyen sloganlar attı.