22 Eylül 2024 Pazar

Avrupa 1 Mayıs: Adil ve dayanışmacı Avrupa

1 Mayıs'ta Avrupa kentlerinde sokaklara çıkan emekçiler, Avrupa sermayesinin hak gasplarına yönelik politikalarını protesto etti, "adil ve dayanışmacı Avrupa" istedi. Türkiye ve Kürdistanlı örgütler de, açlık grevi direnişini, Avrupalı emekçilerin gündemine taşıdı.
İşçiler ve emekçiler, Avrupa kentlerinde de 1 Mayıs'ta sokağa çıktı. Avrupa sermayesinin hak gasplarına yönelik politikalarını protesto eden emekçiler, "adil ve dayanışmacı Avrupa" talebinde bulundu. Türkiye ve Kürdistanlı örgütler de, açlık grevi direnişini, Avrupalı emekçilerin gündemine taşıdı. 
 
ALMANYA
 
Almanya'da emekçiler tüm kentlerde 1 Mayıs için sokaklara çıktı. 
Hamburg'ta binlerce Dammtor'da buluşarak, Oster Caddesi'ne yürüdü. Türkiyeli örgütler, açlık grevine ilişkin pankartlar taşıdı, "Leyla Güven yaşasın, direnişe ses ver" sloganlarını attı.
 
Mitingde öne çıkan gündem ise; Avrupa Parlamentosu seçimleri ve dayanışma oldu.  "Dayanışma, adaletli Avrupa" sloganı öne çıkarken, ırkçılığa karşı mücadeleye de dikkat çekildi. "Savaşa hayır" pankartıda taşındı. 
 
Stuttgart kentinde Marienplatz'da bir araya gelen binlerce kişi, Marktplatz'a yürüdü. Sendikaların önde yer aldığı korteje, anti faşist örgütlerde katıldı.  Kürdistanlılar ve dostları da eyleme kendi renkleriyle katıldı.  Eylemde, tecride karşı başlatılan açlık grevi eylemlerine de dikkat çekildi. 
 
 
Ulm'de DGB sendikasının önünde bir araya gelen 2 bini aşkın kişi, kent merkezinde yürüyüş yaptı. 
"Dayanışma ve Eşit Hakların Hakim Olduğu Bir Avruğa İçin" şiarıyla düzenlenen yürüyüşe, Alman sendikaların yanı sıra  Sol Parti, SPD, MLPD, Rebell, DKP, Antifa, Yeşiller de katıldı. 
 
DGB binasının önünde son bulan yürüyüşe  ADHF, AGİF, ATİF, HDK-Ulm, DKTM, Partizan, DİDF, MLKP, TKP/ML, HDB, Alevi Kültür Merkezi, HDK, HDP, Halk Cephesi, SYKP katıldı. 
 
Konuşmacılar, Almanya'nın yanı sıra, tüm dünyada yaşanan gelişmelere değinirken, 1 Mayıs şiarına uygun bir şekilde "Dayanışma ve eşit haklar" vurgusunda da bulundu. Ulm belediye Başkanı Günter Czisch'in ardından demokratik mülteci örgütlerin adına Cengiz Doğan konuştu.
 
Almanya'daki göçmen sorunlarına ağırlıklı olarak değinen Doğan, savaşların sorumlusunun emperyalistler olduğunu vurguladı, "Emperyalistler yoksul halkların üzerinden kirli ellerinizi çekin" dedi.  Gazeteci Meşale Tolu'nun yaşadığı tutukluluğa dikkat çeken Doğan, tutuklu gazeteciler ile dayanışma çağrısında bulundu. Açlık grevi direnişine de dikkat çeaken Doğan, "Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da süren açlık grevlerine sesiz kalmayalım" dedi. Ver.di Sendikası Bölge Başkanı Martin Gross'un konuşmasının ardından müzik dinleti yapıldı.
 
Berlin'de dün akşam başlayan 1 Mayıs kutlamaları bugün kentin birçok semtinde sürdü. 
 
Her yıl 30 Nisan akşamı geleneksel yapılan 1 Mayıs'ı karşılama yürüyüş ve eylemlerine bu yılda binlerce kişi katıldı. 
 
1 Mayıs günü ise sabah saatlerinde Alman Sendikalar Birliği'nin çağrısını yaptığı yürüyüşe 13 bin kişi katıldı.
 
DGB binası önünde başlayan yürüyüşe sendikaların yanı sıra, dünyanın birçok ülkesinden göçmenler de bayrakları ve pankartlarıyla yerini aldı. 
 
AvEG-Kon güçleri ''Kapitalizme, faşizme ve tecride karşı birlikte mücadele edelim'' pankartıyla mitinge katıldı. 
 
 Aynı gün 2 semtte Neonazilerin yapmak istedikleri yürüyüşleri engellemeye yönelik yürüyüşler ile  2 ayrı semtte de ayrı 1 Mayıs yürüyüşleri vardı. 
 
Berlin'de akşam saatlerinde yapılacak olan Devrimci 1 Mayıs yürüyüşünün daha kitlesel geçmesi bekleniyor.
 
Osnabruck kentinde de sendikalar öncülüğünde bir araya gelen binlerce işçi, renki görüntüler oluşturdu.  Eyleme katılan Kürdistanlılar ve dostları da hem tecridi protesto etti, hem de işçilerin hak mücadelesini sahiplendi. 
 
Bonn'daki 1 Mayıs kutlamaları ise belediye binası önünde yapıldı
 
Bielefeld, Dusseldorf, Meinz, Wuppertal, Heilbronn, Hagen, Köln, Munster, Hannover'de de 1 Mayıs için mitingler yapıldı.
 
Mannheim'da sendikaların düzenlediği mitinge AGİF, Young Struggle, Kürt Toplum Merkezi, ATİK, ADHK, SKB de katıldı.
MLKP ve KKÖ kortejlerinde, "Baran Serhat ölümsüzdür", "Yaşasın 6. Kongremiz", "Bıji Berxwedana zindana" sloganları atıldı. KGÖ üyeleri ise bildiri dağıttı.
 
Köln'de, DGB önünde toplanan kitle, kortejlerle Heumark'a yürüdü. 
İşten atılan Ford işçileri, 1 Mayıs'ta yerini aldı. Ayrıca, ekolojik yıkıma karşı mücadele yer alan örgütler ile Komala, AVEG-KON, AGİF, YS, SKB, MLPD, MLKP, KKÖ'nün de aralarında olduğu çok sayıda örgüt mitinge katıldı.
 
Türkiye ve Kürdistanlı örgütler, miting boyunca hapishanelerde tecride karşı süren direnişe dikkat çekti, dayanışmanın büyütülmesini istedi.
 
MLKP  6. KONGRESİ SELAMLANDI
 
Pankart ve flamalarla 1 Mayıs'a katılan MLKP'liler, Rojava'da şehit düşen  Bayram Namaz'ın (Baran Serhat) fotoğraflarının olduğu pankart açtı, "Baran Serhat ölümsüzdür" sloganını attı. 
 
MLKP 6. Kongresi'nin selamlanarak, "Faşizmin saldırılarına, Baran Serhat yoldaşın katledilmesine karşı partimiz, cüretle yürüyerek faşizmden hesap soracağını 6. Kongremizle ilan etmiştir" denildi. Yürüyüş boyunca, "Yaşasın 6. Kongremiz", "Yaşasın partimiz MLKP'', "Yaşasın 2. KKÖ Konferansımız'' sloganları atıldı. 
 
Aachen'da Kürt Toplum Merkezi ve AvEG- Kon tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde tecrid protesto edildi.
 
AVUSTURYA
 
Devrimci Enternasyonalist 1 Mayıs Komitesi'nin çağrısıyla emekçiler Viyana Operası binasının önünde toplandı. AvEG-Kon, SKB, Yeni Kadın, ADHK ve Halk Cephesi de eyleme katıldı.
 
AvEG-Kon üyeleri, Leyla Güven'in öncülüğünde devam eden açlık grevine ilişkin pankartlar taşıdı.
 
Yapılan konuşmalarda, kapitalist sömürü düzenine karşı öfke dile getirilirken, Avusturya'daki hak gasplarına karşı mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapıldı. Avrupa'daki açlık grevleri ile dayanışma çağrısı da öne çıktı.
 
AvEG-Kon ve SKB'liler, "Rojava'yı savunalım", "Kadınlar birlikte güçlü", "Homo-bi-transfobiye karşı dur" pankartları taşıdı. MLKP ve TKP-ML'liler pankark açarken, MLKP'nin 6. kongresi ile KKÖ'nün 2. Kadın Konferanı selamlandı. Yürüyüş Sigmend Freud Parkı'nda piknik ile sona erdi.
 
YUNANİSTAN
Birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, Yunanistan'da da coşkuyla kutlandı.
 
Politeknik Üniversitesi önünde bir araya gelen kitle önce Syntagma Meydanı'na ardından Akademia Meydanı'na yürüdü. Anarsistler, emek, kadın, çevre, mülteci örgütlerinden binlerce kişi yürüyüşe katıldı. Binlerce kişi sloganlarında adalet, eşitlik ve özgürlük taleplerini yineledi.
 
Yürüyüşe DKP, MKP, MLKP, TKP/ML, PKK, SYKP, TKP-ML ve Yunanistan Eylem Birliği katıldı.  "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Yaşasın zindan direnişimiz" yazılı pankartlar taşınırken,  kitle sık sık, "Leyla Güven onurumuzdur", "Yasasın 1 Mayıs Biji Yek Gulan", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarını attı. 
 
Yürüyüşte, Leyla Güven başta olmak üzere açlık grevi ve ölüm orucu eylemcileri alkışlarla ve sloganlarla selamlandı. Direnişi anlatan bildiriler dağıtıldı.
 
Yürüyüşte MLKP'nin 6. Kongresi selamlanırken yapılan konuşmalarda, "Dünya proletaryasının bu onurlu gününde dünya komünist hareketinin Türkiye ve Kürdistan bölüğü olan partimiz MLKP, işçi sınıfı ve ezilenlere, kadınlara, gençlere 6.kongresini armağan etti" denildi. 
 
Kongrenin, dünya halklarına daha büyük kavgalara hazırlanma sözü olduğu ifade edilen konuşmada, "Faşizmin böylesine pervasızlaştığı bir dönemde gerçekleşen bu kongre aynı zamanda MLKP'nin devrim mücadelesindeki ısrarının parolasıdır. Kongremizi Yunanistan'da 1 Mayıs alanında partimizin kızıl bayrağı ve şehitlerimizin denetleyen bakışları altında selamlıyoruz" ifadeleri yer aldı. 
 
Konuşmanın ardından "Şan olsun 6.kongremize", "Devrimin zaferi için yaşasın partimiz MLKP", "Baranların izinde yürüyoruz zafere" sloganları atıldı. 
 
Yürüyüşün ardından Exarchia'nın ara sokaklarında anarşistler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.
 
BELÇİKA
 
Brüksel'de 1 Mayıs kutlamalar için binlerce kişi bir araya geldi. 
Kızıl Yardım Örgütü, MLKP, Kürt Hareketi, SKB, Halkevi'nin de aralarında olduğu örgütler La Place Rouppe Meydanı'na yürüdü. 
 
Alanda SKB ve Halkevi, açlık grevi ve ölüm orucuyla dayanışma için çadır açtı, bildiri dağıttı. 
 
Ayrıca AvEG-Kon'un direnişe ilişkin hazırladığı dosyalar, emek örgütlerine iletildi.
 
İNGİLTERE
 
Londra'da 1 Mayıs coşku ile kutlandı. 
 
Mark Kütüphanesi'nin önünde toplanan kitle yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, açlık grevinde olan tutsakların resimleri taşındı, sloganlar atıldı. Yapılan konuşmalarda kapitalizmin barbarlığı karşısında tek çözümün sosyalizm olduğu belirtildi, mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapıldı.
 
Demokratik Güç Birliği adına konuşma yapan SKB temscilsi, İmralı'daki tecride karşı Leyla Güven ve binlerce tutsağın açlık grevi ve ölüm orucunda olduğunu hatırlattı, "Zindan direnişini büyütelim" dedi. 
 
MLKP 6. Kongresi ve Komünist Kadın Örgütü'nün 2. Konferansı'nın duyurusu yapıldı. Yapılan konuşmalarda, göçlenlere MLKP saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.