24 Eylül 2024 Salı

AVEG-KON kampında Marksist Teori yazarı Hüseyin Yeter ile söyleşi

AVEG-KON yaz kampında yapılan söyleşide konuşan Marksist Teori yazarı Hüseyin Yeter, devrimcilerin sınıf mücadelesini politik özgürlük mücadelesiyle buluşturması gerektiğini vurguladı.

AVEG-KON 7. yaz kampında Türkiye'de devrimci durum ve olanaklar üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Marksist Teori dergisi yazarı Hüseyin Yeter bu söyleşide, 2 yıldan uzun bir süredir sürekli olarak seçimlerin tartışıldığına dikkat çekerek sokak hareketinin zayıfladığını ifade etti.

Yeter, antifaşist direnişin eksikliğini ve devrimci hareketin aktif olamamasının sonuçlarını vurgulayarak, aday çıkarma konusunda önemli taktiksel hatalar yapıldığını belirtti. Kendi adaylarını gösterme çabalarının da HDP içerisindeki bazı bileşenleri ikna edemediğini ifade etti. Parlamento ve seçimlerin, devrimci siyasetin merkezinde duramayacağını, sadece sınıf mücadelesinin bir parçası olduğunu dile getiren Yeter, herhangi bir burjuva blokuna entegre olunmaması gerektiğini vurguladı.

Yeter ayrıca, AB ile ilişkiler ve demokratikleşme umudu konusunda çeşitli liberal çevrelerin beklentilerinin yanıltıcı olduğunu ve AB içinde sağcı, faşist ve gerici bir dalganın yaşandığını belirtti. Yeter, Türkiye'deki seçim sonuçlarının meşruiyetinin sorgulandığına ve umutsuzluk ile güvensizliğin arttığına dikkat çekti.

DEVRİMCİ HAREKET KENDİNİ YENİDEN ÜRETME KRİZİ YAŞIYOR
Hüseyin Yeter, devrimci hareketin son yıllarda kendini yeniden üretemediğini, kitlelerle olan ilişkilerin kopuk olduğunu ve kendi seçim taktiklerini sokakla buluşturamadıklarını belirtti. Yeter, devrimcilerin sürükleyici olamamasının, halkın umudunun seçimlere bağlanmasına yol açtığını söyledi.

Söyleşide, devrimcilerin sınıf mücadelesini politik özgürlük mücadelesiyle birleştirmesi gerektiğini vurgulayan Yeter, gerçek bir kopuş sağlamak için siyasal mücadelenin yanı sıra kitlelerin aşağıdan gelen eylem gücünü de kullanmaları gerektiğine işaret etti.

Söyleşi, katılımcıların soru-cevap bölümü ve görüşlerini ifade etmelerinin ardından sona erdi.